Ebba, 40, fick höra att jättetumören skulle bli hennes död – sen vände allt

11 jan, 2021 
Ebba Hjertstedt med dottern Leonore.

Ebba Hjertstedt, 40, hade fått höra att det åtta kilo tunga sarkomet i hennes mage skulle bli hennes död. Då kom samtalet hon aldrig kommer att glömma: Tumören gick att operera.

Efter tre cancerdiagnoser lyfts hennes starka historia under cancergalan Tillsammans mot cancer i TV4.

Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Att få en cancerdiagnos är något många av oss fasar för genom livet. För Ebba Hjertstedt har det hänt – tre gånger. Den sista gången fick hon höra att det inte fanns något mer att göra, och att hon skulle dö.

Men hon fick en chans till.

Leukemi som barn

Ebbas första bekantskap med den dödliga sjukdomen fick hon redan som åttaåring, då hon fick diagnosen leukemi. Hon gick igenom tuffa behandlingar med cellgifter, och som tolvåring blev hon friskförklarad.

Lyckan blev dock kortvarig – bara ett år senare kom beskedet att cancern var tillbaka, och den då 13-åriga Ebba skulle behöva en benmärgstransplantation om hon skulle överleva.

– Det var som om jag föll ner i ett mörkt hål när jag fick beskedet. Det var mycket värre än första gången, för nu visste jag vad som väntade. Jag blev deprimerad och visste inte om jag skulle orka ta mig igenom det. Men så lovade min pappa att jag skulle få en hund när jag var klar med behandlingen, och det blev min morot. Den hunden blev min räddare, berättar hon i en intervju med Allas.

Annons

Fick en dotter

Ebba hann fylla 20 år innan hon skrevs ut från barnkliniken. Då hade hon genomgått transplantationen, cellgifter som sprutats in direkt i hjärnan, och flera år av efterkontroller. Då kunde livet börja på riktigt.

Hon reste, utbildade sig till kulturvetare, köpte hus, gifte sig med Martin – och 2017 blev hon gravid med dottern Leonore. "Ett mirakel" kallar Ebba dottern, eftersom hon inte visste om hon skulle kunna bli gravid efter alla tuffa cancerbehandlingar hon gått igenom som barn.

När föräldraledigheten tog slut hösten 2019 var planen att utbilda sig till lärare, men då kom nästa bakslag.

Stor cancertumör i magen

I november 2019 vaknade Ebba med svåra magsmärtor, och efter flera vändor i vården fick hon det fruktade beskedet: Hon hade en 12 centimeter stor tumör i magen.

Hon fick veta att det var ett sarkom, en ovanlig cancertyp som sätter sig på kroppens stödjevävnader. Men vilken typ av sarkom det rörde sig om kunde läkarna inte se, och därför väntade man med att behandla.

Annons

Under tiden började magen att växa.

– Det var fasansfullt att se. Jag fick ta fram mina gamla gravidkläder igen. Samtidigt blev jag bara tröttare och tröttare, säger hon till Allas.

Några dagar innan jul 2019 återkom buksmärtorna och Ebba fick läggas in akut. Då konstaterade man att sarkomet hade vuxit sig dubbelt så stort – och hon fick påbörja en tuff cellgiftsbehandling direkt.

Ebba minns att hon inte visste hur hennes chanser såg ut, och att hon tänkte att hennes dotter Leonore var för ung för att minnas henne om hon skulle dö nu.

Gick inte att operera

I januari konstaterade läkarna att det hon hade var ett så kallat leiomyosarkom, som utgick från muskulaturen, och att det kanske var en bieffket av de behandlingar hon fått genomgå som barn.

Nu hade det växt sig så stort att det omgärdade både blodkärl och tarmar, och gick därför inte att operera, enligt läkarna. Istället sattes fler och tuffare cellgiftsbehandlingar in i ett försök att krympa sarkomet.

Annons

– Sarkomet minskade inte. Jag blev bara större och större och såg till sist gravid ut. Det var så äckligt. Jag ville inte titta på min mage, inte ta på den, säger Ebba.

I augusti 2020 hade tumören blivit så stor att den tryckte på hennes inre organ, och påverkade blodtillförseln till benen så att hon fick svårt att gå, och kunde inte ta hand om Leonore längre. I slutet av månaden blev hon inlagd igen.

Hon trodde att hon skulle få någon ny behandling, men istället fick hon ett oväntat mardrömsbesked: Det fanns inget mer läkarna kunde göra.

Istället hade läkarna beslutat att hon skulle få "en fin sista tid" med sin familj, och man kopplade in palliativvård och hemtjänst. Ebba fick nu börja förbereda sin 1,5-åriga dotter på ett liv utan sin mamma.

En andra chans

Ebbas man, Martin, vägrade acceptera att hans hustru skulle tvingas lägga sig ner och dö – hon måste få en "second opinion" från en annan läkare. Och i slutet av september kom samtalet, där de fick veta att det visst fanns en läkare som kunde tänka sig att operera bort Ebbas sarkom, i Stockholm.

Annons

Enligt den nye läkaren var tumören inte alls sammanväxt med kärl och tarmar, utan låg ganska fritt i buken, vilket var en förutsättning för att kunna operera. Men ingreppet skulle fortfarande ses som en högriskoperation.

Den 6 oktober var det dags för operation, som tack och lov gick bättre än väntat och man plockade ut ett sarkom som vägde hela åtta kilo!

Efter operationen var Ebba både lycklig och orolig för framtiden – och inte minst gnagde tankarna kring det som varit. Varför hade sarkomet fått växa sig så stort och inte opererats tidigare? Varför hade hon behövt gå igenom de svåra cellgiftsbehandlingarna? Och: Varför hade hon behövt förbereda sig och sin dotter på att hon skulle dö?

Att skriva var en hjälp

Idag mår Ebba mycket bättre, och är tacksam för de små sakerna i livet. Om hunden var hennes morot till att bli frisk när hon var barn, så var dottern Leonore det den här gången.

– Under hela sjukdomstiden har jag skrivit ett dokument som nu är på 40 sidor, med saker jag vill säga till henne. Om jag försvinner nu har hon ju inga minnen av mig. Nu hoppas jag att hon kan läsa det ändå, men att jag kan sitta bredvid henne då.

Annons

Ebba startade under sin sjukdomstid också en blogg där hon skrev av sig. Dels för att hålla nära och kära underrättade om vad som pågick, dels för sin egen del, för att få reda ut sina egna tankar och känslor.

Nya orosmoln

Hon drömmer om att en dag kunna hjälpa andra – men ännu är hennes egen resa inte över. Nya röntgenbilder visar att det har dykt upp nya metastaser, och frustrationen är stor.

– Jag måste kämpa på och tror att även detta är möjligt. Det måste det vara.

Cancerfondens gala Tillsammans mot cancer direktsänds från Grand hotel den 11 januari klockan 20.00 i TV4. Programledare för kvällen är Tilde de Paula Eby och Kristina ”Keyyo” Petrushina.

Foto: Anton Enerlöv

...

Läs mer:

Cancergalan 2021: De leder Tillsammans mot cancer

Ny rapport: 1 av 3 får cancer på grund av sin livsstil

Cancerfondens starka julfilm rör alla till tårar – se den här

Annons