Elins slemhosta var obotlig cancer: "Min tuffaste kamp någonsin"

01 jul, 2020 
Träningsprofilen Elin Kjos fick förra året veta att hon lider av obotlig lungcancer. Nu berättar hon om vägen från att hon fick hosta – tills det hon fick veta att den bortopererade tumören redan spridit sig i hennes kropp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Idol-vinnaren Sjuk I CancerBrand logo
Idol-vinnaren Sjuk I Cancer

Elin Kjos är före detta elitsimmare och numer hälsocoach och välkänd träningsprofil. 2019 började hon hosta, och trodde att hon kanske drabbats av pollenallergi – men snart fick hon beskedet om att hon hade lungcancer.

– I mars i år upptäckte de att jag hade en över tjugo centimeter stor tumör i höger lunga. Tumören i lungan opererades därför bort snabbt och sedan skulle jag få cellgifter. Beskedet vi fick då var att tumören var lokal och att jag egentligen skulle bli frisk efter det, sa hon tidigare i år till Aftonbladet.

Men i mitten av maj i år fick hon dock beskedet att cancern hade spridit sig – och att den var obotlig.

”Det finns inget botemedel för min cancerform och just nu finns det heller inga garantier för att jag ens får leva. Jag känner mig tom, skräckslagen, rädd, orolig och maktlöst”, skrev hon i ett långt inlägg på Instagram.

Annons

Fick medicin mot astma

Nu har hon påbörjat behandlingar med starka mediciner, och till en bild på sig själv i sjukhuskläder på Instagram skriver hon för första gången hur det gick till när man upptäckte cancern.

”Jag hade slemhosta i ca ett år, som aldrig gick över & till slut kunde jag inte säga en hel mening utan att halsen fylldes med tjockt slem & jag hostade 24/7,” skriver Elin Kjos i inlägget.

I övrigt mådde hon bra. Jobbade och tränade som vanligt, och tänkte att det rörde sig om allergi, astma eller någon typ av bakterie.

”Efter påtryckningar från familjen så jag gick jag dock till vårdcentralen i början av Sep 2019, där jag fick recept på en stark astmamedicin. Den gjorde mig enbart sämre, så i Nov gick jag därför tillbaka till samma läkare som satte igång en utredning med bl.a. röntgen på Sofiahemmet som start.”

Hade spridit sig snabbt och var obotlig

I februari gjordes en ny lungröntgen, och hon blev snabbt inskriven på lungcanceravdelningen på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Där togs även vävnadsprover och andra tester.

Annons

”Efter 7-8 månader med olika undersökningar så kunde de till slut konstatera att jag hade en 20cm stor & elakartad tumör i hö lunga som hade förstört hela lungan. Vägen fram till det beskedet kändes bara som en evig väntan. Vissa röntgensvar tog upp till 1 mån att få” berättar hon.

I början av april opererades Elin Kjos akut, och efter en analys av tumören visste läkarna mer om vilken typ av tumör det rörde sig om, samt hur man bäst skulle kunna behandla den.

”Först trodde de att min cancer var lokal & inte spridit dig, men för några veckor sen kom beskedet att den var både aggressiv i stadie IV, spridit sig snabbt & även var obotlig.”

Hon skriver att hon aldrig hade kunnat föreställa sig att hennes slemhosta skulle bero på obotlig cancer, och hon har svårt att inse hur sjuk hon faktiskt är.

”Men det är min verklighet just nu och jag vet att det här kommer bli min mest tuffa kamp någonsin. Kampen för att få leva.”

Annons

Elin Kjos om nya behandlingen

Elin Kjos har bland annat fått en behandling som är en kombo av cellgifter och immunterapi, som ska bromsa spridningen.

– Men det är ingenting som kommer göra mig frisk, det är egentligen bara ett försök att hitta tid. Behandlingen håller på till mitten av juli (2020), efter det vet vi inte vad nästa steg blir eftersom mycket beror på hur jag svarar på den här behandlingen, säger hon till Aftonbladet.

Just nu (maj 2021) genomgår Elin ytterligare en behandling, som bland annat lett till att hon tappat håret. Men hon förblir lika positiv som innan.

Foto: Instagram, TT

Läs mer:

Yann fick obotlig lungcancer – trots att hon aldrig har rökt

Här är de 5 vanligaste cancerformerna som drabbar kvinnor under 50

Nytt test kan avslöja cancer – innan den ger symtom

Annons