RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Kollegor har ofta många gemensamma personlighetsdrag

06 apr, 2022 
kollegor i samma kläder
Anställda på en arbetsplats har inte bara liknande utbildning utan påminner ofta om varandra på flera andra sätt, visar ny forskning.
Annons

Förutom familjen är kollegorna de som vi tillbringar mest tid med. Vissa har vi lite svårare för, andra gillar vi – och ibland blir det till och med kärlek på jobbet. En av anledningarna till det kan vara att vi har mycket gemensamt – inte bara genom att vi arbetar på samma ställe.

Eftersom olika företag efterfrågar olika typer av anställda har många av de som arbetar på en arbetsplats samma typ av utbildning. Många har också intressen som angränsar till företagets sfär.

Tydligare de senaste åren

Men, forskning visar att de ofta även har andra liknande förmågor och egenskaper, och mönstret har blivit allt tydligare de senaste åren.

Undersökningen baseras på en grupp män födda mellan 1951 och 1981 som mönstrat för militärtjänst. Utifrån sina kognitiva och sociala förmågor och sina poäng på mönstringen, delades männen in i olika grupper.

Ovärderliga karriärtips som få känner tillBrand logo
Ovärderliga karriärtips som få känner till

Ungefär hälften av männen hade liknande kognitiva och sociala förmågor och de kategoriserades som ”generalister”. Resten av männen hade framförallt antingen sociala eller kognitiva förmågor och kategoriserades som ”specialister” av endera typen.

Annons

Personlighetstyperna som får högst lön

Forskarna såg att olika grupper allt oftare jobbar på samma arbetsplats, specialister av olika typer jobbar oftare med varandra och de som har flerdimensionella förmågor jobbar oftare med varandra. Man såg också att generalisternas löner ökat mer än lönerna för dem som klassas som specialister.

– Vår forskning väver samman resultat som funnits i tidigare studier för att ge en mer samlad bild av hur arbetsgivarnas efterfrågan på förmågor har förändrats och hur det påverkar lönerna. Det tydliga mönstret att generalisternas löner ökat mer var dock nytt för oss, säger Oskar Nordström Skans, en av forskarna bakom studien.

Samma kläder på kontoret – twinning

Ibland liknar man varandra även utseendemässigt, kanske har man samma stil och handlar sina kläder på samma ställe. De senaste åren har ”twinning” blivit en trend på social medier – där man lägger upp bilder på kollegor som dyker upp jobbet i liknande outfits. Och vem känner inte igen sig i meningar som ”Höhö – glömde någon ringa dig och säga att idag var det svart polo som gällde”?

Källa: Forskning.se

Bild: TT

Annons