Tina Leijonbergs ekonomiska kris: ”Sökt 250 jobb”

20 jan, 2023 
Tina Leijonberg kämpar ekonomiskt

Tina Leijonberg har en lång skådespelarkarriär bakom sig, men står i dag utan arbete. Spåren av pandemin, den rusande inflationen och en tuff arbetsmarknad har lämnat henne i en svår ekonomisk sits.
– Jag kan sitta i kassan någonstans, vad spelar det för roll? , säger hon till MåBra.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tina Leijonberg slog igenom med rollen som Pernilla ”Pilla” Frisk i den populära dramaserien Tre kronor som sändes under mitten 90-talet. Sedan följde programledarjobb för Söndagsöppet och en rad olika roller i scenuppsättningar och musikaler som Grease och We will rock you.

Men skådespelaren drabbades senare av utmattningssyndrom vilket tog henne många år att återhämta sig från. Väl ute i arbetslivet igen drog pandemin in som drabbade nöjesbranschen hårt.

– Jag hade jobb innan pandemin, sen kom den och då försvann alla jobben. Sen dess har jag gått på a-kassa. Jag har förlorat så mycket på att pandemin kom, berättar skådespelaren för MåBra.

Ulf Larsson och Tina Leijonberg.
Ulf Larsson och Tina Leijonberg ledde Söndagsöppet tillsammans, här 1996.

Tog jobb på äldreboende

Tina behövde precis som många andra i branschen tänka om. Under en period tog hon jobb på ett äldreboende, men är åter igen arbetssökande i dag. Spåren av pandemin tillsammans med inflationen är tufft ekonomiskt.

Annons

– Det är jättetungt alltså. Man vet inte vad man ska säga. Det här låter helt sjukt, men jag har sökt 250 jobb och har fått en intervju. Där var jag nära att få jobbet, det var bara det att jag inte hade undersköterskeutbildning.

– Man får inte städjobb i dag om man inte är utbildad. Det har blivit jobbigt som fan.

Som snart 61-åring menar Tina att det också blir allt svårare med åren för kvinnor i skådespelarbranschen.

– Vi är ju i fel ålder, det finns ju inga roller för oss. Det finns ju för män, de kan ju spela hela livet. Men för kvinnor finns det ju inte.

Jonny Wemmenstedt och Tina Leijonberg.
Jonny Wemmenstedt och Tina Leijonberg träffades och blev ett kärlekspar 2001.

Har medlemskap hos Matmissionen

I dag räcker pengarna till hyran som Tina delar med pojkvännen Jonny Wemmenstedt, men det blir inte mycket över.

Annons

– Man får ta allt som man har sparat, det är också tråkigt, för då har jag inte de heller.

Hon är medlem hos Matmissionen, en verksamhet som säljer livsmedel till kraftigt rabatterade priser, vilket Ekot var först med att uppmärksamma. Ett krav för att få vara medlem är att inkomsten inte får överstiga en viss summa pengar.

– Det betyder så mycket. Jag vet inte hur vi hade klarat oss om vi inte hade haft det, säger hon och fortsätter:

– Jag har fått en sådan fantastisk grej som kan hjälpa oss ekonomiskt, vi kan ju inte göra någonting. Jag dricker inte alkohol, handlar aldrig kläder, jag köper bara det jag behöver.

Det här är Matmissionen

Matmissionen hjälper medlemmar över 18 år med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. För att kunna ansöka om medlemsskap behöver man genom lön, a-kassa eller bidrag få ut mindre än 12 163kr efter skatt, alternativt leva på någon av följande:

  • Försörjningsstöd
  • Äldreförsörjningsstöd
  • Etableringsersättning
  • Garantiersättning
  • Migrationsverkets dagersättning

Källa: Matmissionen

Tänker inte skämmas

Att det är tufft ekonomiskt är ingenting hon tänker hymla med – något hon tror att många kanske gör.

Annons

– Jag skäms inte över detta, det är ju inte mitt fel.

Även om hon aldrig upplevt en ekonomisk situation så tuff som nu, är hon inte helt främmande för den. Som liten växte hon upp i en familj som hade det knapert.

– Jag såg mina föräldrar dricka vin två gånger under 20 år för att de inte hade råd. Vi hade inte råd. Vi var fem stycken i en tvåa, säger hon och fortsätter:

– Det är ingenting jag skäms för heller. Jag kan inte skämmas för någonting som redan har hänt, och jag kan inte oroa mig för någonting som kanske kommer att hända.

Tar en dag i taget

Trots det skakiga läget, och en gnagande oro för att en ny smittvåg av covid-19 ska dra in, tar Tina en dag i taget.

– Det är en fruktansvärt jobbig situation. Men jag tränar, det är bra. Jag är ute och promenerar mycket, tränar, träffar kompisar och pratar.

Dessutom sjunger hon ungefär två timmar om dagen.

– Det får jag ut jättemycket av. Jag vet inte vad andra människor gör, men jag sjunger väldigt mycket och det är väldigt bra för mig.

Annons

Framtiden tänker hon inte oroa sig för.

– Jag söker jobb, och jag gör det jag kan göra om man säger så. Nu ser livet ut så här, nu blev det så här, det var inte roligt. Det finns inget att göra åt.

”Det kommer att bli bättre”

Men framförallt tycker skådespelaren att man ska hålla sig borta från dyra lån, och inte skämmas för att söka jobb utanför sin bransch.

– Jag söker fortfarande massa olika jobb. Jag kan sitta i kassan någonstans, vad spelar det för roll? Det är väl ingen som har med det att göra, jag måste ju tjäna pengar.

– Det här med inflation och kronans värde, det går inte att gå och tänka på det, då blir man helt knäckt. Det är inte roligt. Ge inte upp, för det här kommer att bli bättre så klart.

Se också: Så handlar du billig mat - 5 tips i matbutikenBrand logo
Se också: Så handlar du billig mat - 5 tips i matbutiken
Annons