Två av barnen fick cancer: "Var som ett slag i huvudet"

Systrarna Emmy, Tilde och Tuva på semester. Bild: kanal5

Linda, Johan och de tre döttrarna Tuva, Emmy och Tilde Wernersson bor i ett rött hus i Svärtinge utanför Norrköping. När yngsta dottern Tuva var två år fick de ett tungt besked. De hade varit hos läkaren för att undersöka ett födelsemärke på ögonlocket.

Efter undersökningar fick de veta att läkarna hittat en tumör.

– Det var ju som att få ett slag i huvudet. Så kan man sammanfatta det, säger mamma Linda i ”Sofias änglar”.

Läs också: Sofias änglar: Kampen mot lilla Allies leukemi

Samtidigt som Tuva kämpat för att bli frisk har familjen drabbats av ännu fler bakslag. Dottern Emmy, som lider av diabetes, klagade över ont i ryggen. Nu visade undersökningar att även hon drabbats av en tumör.

– Och innan allt det här började så var vi en vanlig trebarnsfamilj, säger Linda i programmet.

Läkarna upptäckte en tumör när Tuva var två år. Nu har hon gått igenom tre behandlingar för att bekämpa cancern. Bild. Kanal5

Tillvaron vändes upp och ned

När ”Sofias änglar” är hemma hos familjen har Tuva gått igenom tre behandlingar och ska gå igenom en undersökning med magnetröntgen för att se hur det har gått. Två gånger tidigare har de blivit besvikna och det blir en nervös väntan.

Läs också: Sofias Änglar: Ebba, 18, blev förlamad över en natt 

– Tiden efter röntgen när man går och väntar på svaret är ju det värsta, säger pappa Johan i programmet.

Sjukdomarna påverkar så klart hela familjens livssituation. Båda föräldrarna har lämnat sina jobb för att kunna ta hand om barnen.

Tilde gör och säljer armband i kampen mot cancer. Vinsten har bland annat gått till en fjällstuga där drabbade familjer kan få vara. Bild. kanal5

Victoria och Daniel bjöd hem familjen

Största dottern Tilde drar sitt strå till stacken. Både för att hjälpa systrarna och andra barn som drabbats av cancer.

Det gör hon bland annat genom att göra pärlarmband med texten ”Bu cancer” som säljs till förmån för den lokala Barncancerfonden. Pengarna som har kommit in har bland annat gått till en fjällstuga som familjer med barn som genomgår behandling har tillgång till.

Läs också: Sofias änglar: Max liv slutade efter en överdos

– Det är en stuga i Vemdalen som familjer med sjuka barn kan åka till, säger Tilde i programmet.

Familjen har levt i skuggan av cancer i sju år. Nu får de hjälp i ”Sofias änglar”. Bild: Kanal5

Hennes initiativ har väckt uppmärksamhet. Bland annat har familjen bjudits in till Kronprinsessparet Victoria och Daniel för att de ville visa sin tacksamhet.

– Det var en speciell upplevelse att träffa dem. De var trevliga och öppna och pratade mest med barnen om deras cancerförlopp och deras syster. Vad hon tycker om det och hennes armband, vad hon vill göra i framtiden berättade Johan Wernersson för Expressen efter mötet.

Men samtidigt som familjen kämpar mot döttrarnas cancer har föräldrarna haft svårt att få in renoveringar och husbygge i schemat. Det finns helt enkelt ingen ork kvar till att sätta upp extraväggar och piffa till köket.

Läs också: Emmy, 11, fick hjärnblödning: ”Hade förlorat hopp”

Det är där ”Sofias änglar” med Johnnie Krigström, Mattias Särnholm och Sofia Wistam kommer in i bilden. Hantverkarna bidrar inte bara med spik och hammare utan pärlar också armband till kampen mot barncancer.

”Sofias änglar” sänds i Kanal 5 måndagar 20.00

Artikeln publicerades först på Allas.se.