Deras dotter Engla, 7, dog i bilolyckan: "Alla våra drömmar är bara borta"

Familjen bor i ett litet, gult hus på Gotland. Det var på gården utanför som Engla lekte tillsammans med sin lillebror Sixten och pappa Magnus den där soliga septembereftermiddagen förra året. När de ska gå in till mamma Emelie, vill Engla plötsligt springa över gatan till brevlådan som finns där.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

Magnus säger nej eftersom det är mycket trafik på vägen, och går in till köket. Strax efteråt hör de smällen. Engla har sprungit i alla fall, blivit påkörd av en bil och omkommit. Efter sig lämnar hon en familj i chock, sorg och saknad.

– Jag hann inte ens säga hej då eller berätta hur mycket jag älskar henne. Livet bara vände på en sekund. Hela vår framtid och alla drömmar är bara borta, säger mamma Emelie i säsongspremiären av ”Sofias änglar”.

Läs också: Nellie, 5, blev förlamad efter nästäppan 

I programmet berättar föräldrarna om sin dotter.

– Hennes skratt värmde upp, vi hade så kul tillsammans, säger pappa Magnus.

– Hon var väldigt mån om sin lillebror också, de hade en speciell relation. Han pratar om henne, att han saknar henne och älskar henne. ”Engla är min bästa vän” brukar han säga, säger Emelie.

”Kamp varje dag”

Att förlora sin dotter på ett så tragiskt och oväntat sätt, har satt djupa spår hos alla i familjen. Pappa Magnus kämpar mycket med sina skuldkänslor.

– Det är en kamp varje dag. Folk säger till en ”det var inte ditt fel, du kunde inte göra något åt det”. Men hade jag skrikit till henne att ”nu går du in”, då hade hon kanske blivit sur men hon hade levt fortfarande. Jag ser bilderna på henne här varje dag och det skär så jävla hårt att veta att jag aldrig får tillbaka henne, säger han i programmet.

Läs också: Camilla ensam med sju barn efter makens självmord

Efter olyckan har varken Emelie eller Magnus kunnat jobba. De är båda sjukskrivna och har inte kunnat ta tag i det slitna huset som är i stort behov av renovering.

– Efter den dagen då olyckan hände, har det stått helt stilla. Det har inte funnits energi till att vilja göra något. Vi sitter fast, och det är inte roligt att se det här huset på håll ens en gång. Man blir påmind varje gång och jag hör smällen varje dag, säger Magnus.

Läs också: Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

Vill ha en nystart

Samtidigt vill de inte gärna flytta från huset.

– Det är ju här våra barn har vuxit upp, man har skapat så många minnen. Det betyder jättemycket, huset, säger Emelie.

Nu kämpar de varje dag för att komma på fötter och för att hitta ett sätt att återgå till livet och vardagen. Att de är tacksamma för att få hjälp med huset, går inte att ta miste på.

– Det skulle bli en nystart. Och det är ju det vi håller på med nu. Helt plötsligt är vi bara tre i stället för fyra och vi måste ju starta om och bygga upp allting igen, fast på ett annat sätt i och med att Engla inte är här, säger Emelie.

Läs också: Christine Meltzer gör program om döden

”Kommer aldrig att glömma”

Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström tar sig an huset tillsammans med alla hantverkare. Att möta familjen påverkar dem djupt.

– Vi som jobbar med ”Sofias änglar” har ju stor erfarenhet av att träffa människor som har varit med om väldigt jobbiga saker, men det här var bland det värsta jag gjort. Jag blev helt förstörd av att gå in i Englas rum. Det fanns spår av en liten energifylld, levnadsglad tjej som bodde där alldeles nyss, säger Sofia Wistam.

Trots allt det tunga, får familjen ändå en skjuts framåt och en gnutta hopp om framtiden tack vare hjälpen av ”Sofias änglar”.

– Jag kommer aldrig att glömma det ni har gjort för oss, säger Magnus i programmet.

”Sofias änglar” sänds på måndagar, med start den 21 augusti, klockan 20.00 i Kanal 5.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Utvald läsning