SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Ovanliga symtomen på MS – 6 tecken att vara uppmärksam på

11 jan, 2022 
kvinna ser ut att ha ont och håller sig för bröstet
Vanliga symtom för multipel skleros (MS) är bland annat att man blir stel eller får svårt att röra muskler och leder. Men sjukdomen kan visa sig på andra sätt. Här är sex tecken som kan vara bra att ha koll på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 kändisar som lever med kroniska sjukdomarBrand logo
8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar

MS är en förkortning på multipel skleros och är en neurologisk sjukdom vilken skadar det centrala nervsystemet, det vill säga både hjärnan och ryggmärgen. Detta i sin tur kan leda till komplikationer och symtom som påverkar hela kroppen, och exakt hur sjukdomen ter sig kan skilja mycket mellan individer. Det finns också olika former och stadier av sjukdomen, vilka du kan läsa mer om här.

Vanliga symtom på MS är att man får ont och blir stel i muskler och leder, upplever extrem trötthet, domningar, spasmer och känselrubbningar samt minnessvårigheter och nedsatt syn. Det är heller inte helt ovanligt att man får problem att svälja och prata ordentligt.

Men som nämnt är det mycket i kroppen som kan rubbas av att centrala nervsystemet är utsatt, vilket gör att det finns många andra tecken på sjukdomen som kan vara värda att ha lite koll på. Här är sex mer ovanliga symtom som kan bero på MS.

Annons

6 mer sällsynta tecken på MS

1. Tryck över bröstet

Det finns ett symtom som kommit att kallas för en ”MS-kram”. På engelska heter känslan ”banding” eller ”girdling” vilket på svenska kan översättas ungefär i stil med att det känns som att man har en gördel som trycker över bröstet. Det kan antingen göra ont eller göra att det känns tyngre att andas.

2. Pseudobulbär affekt

Kallas också för ”patologiskt skratt och gråt”-syndrom eller emotionell inkontinens. Symtomet förekommer vid flera olika neurologiska sjukdomar och innebär att man i princip när som helst kan falla i gråt eller skratt, utan att något triggat just de känslorna hos en.

3. Kli som inte härstammar från huden

Hör ihop lite med domningar och stickningar – men är mer av en kliande känsla som inte härstammar från huden, utan nerverna. Detta gör att det inte går att komma åt den kliande punkten riktigt.

4. Lhermittes tecken

Symtomet liknas vid en elstötsliknande radierande smärta i ryggen vilken går ner längs ryggraden mot benen. Känslan uppstår oftast vid kroppsliga rörelser då man böjer nacken framåt.

5. Migrän

Man har kunnat se att folk som har MS är dubbelt som benägna att drabbas av migrän. Om det finns något ytterligare samband är ännu inte definitivt, men det håller på att undersökas av forskare.

6. Problem med hörsel

Svårigheter att höra kan i sällsynta fall vara ett av de första symtomen man får på MS. Detta eftersom svullnad och ärrvävnad kan uppstå runt hörselnerven.

Källa: WebMD
Foto: TT

Annons