Camilla ensam med sju barn efter makens självmord

Camilla ensam med sju barn efter makens självmord

Fredrik var Camillas stora kärlek. De hade fem barn tillsammans och tillsammans med Camillas två barn från ett tidigare förhållande bodde de alla i Lessebo. Men våren 2016 förändrades livet fullständigt då Fredrik tog sitt liv och Camilla blev ensam kvar med alla sju barnen.

– Man skulle ju ha tagit vara på tiden mycket mer, när man tänker på det så här i efterhand. Han hade mått så dåligt psykiskt, det gick jättesnabbt utför, säger Camilla i Kanal 5-programmet ”Sofias änglar”.

Hon berättar att Fredrik en kväll tog sin bil och åkte ut i skogen för att tänka som han ofta gjorde.

– Sedan skrev vi till varandra på Messenger på natten. Åtta minuter över fyra får jag sista meddelandet om att ‘nu säger jag hej då, jag älskar dig’. Då hade jag somnat. På morgonen skriver jag till honom men får inget svar. Jag ringer, men får inget svar, säger hon i programmet.

Läs också: Familjen får hjälp efter tragedin: ”Ska finnas en framtid i huset”

”Han var hela min värld”

Strax efteråt knackar det på dörren. Det är polisen som meddelar att man hittat Fredrik död i hans bil. Camillas kompis Sandra fick åka och hämta barnen.

– Och att se alla dessa barn hoppa ut ur bilen jätteglada, när jag sitter på trappan och vet att jag ska tala om för dem att deras pappa inte kommer hem något mer, säger Camilla i programmet innan tårarna kommer.

– Bara att ta det steget, att ta sitt eget liv 39 år gammal…

Saknaden efter Fredrik är stor.

– Han var hela min värld. Det var han och jag. Jag saknar att han finns där, det där gulliga och hans sätt att charma. Jag kan komma på mig själv med att fortfarande gå och vänta på att Fredrik ska komma in genom dörren med sina Ica-kassar och ställa sig och grilla. Det är tomt, jättetomt.

Läs också: Föräldrarnas oro efter lilla Kajsas epilepsianfall: ”Ovissheten är värst”

Får hjälp med huset

Samtidigt säger hon att hon är arg.

– Det har varit väldigt mycket ilska. Han lämnade ju mig utan ett val överhuvudtaget. Jag är så arg på honom. Man lämnar inte alla dessa barn i sticket.

Samtidigt försöker hon visa sig stark inför barnen – men ibland kommer verkligheten ikapp henne.

– Jag har mina stunder då jag sitter och tokgråter och vill åka ut i skogen och bara skrika, säger hon i programmet.

Camilla, som är sjukskriven, har nu ensam ansvaret för alla barnen. Hon får mycket hjälp och stöttning av sina väninnor Sandra och Marie, men huset familjen bor i har hon inte mäktat med att ta tag i. Det är i stort behov av renovering och Fredrik hade lovat att göra i ordning alla barnens rum, ett projekt han aldrig hann med.

Läs också: Mamma Malin: Det var inte kul att höra sin dotter berätta om sin begravning

Alla rummen är röriga och inte särskilt mysiga. Äldsta sonen sover på en madrass och badrummet på ovanvåningen är slitet och oanvändbart. Nu får familjen hjälp av Sofia Wistam, Johnnie Krigström och Mattias Särnholm i ”Sofias änglar” att renovera huset så att alla barnen får fina, fräscha rum att känna sig trygga i.

Renoveringen ger Camilla nytt hopp om framtiden.

– Det här har betytt allt. Det går inte ens att beskriva känslan. Det är en väldigt stor börda som har lossnat, säger hon i ”Sofias änglar”.

Hit kan du vända dig

I programmet medverkar den ideella föreningen Mind, som arbetar med att sprida information om psykisk ohälsa. Föreningen har också volontärer som jobbar med stödverksamhet via sin självmordslinje. Dit kan personer som funderar på att ta sitt liv vända sig för stöttning och hjälp. Här hittar du kontaktuppgifterna till Minds självmordslinje.

Barn och unga kan också vända sig till Bris, Barnens rätt i samhället, på telefon 116 111.

Hos Vårdguiden finns mera information om hur den som funderar på självmord kan göra för att få stöd.

 

Läs också: Trebarnspappan Tim dog av vanlig penicillinkur