Familjens sorg efter sonen Max överdos: "Han var så rädd för att såra oss"

I säsongspremiären av ”Sofias änglar” i Kanal 5, besöker Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström Staffanstorp i Skåne. Där bor Line tillsammans med sin man Bo och 14-åriga dottern Wilma. Familjen lever fortfarande kvar i sorgen efter sonen Max bortgång våren 2017.

Läs också: Emmy, 11, fick hjärnblödning: ”Hade förlorat hopp”

Max var 26 år och levde ett välordnat liv med studier, jobb och sin stora passion för kampsporten taekwondo. Familjen beskriver honom som en genomsnäll person som ville alla väl.

”Ett dubbelliv”

Samtidigt brottades han med ett drogberoende, som tog sin start under en resa i Sydostasien efter studenten. Efter en trafikolycka fick han mängder med morfin och upptäckte snart hur lätt det var att komma över starka smärtstillande medel där. Snart var han fast och när han kom hem igen tog han drogberoendet med sig.

Läs också: Mirsad, 46, dog från sin fru och sina barn

– Max levde på ett sätt ett dubbelliv. Vi var nära varandra, men han behöll också den här tunga biten av sitt liv för sig själv. Han var så rädd att såra oss, säger Line i ”Sofias änglar”.

Dog av en överdos

Familjen trodde att Max var på rätt väg och framtiden såg ljus ut. Max hade gått i terapi och träffade också läkare regelbundet för att få bukt med sitt beroende.

– Så han hade ju en stark vilja att fixa det, säger mamma Line i programmet.

Ingen i familjen visste hur dåligt sonen mådde, och därför kom beskedet att Max dött av en överdos som en total chock. Line hade precis kommit hem och bara satt ner matkassarna på golvet när det ringde på dörren den där måndagen. Utanför stod en polis.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer 

– Polisen berättade nästan direkt vad som hade hänt. Man hade hittat honom på Komvux i Malmö, på en toalett. Läkarna säger till oss att han varit död i en timme när han hittas. Att dö ensam på en toalett… säger Line i programmet samtidigt som tårarna rinner.

Vill inte vara hemma

Innan sin död hade Max, som var utbildad snickare, och systern Wilma en dröm om att förvandla vindsvåningen i familjens hus. Tanken var att de tillsammans skulle göra om utrymmet till Wilmas egen våning. Men drömmen slogs i kras samtidigt som Max dog.

Saknaden efter Max är stor och har gjort att familjen sakta glidit isär. Äldste sonen Alex, som bor i Norge, kommer sällan på besök och för Wilma är det svårt att vara hemma.

Läs också: Nellie, 5, blev förlamad efter nästäppan

– Jag stänger in mig ganska mycket i mig själv. Det har blivit som en flykt för mig att vara med vänner, så jag inte tänker på det. Så jag är väldigt ofta inte hemma, säger hon i ”Sofias änglar”.

”Familjen är allt”

Alex, som är två år äldre än Max och som hade en väldigt nära relation med sin bror, klandrar till viss del sig själv för att han inte kunde rädda Max.

Läs också: Stina Wollter: ”Mina sista ord var att jag inte hade tid att prata med henne”

– Som storebror har man ett ansvar och när vi var små var det jag och han. Gjorde han något hyss tog jag skulden och nu kan man inte ta skulden längre.

Saknaden efter Max är enorm.

– Han var så ödmjuk. Att min son aldrig kommer att få lära känna den fina människan som jag känner… Med Max bortgång blev det så tydligt att familjen är allt. Det är dem man lever och går upp för varje dag, säger Alex i programmet.

”Har kunnat prata om Max och minnas”

Tack vare trion i ”Sofias änglar” kan vindsvåningen färdigställas och Wilmas dröm går äntligen i uppfyllelse. Under veckans gång har familjen också kommit varandra närmare och tagit ett stort steg i sorgearbetet.

Läs också: Sofia, 41, har alzheimers: ”Jag kommer glömma min man och mina barn”

– Det har hänt ganska mycket på en vecka, både när det gäller sorgearbetet men också att vi har kunnat känna glädje. Vi har kunnat prata om Max och minnas, utan att det har gjort så smärtsamt ont, säger Line i programmet.

”Sofias änglar” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5, med premiär den 29 januari.

Artikeln publicerades först på Allas.se.