Att sörja sig själv: Jenny fick diagnosen som förändrade allt

15 nov, 2022 
AvMalin Ny
Jenny Ström
Jenny Ströms liv förändrades över en natt när hon fick en MS-diagnos. Från att ha varit en sportig och aktiv person som älskade utmaningar tvingades hon ändra riktning totalt.
– När läkarna sa att jag inte skulle kunna träna som jag gjort tidigare var det som att hela min värld rasade, säger Jenny.
Annons

2012. Jenny Ström är i sitt livs form och har precis lyckats genomföra “En svensk klassiker”, och avslutat med Stockholm Triathlon. Hon jobbar som personlig tränare, tycker att hon lever som hon lär, tränar och alltid är noga med att lyssna på kroppen. Trots det är det något som skaver, fysiskt och mentalt, i flera års tid. Hon har konstiga symptom som kommer och går, känselbortfall, domningar, synbortfall, känner sig ofta förkyld, har ont i kroppen och är förlamande trött.

– Jag drev eget företag då och fick sjukskriva mig ibland och sedan jobba i kapp. Det kändes som att kroppen gick på sparlåga. Det blev en ohållbar spiral och jag körde på så himla hårt, berättar hon.

Se också: 6 olika varianter av depression – så skiljer de sig åt

6 olika varianter av depression – så skiljer de sig åtBrand logo
6 olika varianter av depression – så skiljer de sig åt

Efter att ha tappat känseln i ena sidan av ansiktet besöker hon akuten. Kort efteråt får hon beskedet att hon har drabbats av MS (Multipel Skleros), en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Till en början känner hon sig lättad över att äntligen ha fått ett svar på varför hon hade så många symptom. Men lättnaden gick snabbt över i stor känsla av sorg, som höll i sig i ett bra tag.

Annons

Efter MS-diagnosen rasade Jennys värld

– Jag blev oerhört ledsen. När läkarna sa att jag inte skulle kunna träna och tävla längre var det som att hela min värld rasade. Det var ju mitt yrke och jag älskade att springa, säger Jenny.

Om Jenny Ström
...

Familj: Make, två barn.
Bor: Täby
Ålder: 51
Gör: Yogalärare, PT, coach, föreläsare.

Trots sina kunskaper inom hälsa och kropp var det nästan omöjligt för Jenny att komma tillbaka. Efter flera år med symptom och förlamande trötthet fanns det en viss utmattning med i bilden. Hon valde till en början att fortsätta leva som tidigare med högt tempo som egenföretagare, i hopp om att det så småningom skulle bli bättre.

– Jag trodde bara att jag skulle kunna ignorera det här och komma tillbaka. Men sedan insåg jag att det var mitt eget sätt att leva som gjorde att min MS inte blev bättre, berättar Jenny.

Var tvungen att ändra tankesätt

Till slut valde Jenny att ändra på sitt tankesätt. Hon förstod att det bara var hon själv som ansvarade över sin egen lycka, och att hon var tvungen att börja om från början. Jenny började skala bort saker i sitt liv, och träningen som tidigare handlat mycket om prestation fick i stället handla om återhämtning. Acceptans, tacksamhet och närvaro blev det nya fokuset. Hon var inte sin diagnos. När Jenny började träna rehab, och specifikt medicinsk yoga, började hon långsamt hitta tillbaka till en ny, hållbar riktning i livet.

Annons

Medicinsk yoga blev räddningen

– Där blev jag kär, det var fantastiskt hur min kropp svarade. Jag hade ett sådant påslag i mitt nervsystem, jag kunde känna att det var som att jag hade fingrarna i en elkontakt. Med yogan taggades allt det ner successivt. Jag fick lugn och ro inifrån och ut, genom hela min kropp. I dag kan jag träna hårt, om jag vill, men jag måste lägga in mer återhämtning. I dag varierar jag min träning mer och är lite snällare mot mig själv. Jag behöver inte prestera utan njuter desto mera, säger hon.

Förälskelsen höll i sig och hon bestämde sig för att utbilda sig till yogalärare och i dag håller hon även kurser i träning och yoga. 2016 bestämde sig Jenny även för att börja skriva en bok om sina erfarenheter, “Sjukt frisk”, som släpptes 2022. Boken handlar om hennes resa till att acceptera sin MS-diagnos och ska även fungera som ett hjälpmedel till andra som befinner sig i liknande situationer. Trots att det tog över fyra år att komma fram till en acceptans av sin sjukdom, skulle hon inte vilja vara utan sina erfarenheter i dag.

Jenny Ström sjukt frisk bokomslag
Jenny Ström skrev en bok om att acceptera sin diagnos – i hopp om att hjälpa andra.

– Jag är tacksam över att jag fick diagnosen. Jag märker att det är många i min ålder som inte har kommit dit jag har i livet som pushar på hårt, inte tar hand om sig, inte lyssnar på kroppen och inte mår bra. Men jag kan ärligt säga att jag mår väldigt bra. Jag har lärt mig så mycket och det är därför jag känner att det är så viktigt att dela med sig. Du måste jobba med dig själv hela livet för att må bra, avslutar hon

När du fått diagnosen som förändrar allt – Jennys råd

  • När du har fått diagnosen är det viktigt att lyssna på rädslan och oron du känner, och att förstå att de är förödande för kroppen. Man får vara där ett tag men hitta ett annat förhållningssätt.

  • Låt det ta tid. Det är viktigt att lägga tid på sig själv för att må bra och att kunna må bra för andra. Att låta det ta tid, verkligen lägga tid på sig själv, för att må bra, för att kunna må bra för andra.

  • Våga förstå att det inte är för alltid, att du kommer att komma tillbaka men kanske inte till exakt den person du var innan, utan kanske till och med till en bättre version.

Annons