Annette har fått nog av kroppsfixeringen: ”Kan vi få duga?”

10 feb, 2023 
AvKatarina Schläger
Splitbild: Annette Forslund ler och tittar in i kameran, och Annette står med surfingbräda
Vintage och antik är ord som höjer prislappen på det mesta – men när det kommer till människor är det fult att åldras. Det gör Annette galen:
– Jag är 58 år. Varför ska jag ha en hud som ser ut som 30?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Annette Forslund älskar att röra på sig, och förstår hur viktigt det är för kroppen. Men hon tränar inte för att se ut som en ungdom.

– Det blir tokigt när det är utsidan som räknas, och inte insidan. Det viktiga är hur vi mår – och vi är generellt alldeles för hårda mot oss själva, säger hon till MåBra.

Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träningBrand logo
Hälsotrender 2023: Nytt inom kost och träning

Hon är inspiratör sedan 20 år tillbaka. Och transformatör, ett ord hon just kom på, och som illustrerar precis vad hon gör. Annette har sin bas i Stockholm, men är ofta på resande fot. En digital nomad.

– Jag jobbar med människor som vill börja skapa ett liv som de mår bra av. Vi är styrda av mallar för hur vi ska se ut, hur vi ska vara och vad vi ska äta. Vi tappar bort det viktigaste: hur vi vill må, och vad vi vill göra.

Normen vi vill passa in i: Ung, snygg och lyckad

Anette Forslund ler och tittar in i kameran.
Annette Forslund jobbar dagligen med att inspirera andra att börja älska sin kropp.
Foto: Privat.

Annette ger dagligen stöd och pepp till personer som vill bryta gamla mönster och tankar, som vill utvecklas och leva ett friare liv. Hon upplever att vi fokuserar på att passa in i normen som ung, snygg och lyckad.

Annons

– Det är fint med gamla möbler, antik konst och årgångsvin, men när det kommer till människor är det fult att åldras. Det är galet, men det är så vi vanligtvis resonerar.

Hon reagerar mot alla tips och råd om en slimmad kropp, en slät hud och ett snyggt utseende. Varför strävar vi efter att se ut som om vi är yngre än det vi är?

– Jag läste en artikel om hur vi kan slippa rynkor – och jag kände att det blev så fel. Jag förstår inte varför man ska se ut som en ungdom hela livet. Kan vi få duga någon gång, och känna att ”wow, det här är jag”, undrar Annette.

Inspiratören Annette Forslund yogar.
Annette Forslund har fött tre barn och stolt över sin kropp, berättar hon.
Foto: Privat.

Skifta till ett nytt mindset

Det handlar om ett nytt mindset – att du helt tänker om – det är naturligt och fint att bli gammal, våga låta det synas. Ta hand om dig för din egen skull. Inte för att du ska visa upp ett resultat för någon annan.

Annons

– Annars är det som om du köper en snygg bil, och håller på att polera den för att du ska imponera på grannarna.

Annette är aktiv på LinkedIn, och hennes inlägg om kroppsfixering och ett felaktigt fokus får stort genomslag, många delningar och kommentarer. Det märks att frågan är brännande, och kommer nära inpå.

– Vi påverkas av all media, och blir överösta med krav på hur vi ska se ut. Vi får aldrig duga, utan ska hela tiden ändra på någonting. Att jämföra sig med andra skapar stora problem. Om du till exempel tittar på Instagram, och alla snygga människor i flödet, så kanske du inte känner dig nöjd med dig själv om du betraktar det som en skönhetstävling. Visst väger jag några kilo mer än när jag var 30 år, men jag har fött tre barn – det måste få synas på min mage.

Hur hittar man acceptans för kroppens förändring?

Men hur hittar man bäst en acceptans för kroppens förändring med åren? Annette tipsar om att lägga fokus på allt din kropp kan göra.

Annons

– Var tacksam över att kroppen fungerar. När man blir äldre kan man få ont i axlar, knän och allt möjligt, men vi kan fokusera på att känna tacksamhet över allt som funkar. Jämför inte din figur och fysik med en 25-årings. Betrakta inte kroppen. Döm den inte.

Det kan ibland vara lättare sagt än gjort för den som är missnöjd med sin kropp. Då rekommenderar Annette om att skifta fokus och använd kroppen till något du tycker är roligt.

– Du kanske gillar att dansa, surfa, gå på gym, göra yoga eller promenera. Gör något med din kropp!

Annette Forslund står i vattnet med en surfingbräda
Annette är aktiv av sig och rekommenderar andra att använda kroppen till någonting som känns roligt och inspirerande, som att surfa, exemeplvis.
Foto: Privat.

”Äg och älska din kropp”

För att skapa en långsiktig förändring behöver du också jobba på att du skapa en kärleksfull relation till dig själv.

– Det är ingen quick fix. Först måste du bestämma dig för att det är viktigt – faktiskt det viktigaste du gör i livet. När du behandlar dig själv som din absolut bästa vän, någon som du verkligen bryr dig om, då löser sig mycket på vägen. Men det är inte bara huvudet som behöver förstå detta. Det är kroppen och hjärtat också. Äg och älska din kropp – den behöver det!

Annette tipsar: Må bra – inifrån och ut

  • Gör bra saker för dig själv. Jämför med hur du behandlar dina barn. Du vill dem väl, och gör bra saker för dem. Skapa en kärleksfull relation till dig själv.

  • Sluta fokusera på det yttre. Det skapar bara stress. När du börjar gilla dig själv och vara i din egen kropp, så kommer du att ta hand om den bättre.

  • Kämpa inte med att passa in. Gör saker som du tycker är roligt. Du kanske vill bidra med något, skapa saker. Gör något inifrån hjärtat och ut. Hur vill du må, och vad vill du göra?

  • Ta hand om dig, för din egen skull - inte för att du ska passa in i en mall.

  • Det är fint att bli gammal – och det får synas.
Annons