Victorias fina gest till cancersjuka systrarna Emmy, 12 och Tuva, 9

Med anledning av Barncancergalan som äger rum idag, måndag, bjöd TV4:s Nyhetsmorgon under söndagsmorgonen in familjen Wernersson som drabbats dubbelt av cancer till programmet.

När yngsta dottern Tuva, 9, bara var två år, upptäcktes en hjärntumör av hennes ögonläkare. Efter chockbeskedet följde år av olika behandlingar, oräkneliga sjukhusbesök och ett flertal bakslag. Och inte nog med Tuvas sjukdom, förra våren diagnostiserades även storasyster Emmy, 12, med cancer.

Läs också: Engla, 7 år, dog i bilolyckan

Men trots bakslag och tuffa sjukdomsbesked, finns ljusglimtar hos familjen Wernersson. För två år sedan, då Tuva precis börjat om med sin behandling, bestämde sig storasyster Tilde, 14, för att göra något för sina småsyskon och andra cancersjuka. Hon startade projektet ”Bu cancer” som innebar att hela familjen involverades i att pärla armband med budskapet, för att sedan sälja och samla in pengar. Idag har ”Bu cancer” fått in en halv miljon kronor.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bjöd in hela familjen på fika.

Cancersjuka systrarna Emmy och Tuva i Nyhetsmorgon.

Kronprinsessan Victoria uppvaktas av barn på sin 40-årsdag.

Storasyster Tilde visar upp halsbandet som hon fick av kronprinsessan.

Victoria med sina egna barn Estelle och Oscar.

Denna succé har blivit så stor att den för några veckor sedan uppmärksammades av självaste kronprinsessan Victoria, som valde att bjuda över hela familjen Wernersson på fika.

– Vi satt och pratade och fikade och sen fick vi ett varsitt halsband som jag har på mig, säger Tilde och visar upp halsbandet.

Systrarna fortsätter berätta om hur kronprinsessan Victoria och prins Daniel dukat fram chokladdrömmar och vaniljdrömmar, och att de dessutom bjöd på äppelmust som de gjort själva, från deras landställe.

Läs också: Camilla ensam med sju barn efter makens självmord

– Det kändes jättebra, de var jättetrevliga, säger Tilde.

Och när lillasyster Tuva slutligen får frågan av programledaren Tilde de Paula Eby, om vad pärlarmbandens budskap egentligen säger, vet hon precis vad hon ska svara:

– Man ska skrämma bort cancern, säger Tuva som har en enda högsta önskan:

– Jag drömmer om att jag inte har cancer längre, säger hon.

Barncancergalan sänds på Kanal 5 imorgon klockan 20.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

Foto: TV4, IBL

Artikeln publicerades först på Hänt.se.

 

Utvald läsning