Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Uppropet mot skönhetsideal har blivit viralt – av HELT rätt anledningar

30 jun, 2020 
Nu är det dags att vi normaliserar normala kroppar – det tycker hälsocoachen Mik Zazon, som startade rörelsen #NormalizeNormalBodies för ett år sedan. Nu har tusentals kvinnor världen över blivit en del av uppropet, och deras berättelser visar varför det behövs så väl.
Annons

Att vi länge matats med bilder av smala, släta, hårlösa kvinnokroppar i reklam och media är inget nytt. Som motvikt kom för ett tag sedan också den kroppspositiva rörelsen och rörde om lite i grytan, genom att visa upp kvinnor med kurvor och valkar. Och sedan dess har vi sett några enstaka kampanjer här och var där företag lyfter alla möjliga olikheter: allt från olika hudfärger till storlekar, funktionshinder, ärr och tatueringar. Jättebra! Alla kroppar är unika och vackra och förtjänar att hyllas.

Men en som inte kände att hon kunde relatera till vare sig gruppen idealkroppar eller gruppen marginaliserade kroppar, var hälso- och fitnesscoachen Mik Zazon från Ohio, USA. Hon tyckte inte att det fanns utrymme för kvinnor som inte ser sig som smala ELLER kurviga, och att de sällan syns i media – och inte heller tas med i det sociala samtalet kring kroppsideal.

Mik ville ge mer utrymme till det hon kallar ”normala kroppar”.

Annons

– Att vara ”normalformad” betyder olika för alla. Men jag vill att kvinnor som inte faller in i kategorierna plus-size, atletisk eller smal också ska känna att de förtjänar en plats i kroppspositivism-rörelsen, säger Mik Zazon till tidningen Shape.

En plattform för ”normala kroppar”

Därför skapade hon hashtaggen #NormalizeNormalBodies på Instagram, där hon blivit ansiktet utåt för en rörelse vars mål är att påminna kvinnor om att de inte behöver passa in i NÅGON mall – alla kroppar är normala kroppar, menar hon.

Tidigare har Mik själv lidit hårt av att inte ha en ”perfekt kropp”. Som ung sportade hon mycket, men när hon i vuxen ålder blev tvungen att sluta på grund av skador gick hon upp i vikt. Ångesten över den nya, större kroppen slutade i flera år av anorexia, bulimi och ortorexi.

 

Det var under hennes kamp tillbaka till ett hälsosamt liv hon började dokumentera sin resa på sociala medier, något som senare blev grunden för #NormalizeNormalBodies. Nu är det cirka ett år sedan Mik skapade taggen och drog igång rörelsen. Idag har över 50 000 kvinnor taggat sina egna berättelser med taggen.

Annons

Till exempel skriver en kvinna om hur mycket ångest hon haft över sina ”hip dips”:

”Jag har ALLTID var i osäker på grund av mina ‘hip dips’. Det var inte förrän i mitten av 20-årsåldern när jag bestämde mig för att älska mig själv och min kropp för vad den är. Det är inget fel på mig eller min höfter, det här är mitt skelett. Det är så här jag är byggd och jag är vacker. Det är du med”

Under taggen #NormalizeNormalBodies finns tusentals liknande berättelser, och rörelsen har blivit global, något Mik Zazon själv inte riktigt förstått än.

– Det handlar inte om mig längre, utan om alla de här kvinnorna som inte har en röst innan, säger hon.

Spana in kontot för rörelsen här!

Foto: @normalizenormalbodies / TT

Läs mer:

Influencern visade sitt naturliga kroppshår – då lämnade följarna

8 saker du kan göra idag – för att trivas bättre i din kropp

J-Lo:s bild har fått mammor världen över att hylla sina kroppar

Annons