5 enkla saker du kan göra för att visa din partner att du bryr dig

kärlekspartners

Videon kunde inte hittas

Ditt förhållande kanske rullar på, utan större problem. Och det är förstås bra men risken är också att man börjar ta varandra för givet och glömmer bort att visa varandra uppskattning. Risken för att någon av er, eller båda, blir uttråkade finns också. Speciellt om ni båda undviker konflikter.

En ny studie från universitetet i North Carolina visar nämligen att par som försöker undvika konflikter lätt hamnar i ett förhållande som tappar gnistan. Medan par som aktivt jobbar på att göra förhållandet bättre har större chans att hålla ihop.

Enkla saker som gör skillnad i förhållanden

Enligt psykolog Susan Krauss Whitbourne och Psychology Today finns det några små, enkla saker du kan göra som kan göra stor skillnad i ditt förhållande. Saker som visar att du bryr dig och har din partners bästa i åtanke. Och som även vetenskapliga studier visat att de fungerar.

1 Ta dig alltid tid att lyssna på din partner

Att lyssna på sin partner handlar inte bara om att lyssna aktivt på det din partner säger för stunden utan också att försöka möta de behov din partner uttrycker.

Det kan handla om småsaker (enligt dig), som att din partner vill att ni ska ställa skorna på ett visst sätt i hallen, eller ställa in disken på ett visst sätt i diskmaskinen.

Försök visa att du hört vad som är viktigt för din partner genom att faktiskt göra det, om det inte är väldigt viktigt för dig att göra på något annat sätt – då ska ni förstås diskutera er fram till en bra lösning.

2 Gör saker din partner gillar

Någon gång emellanåt – följ med din partner på något som hen gillar men som kanske inte du skulle ha valt att göra på egen hand. Det visar att du verkligen bryr dig om din partner och intresserar dig för hens liv.

3 Gör något litet för din partner

Gör något litet som kan underlätta livet för din partner, gärna varje dag. Det kan vara allt ifrån att göra i ordning kaffe till hen på morgonen till att boka tid för bilservice på din partners bil.

4 Hjälp din partner nå sina mål

Intressera dig för vad din partner har för mål framåt i livet och fundera på vad du kan göra för att stötta din partner att nå dem. Kanske kan du göra något litet för att hjälpa på vägen?

5 Tala om det som är bra i förhållandet

När det går bra för dig – dela det med din partner. Det kan både göra att din partner känner sig betydelsefull, sprida glädje och göra att din partner uppskattar dig ännu mer.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

Passar ni bättre som vänner än som par? 3 tecken som avslöjar!

Relationsexperten: Så undviker du att fastna i en ojämställd relation

Läsarberättelse: Min nya kärlek svek mig när jag behövde honom som mest

Redaktionens tips