SemestertipsNatur och outdoorVandringRes i SverigeMåBra resan

Här är svenskarnas gömda smultronställen – med högst betyg

23 jun, 2020 
Femina tips SJ och Google
Gömda semesterpärlor med få besökare – men där alla gett sin upplevelse ett högt betyg. De här platserna listar SJ och Google i en ny guide. Precis vad vi behöver för hemestern i sommar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 svenska öar att uppleva i sommarBrand logo
7 svenska öar att uppleva i sommar

Gömda pärlor som få känner till – men som besökarna älskat. Precis de tips vi behöver för en coronasäker semester i Sverige i sommar!

Det är SJ som tillsammans med Google skapat en guide för den speciella semestersäsongen år 2020 – men som funka minst lika bra inför 2021!

De listar nu åtta platser som går att resa till med tåg – och som alla fått högsta poäng i snittbetyg på Google Maps och företagets verktyg Local Guides.

Vad platserna också har gemensamt är att de har få recensioner på google, mellan fyra och tio stycken. Med andra ord handlar det här om platser som är både oupptäckta av allmänheten – och topprankade.

– Med hjälp av recensioner från runt om i landet skapar vi nu en guide som kan inspirera till att upptäcka dessa oväntade och fantastiska naturupplevelser utan att behöva resa långa vägar. Guiden samlar platser som visar upp Sverige från sin allra bästa sida och som gått de flesta förbi, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig Google Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons

8 bortglömda semesterpärlor – med högsta ranking

Här är de platser som hamnat i guiden.

1. Söderåsen – Nationalpark, Kågeröd, Skåne

Naturen i Söderåsen
Söderåsen är perfekt för vandring.

I Söderåsens naturreservat i Skåne väntar både porlande bäckar och åsar att vandra på. Här finns också en känd bokskog – perfekt för en mysig vandring över en eller ett par dagar.

2. Skierfe – Berg, Jokkmokk, Norrbotten

Naturen i Skierfe
En obeskrivligt vacker bergstopp!

Bergstoppen Skierfe är bedövande vacker. Blickar man ut i landskapet finns både karga knallar, klara fjällsjöar och vacker utsikt. Åk till den sydöstra delen av Sarek för att komma hit!

Annons

3. Storådörren – Bergspass, Undersåker, Jämtland

Naturen i Storådörren
Storådörren bjuder på otroliga vyer.

Bergspasset Storådörren ligger i anslutning till Storån i Jämtland. Här finns karg fjällmiljö och oändliga vyer för ögat.

4. Ulvöarna – Ö, höga kusten, Västernorrland

Ulvön, natur i höga kusten
Ulvön kallas ibland ”Höga kustens pärla”.

De två öarna som brukar kallas ”Höga kustens pärla” består av norra och södra Ulvön. Här finns sjöbodar, klippbad, lugn och surströmming för den som vill!

Annons

5. Sjurberg Siljan – Utsiktsplats, Rättvik, Dalarna

Utsiktplats i Sjurberg
Det lilla badhuset i Siljan har fått högt betyg av besökarna.

Vid sjön Siljans strand ligger byn Sjurberg. Här har besökarna älskat en specifik plats: ett pittoreskt badhus som sträcker sig ut i Siljans klara vatten. Vi förstår varför!

6. St Anna Skärgård – Ö, Söderköping, Östergötland

Naturfoto över Capella, St Anna Skärgård
Kustpärlan St Anna Skärgård ger besökarna en lugn stund vid Östersjön.

Utanför Söderköping i Östergötland hittar man den här underbara lilla ön i den så kallade St Anna Skärgård. Åk hit för lugn och en underbar naturupplevelse kombinerat med ett par dagar av mysiga trähus och kullerstensgator i spännande Söderköping.

Annons

7. Härmanö – Ö, Gullholmen, Västra Götaland

Natur och hus på SJ/Google/Tobias Hägg
Härmanö är helt bilfritt.

Idag är det tidigare fiskesamhället Härmanö ett naturreservat med stora kontraster i landskapet. Trähus, fält av lila ljung och vacker ängsmark. Här finnas allt för en härlig Sverigesemester. Bilar är förbjudna på ön så du kan räkna med en riktigt tyst och fridfull vistelse.

8. Kvänsås Bokskog – Bokskog, Eksjö, Jönköping

Naturen i Kvänsås
Kvänsås är en av de högst belägna bokskogarna i Sverige.

Bara ett stenkast från Jönköping ligger den här magiska bokskogen. Redan på 1600-talet fanns bokarna här. Skogen passar både för busiga barnfamiljer och lugnare vandrare.

Guiden går att hitta på SJ:s hemsida.

Foto: SJ/Google/Tobias Hägg

LÄS MER:

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

15 svenska öar att uppleva i sommar

9 helt magiska badplatser med utlandskänsla – i Sverige

Annons