Inger Ljung Olsson om hjärnblödningen i Fråga Doktorn: "Vilken tur"

03 nov, 2020 
I somras drabbades Go'kväll-programledaren Inger Ljung Olsson av en hjärnhinneblödning. Nu berättar hon om vad som hände och tiden i respirator i Fråga Doktorn.
Annons
Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dagBrand logo
Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dag

Det var tidigare i somras som den populära Go'kväll-programledaren Inger Ljung Olsson, 53, drabbades av en hjärnblödning efter en reportageresa i jobbet. Under resans gång hade Inger huvudvärk nästan hela tiden, men var inte orolig över det.

I augusti skrev hon om händelsen på sin Facebook-sida:

”Vilket år. Dels en pandemi och med den en massa tråkiga konsekvenser, som påverkar oss alla eller många. Men livet pågår ändå. För min del har 2020 inneburit en hjärnblödning tidigare i sommar, eller rättare sagt en hjärnhinneblödning.”

Berättar om hjärnblödningen i Fråga Doktorn

Det var hennes man som insåg att allt inte stod rätt till och såg till att hon kom till sjukhus och fick vård snabbt. Men trots detta gjorde hjärnhinneblödningen, en blödning i hjärnans subaraknoidalrum, att hon fick läggas i respirator i tre veckor efter operationen.

– Då fick jag lunginflammation och blodförgiftning. Det är tydligen jättevanligt att få lunginflammation när man ligger i respirator, berättar hon när hon nyligen var med i Fråga Doktorn i SVT.

Annons

Inger Ljung Olsson: Jag kan röra mig

Hjärnhinneblödning orsakas oftast av ett pulsåderbråck i någon av hjärnans stora artärer. Ungefär 30-40 procent av de som drabbas dör av blödningen.

– Jag inser vilken tur jag haft på många sätt. Jag var i goda händer. Min man var snabb med att få mig till sjukhuset. Jag kan röra mig, jag kan prata, jag kan se. Det är så mycket som kan hända, säger hon i Fråga Doktorn.

Hon har tidigare berättat att tiden i respirator inte är något hon skulle önska sin värsta fiende, och att hon nu förstår vad de svårast sjuka covid-19-patienterna går igenom. Medicinerna hon fick gjorde dessutom att hon inte visste var hon befann sig – hon var oftast övertygad om att hon var i Ystad.

”Till några har jag till exempel berättat om fantastiska resor och äventyr, det var alltså under tiden skojmedicinerna gick ur kroppen. Jag har varit i Umeå hela tiden,” skrev hon i augusti.

Foto: TT

...

Läs mer:

MåBra-doktorn: Det har jag alltid hemma i medicinskåpet

Dr Mikael om hjärntrötthet: "Man kan ha det i åratal"

Jenny Alversjös ord om kampen – ett år efter stroken

Annons