Ullakarin Nyberg om karriärvalet att förhindra självmord: ”Kan låta tungt men det är det inte”

05 jul, 2021
Ullakarin Nyberg, psykiater, självmordsforskare och sommarpratare 2021
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio
Ullakarin Nyberg är en av Sveriges främsta experter på hur man förhindrar självmord. Inför sitt allra första sommarprat i P1 berättar hon för MåBra om hur hon bestämde sig för att jobba med människor som inte vill leva längre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så söker du hjälp när du drabbats av depressionBrand logo
Så söker du hjälp när du drabbats av depression

Till vardags arbetar Ullakarin Nyberg främst med att förebygga självmord och med att stödja både närstående och sjukvårdspersonal när ett självmord har inträffat. Hon är verksam som överläkare i psykiatri och suicidforskare vid Norra Stockholms psykiatri och Karolinska institutet.

Men det är svårt att förstå hur Ullakarin Nyberg får ihop vardagen, hon är lite överallt hela tiden. Utöver det tidigare nämnda föreläser hon nämligen i ämnet, undervisar, skriver böcker och driver podcasten Inferno podcast.

– Jag är väldigt nyfiken och öppen, det tar över innan jag hinner samla tankarna ordentligt. Jag är inte så bra på att säga nej, både på gott och ont, säger Ullakarin Nyberg och skrattar.

Ullakarin Nyberg om att få sommarprata

Nu är hon dessutom aktuell med boken Konsten att mötas: från mingelångest till allvarliga samtal, som programledare för Radiopsykologen i höst och nu närmast som sommarvärd i P1 den 17 augusti.

Annons

Och visst tycker hon att det är stort att få vara sommarpratare:

– Jag fick erbjudandet när jag låg hemma med covid-19. Jag blev så glad! Det är en stor ära och en hemlig dröm faktiskt, som jag inte trodde skulle slå in. Personligen så älskar jag radio och det betyder mycket att frågorna jag brinner för uppmärksammas och att jag får chansen att nå ut till många, säger Ullakarin Nyberg.

"Svåra och traumatiska situationer" – det handlar sommarpratet om

Hennes sommarprat kommer främst att handla om vad hennes arbete innebär, vad var och en av oss kan göra för att hjälpa sig själv och varandra och skälen till att hon har det jobb hon har.

– Man kan ju tycka att det är konstigt att en människa har ägnat sig åt svåra och traumatiska situationer under hela sitt liv. Jag har jobbat med självmordsfrågan i 20 år och det kan låta tungt, men det är ett givande och meningsfullt arbete, säger Ullakarin Nyberg.

Annons

Vill du avslöja någonting om hur du kom in på suicidprevention?

– Jag hade en ganska trasslig uppväxt och blev tidigt involverad i vuxna människors problematik. Jag märkte redan då att jag var bra på att lyssna och lugna upprörda situationer, säger Ullakarin Nyberg.

Skulle bli cancerläkare men hörde hemma i psykiatrin

Från början var hon inställd på att bli cancerläkare och började sin yrkesbana på Radiumhemmet i Stockholm. Men hon kände ganska snart att hennes rätta plats egentligen var någon annanstans.

– Jag upptäckte att patienterna pratade med mig om helt andra saker än vad de gjorde med andra läkare. Om deras inre liv, hur de såg på döden, rädslor och vad som är meningsfullt. Till slut insåg jag att jag har en fallenhet för att ta emot människors berättelser och därför gav jag mig in i psykiatrin, säger Ullakarin Nyberg.

Att skapa begriplighet efter självmord

Efter att ha jobbat med döende och död på flera olika sätt har Ullakarin Nyberg byggt upp ett professionellt förhållningssätt till det. Hon skräms inte av att möta människor som brottas med svåra frågor.

Annons

– Jag tål att höra vad de har att säga. Det är en stark glädje att få höra någon som bestämt sig för att ta sitt liv ändra sig och säga ”jag vill leva lite till”. Då får man verkligen chansen att hjälpa till på riktigt, säger Ullakarin Nyberg.

Men hon lyfter också hur starkt det är att kunna hjälpa sörjande anhöriga att skapa begriplighet efter ett självmord.

Vad är din drivkraft?

– Min källa till kraft är alla möten. Människor är intressanta när man ger dem chansen att berätta om sig själva. Jag tänker inte att jag kan utföra mirakel för det kan ingen, men jag tänker att jag kan finnas där och lyssna och att det har ett stort värde, säger Ullakarin Nyberg.

Hur vill du att man ska känna efter ditt Sommar i P1?

– Jag vill att man ska känna sig berörd av det jag pratar om och att man ska känna sig mindre ensam om man är en av dem som har psykiska svårigheter av olika slag. Och att man ska tänka att var och en kan bidra till att hjälpa någon annan, att det lönar sig att försöka, säger Ullakarin Nyberg.

Annons