Fråga relationsexpertenRelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivet

Varför är man otrogen? Här är svaret!

01 mar, 2017
Anna Carsall
Varför är man otrogen?
Här är de vanligaste orsakerna till otrohet. Det är ett svek som kan innebära att relationen tar slut. Men det behöver inte bli så, per automatik.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns olika orsaker till otrohet. Men ofta är det en reaktion på att man saknar något i förhållandet man är i.

– Det kan till exempel vara att man tappat närheten, slutat prata med varandra och tappat nyfikenheten på varandra. Kort sagt: Att man inte får viktiga behov tillgodosedda, säger Eva Rusz som är psykolog och parterapeut.

Otrohet handlar sällan om kärlek. Utan om att kortsiktigt få vissa känslor tillgodosedda, som bekräftelse på att man är attraktiv, längtan efter fysisk närhet och så vidare.

– Det är förstås bättre för relationen att börja prata om problem som finns, utan att vara otrogen. Men ofta är man själv inte medveten om varför man gjorde snedsteget – förrän efteråt.

Otrohet kan bli dödsstöten för ett förhållande. Men behöver inte automatiskt leda till att det blir så.

– De flesta förhållanden bygger på ett oskrivet moraliskt kontrakt att man ska vara trogen. Visar det sig att en av parterna brutit det kontraktet hamnar ofta den andra i chock och kris. Det är enormt starka känslor som kommer, som utsatthet, raseri och sorg. Man kan uppleva sig så sviken att man nästan känner sig galen.

Annons

Läs också: Så kan du äntligen förlåta någon och gå vidare

 

”Vänta med att be din partner dra åt helvete”

Låt alla starka känslor som finns får vara där. Det är en helt normal reaktion. Men vänta med att be din partner att dra åt helvete – tills du lugnat ner dig något.

– När man är mitt i känslorna tar man ofta förhastade beslut. Det finns också en allmän övertygelse om att det är omöjligt att fortsätta ett förhållandet efter otrohet. Att det inte är något vi kan, eller ens bör, förlåta. Men otrohet behöver inte per automatik leda till att förhållandet tar slut.

Ibland blir det så av olika anledningar. Man kan komma fram till att förtroendet för den andra blivit förstört för all framtid, att man inte kan eller vill förlåta – eller att relationen var på upphällningen redan innan – och att otroheten bara var den sista dödsstöten.

Men man kan lika gärna komma fram till att man vill fortsätta vara tillsammans.

Annons

– Otroheten kan bli som en väckarklocka som gör att man aktivt börjar prata om vad det är som inte fungerar i relationen. Allra oftast är problemen inte bara ens ”fel”, utan handlar ofta om hur man kommunicerar med varandra, hur man kan berätta om vad man behöver, lyssna på och bekräfta varandra.

Läs också: Här är otrogna svenskars vanligaste ursäkter

 

En jakt på passion

En annan orsak till otrohet kan också vara orealistiska förväntningar på hur ett förhållande ska vara; att det till exempel ska finnas passion och spänning, även när man varit tillsammans länge. Man kan börja känna sig missnöjd med det man har, och börja tänka mycket på det man tycker att man saknar.

– Men spänningspassion och trygghet är i princip omöjliga att kombinera. Passion handlar ju mycket om att man inte riktigt känner varandra, att man är osäker på den andras känslor, och målar upp lite av en idealbild av varandra.

Annons

Här är det viktigt att reflektera kring vad man INTE får i spänning: Som omtanke, kärlek och trygghet. Som sagt: Man kan inte få båda delarna samtidigt.

SJakten på passion kan ge tråkiga konsekvenser.

Ta reda på vad ni längtar efter

Tillsammans kan man reflektera kring om det skulle gå att få in en del av känslorna som saknas – så länge det känns okej för båda.

– Det kan till exempel vara att umgås med varandra i lite nya sammanhang, då och då. Som att göra sig fina och gå ut och äta. Bo på hotell någon natt. Ta hand om sin kropp lite mer så att man är fysiskt attraktiva för varandra. Kanske tillsammans prova lite nya saker sexuellt, om man vill.

Vi har som sagt en stark samhällsuppfattning att trohet är, eller borde vara, självklart i ett förhållande. Och så kan det förstås vara. Men det passar inte alla – eller alla förhållanden, menar Eva Rusz.

Annons

– Ibland kan det vara utvecklande att ifrågasätta sig själv, vad tycker jag egentligen? Varför? Skulle det egentligen passa mig att tänka på ett annat sätt? Vad tycker min partner? Det finns ju egentligen ingen givna regler för hur det ”ska vara”. Det viktiga är att det finns respekt och ömsesidighet, att båda är överens och har samma skyldigheter och rättigheter gentemot varandra.

Eva Rusz egen uppfattning är att vi människor egentligen inte är skapta för att leva i monogama relationer.

– Det är svårt att få alla viktiga behov tillgodosedda i livslånga monogama förhållanden. Man har ofta olika stora närhets- och sexbehov till exempel.

Nu är det trots allt så att många tycker att trohet är grundläggande i en parrelation. Och känner du så är det så du känner – då är det rätt för dig.

Läs också: Stjärntecknen som var mest otrogna 2016

 

Upprepad otrohet är värst

Det är ofta stor skillnad på otrohet som hänt en enstaka gång och den som skett vid upprepade tillfällen – samt om det skett med någon okänd eller någon man känner sedan tidigare.

Annons

– Alla kan göra misstag, och har det hänt med en okänd vid ett enda tillfälle brukar det vara lättare att förlåta – än om det handlar om upprepade tillfällen. En viktig förutsättning för att kunna förlåta är förstås också att den som varit otrogen verkligen ångrar sig, och kan förmedla detta till sin partner.

 

Tiden efteråt behöver vara turbulent

Under en tid behöver den som varit otrogen vara beredd på att förstå och ta emot den andras anklagelser, ilska, sorg och misstro.

– Man behöver förstå att ens partner behöver få veta vart man ska, vem man messar och så vidare. Man behöver visa i handling att man är värd att bli litad på. När en tid gått behöver man dock komma överens om en slutpunkt för ältande och misstro. Annars blir det svårt att bygga upp förhållandet igen.

 

Den notoriska otroheten är väsenskild från ”misstagen”

Det finns också en form av otrohet som är notorisk, och som mest handlar om den som bedrar.

– Man kan ha en så otrygg anknytning från uppväxten att man förstör sina parrelationer, när de börjar fördjupas – genom att vara otrogen. Det här är inget som sker medvetet. Man kan också ha ett omättligt bekräftelsebehov, vara spänningssökande eller ha psykopatiska eller narcissistiska drag.

 

Så säger du förlåt när du har sårat någon

Säg förlåt på rätt sätt.

Läs också: Så säger du förlåt när du har sårat någon

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons