Sigrid Bernson om utbrändheten: ”Väckte Robin och sa – nu dör jag”

Sigrid Bernson och Robin Bengtsson på Lets Dance till vänster och Sigrid med svullet ansikte till höger

Sigrid träffade kärleken Robin Bengtsson i Lets Dance 2019. Kort därefter drabbades hon av utmattningssyndrom.
Foto: TT/instagram@sigridbernson.

TV: Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning
1:04

Efter reklamen: TV: Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

(1:04)

Slå på ljud

Artisten och professionella dansaren Sigrid Bernson, 33, gick nyligen ut med att hon sen ungefär 2,5 år tillbaka kämpat med utmattningssyndrom. I en gripande filmserie om tre delar publicerade på hennes Instagramkonto berättar hon om ”Upptrappningen”, ”Kraschen” och ”Att vara på botten och resa sig igen”.

MåBra har pratat mer med tv-profilen, som berättar hur vägen tillbaka till en ”normal” tillvaro sett ut – samt hur den påverkat relationen med pojkvännen Robin Bengtsson, 31.

Upptrappningen – så visade sig utmattningen

I filmseriens första del berättar Sigrid om hur symtomenutmattning först kom smygande, men ganska snabbt eskalerade.

– Jag kunde få hjärtklappning och svårt att ta till mig luft. Andningen liksom fastnade uppe i bröstkorgen. Jag fick stressutslag, sådana här nässelutslag, och jag kunde vakna upp och så hade mitt ansikte svullnat upp, förklarar hon i videon.

Sigrid sökte vård för utslagen och svullnaden – men trodde att det rörde sig om någon allergichock. Det var först senare hon skulle förstå att allt det här var kroppens sätt att signalera att något är fel.

Sigrids nässelutslag

Sigrid fick ofta stressutslag över kroppen. Foto: instagram@sigridbernson.

– Jag trodde aldrig att jag hade utmattningssyndrom. Jag var helt övertygad om att jag hade någon annan sjukdom.

Borde ha dragit i handbromsen för flera år sen

Med facit i hand, förklarar Sigrid att hon borde ha dragit i handbromsen för flera år sen. Men det är ju sällan så lätt, och hon – precis som många andra i hennes sits – jagade lyckan i prestationer utan att förstå hur illa det kunde gå.

– Jag visste såklart att folk blev sjuka i stress och utmattning men jag trodde aldrig att det skulle hända mig. Jag körde på och de gånger jag kände att det blev för mycket så lyckades jag alltid vila i kapp mig och fylla på energin igen. Jag trodde nog att jag alltid skulle kunna göra så och att jag hade ”koll” – men från en dag till en annan så fungerade det inte längre, säger Sigrid till MåBra.

PT-Fia om livet efter utmattningen: En svår men värdefull resa

”Vi måste ringa 112 för nu dör jag”

I seriens sista del beskriver hon hur hennes tillstånd till slut blev så illa att hon inte kunde göra annat än ligga och andas.

– Vilken uppgift det än var, så kändes det som att jag skulle dö eller få en hjärnblödning. Att bara tänka gjorde ont. Det kändes som att jag hade sirap i hjärnan. Jag var så rädd och så orolig. Sigrid fortsätter:

Sigrid i filmserien hon spelat in

Sigrid hoppas att hennes berättelse kan göra så att andra tänker till före – och slipper hamna där.

– Vissa nätter väckte jag Robin och sa att nu måste vi ringa 112 för nu dör jag.

När de vid ett tillfälle åker in till sjukhuset var Sigrid helt okontaktbar och i så dåligt skick att hon knappt kunde gå själv, har hon fått återberättat för sig.

Blev gravid mitt i allt – gjorde abort

När Sigrids tillstånd var som värst fick hon också beskedet att hon var med barn. Något hon beskriver som jobbigast i det hela. Att känna att hon inte var kapabel att bli förälder trots att allt annat i livet mer eller mindre var krattat och klart.

– Allt i mitt liv var egentligen precis som jag ville ha det. Jag hade hittat mannen i mitt liv. Jag jobbade med det jag tyckte om. Min ekonomi var bra. Jag kände att livet föll på plats liksom. Men det enda som inte funkade, var jag. Jag mådde inte bra. Jag var så pass dålig att jag kände att det inte var läge för mig att bli mamma. Så jag gjorde en abort. Hon fortsätter:

– Jag var väldigt ledsen och besviken på mig själv, att jag hade gjort så att jag inte kunde bli mamma där och då.

8 svenska kända kvinnor som talat öppet om sin utbrändhet

Pojkvännen Robin Bengtssons stöd under svåra tiden

Sigrid berättar att pojkvännen Robin Bengtsson på många sätt varit oumbärlig när det kommer till hennes tillfrisknande. På frågan hur kraschen och vägen tillbaka påverkat deras relation svarar Sigrid:

– Jag tror att en sådan här sjukdom antingen bryter upp par eller gör dem starkare. I vårt fall är det absolut det senare, vilket jag är så tacksam för. Robin har funnits vid min sida hela vägen och har delat både medgångar och motgångar.

Robin Bengtsson och Sigrid Bernson pussas

Robin Bengtsson såväl som andra nära och kära har varit betydelsefulla för Sigrids tillfrisknande.

– Han har ställt upp för mig enormt mycket och inte tvivlat på mig en enda sekund. När jag varit på botten har han övertygat mig om att allt kommer att bli bra, att jag kommer att bli bra. Han har trott på mig när jag inte kunnat göra det själv.

Robin om flickvännens utmattning: "Hade ingen koll"

Robin har också kommenterat hur han påverkats av Sigrids hälsoläge i TV4:s Nyhetsmorgon. Han förklarar hur det hjälpt honom att ta ett steg tillbaka, och att förstå vikten i att sätta upp rutiner för sig själv i en bransch som ofta saknar dem.

– Jag hade ingen koll på det här med utmattning överhuvudtaget innan detta hände Sigrid. Så jag har nog själv blivit bättre på att lyssna på min egen kropp. Men hittills har inte jag själv känt av några sådana känslor.

Han fortsätter:

– När man har ett jobb som är väldigt löst och där ingen dag ser ut som den andra är det nog bra att själva försöka skapa sig rutiner och bestämma när man jobbar och inte.

Sigrids berättelse har berört många

I kommentarsfälten flödar kärleksfulla och peppande kommentarer. Från kända såväl som okända, personer som känner igen sig – eller som tackar för att hon hjälper till att uppmärksamma ett, för många i arbetslivet, allt vanligare utfall. Men det finns hjälp att få, menar hon.

– Det finns verkligen bra hjälp att få när du väl kommit igenom den mest akuta fasen och är mottaglig för hjälp och råd. Jag blev remitterad till Stressmottagningen på Kungsholmen i Stockholm och det var verkligen vändpunkten för mig. Jag fick lära mig helt nya sätt att ta mig an vardagen och jag fick jobba på att bryta gamla mönster som inte var bra för mig.

På väg mot utbrändhet? Här är de första tecknen

"Fortsätter jaga mina drömmar, på ett lugnare sätt"

– Det var ett uppvaknande och jag kan starkt rekommendera deras program. Under samma period hittade jag även meditation. Idag mediterar jag dagligen och upplever att det hjälper mig att vara mer jordad och i nuet.

Hon fortsätter:

– Jag är positiv inför framtiden. Mitt liv ser helt klart annorlunda ut idag och jag har fortfarande dagar då jag inte mår särskilt bra. Men jag ser ljuset i tunneln när jag tänker på hur dålig jag var för något år sen och jag vet att jag är på rätt väg nu. Jag kommer fortsätta att jaga mina drömmar, men på ett lugnare sätt där det finns plats för det viktigaste vi har – återhämtning.

Det blir inget Let's dance för Sigrid

I ett avsnitt av podcasten Prestationspodden berättade Sigrid nyligen att hon som smått börjat jobba igen. Detta rapporterar Expressen.

– Min vardag idag är väl att jag jobbar. Men jag tar bara på mig jobb där jag känner att det känns bra i magen, ska Sigrid ha sagt i podden och fortsatt förklara att det hänt att hon försökt sig på saker, för att sedan behöva backa igen.

Att göra något så pass krävande som Let's dance är enligt henne själv är därför inte möjligt.

– Jag kan absolut inte göra ”Let's dance eller Mello eller något stort projekt, för det är ju jobb som kräver 100 % och mer.

Utvald läsning