RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Lider du av relations-OCD? Så skiljer det sig från ”vanligt” tvivel

16 maj, 2022 
kvinna är sur på sin man
Letar du fel och överanalyserar ofta i ditt förhållande? Det kan vara relations-OCD – experten berättar mer.
Annons

De flesta tvivlar säkert någon gång över en kärleksrelation. Du kanske pratar med bästa väninnan om du är osäker. Finns passionen kvar? Kommer förhållandet kommer att hålla? Allt det här är vanliga tankar som nog de flesta har en släng av.

Men grubblar du ständigt och jämt, letar fel och brister och till och med får ångest av det, då kan det vara en form av tvångssyndrom kring kärlek och relationer du lider av: relations-OCD.

Maria Farm
Maria Farm är expert på relations-OCD. Foto: Fredrik Bernholm

Oro och ångest kring relationer är ett av de vanligaste problemen man söker hjälp för hos Maria Farm, psykolog och KBT-terapeut. Men just relations-OCD är ett nyare fenomen inom OCD som många känner igen sig i, säger Maria Farm, som också skrivit en rad böcker om oro och ångest och som föreläser om relations-OCD.

Annons

Vad räknas som tvångssyndrom?

Vad räknas då som tvångssyndrom? När vet man att det handlar om mer än vanlig oro och relationstrassel?

– Diagnosen OCD ställs när personen blir hindrad i sin vardag, när tvånget kommer i vägen för det man vill göra. Du kanske får vanor som blir till ritualer. De förvärras och ställer till problem, säger Maria Farm.

Tvångstankar i relationer

Vanliga tvångstankar när det gäller relationer är att till exempel ifrågasätta relationen hela tiden, ofta på grund av småsaker. Eller att tänka gång på gång på partnerns brister, i personlighet eller utseende. Kanske du kunde ha hittat en annan partner, en bättre.

– Ibland jämför man också överdrivet mot en tidigare partner och relation, trots att den kanske inte kändes så fantastisk då man var i den, men i minnet blir den det, säger Maria Farm.

Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partnerBrand logo
Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner

Så vanligt är OCD i Sverige

Man räknar med att omkring 250 000 svenskar har OCD och det är lika vanligt hos kvinnor som hos män. Varför vissa drabbas av tvångssyndrom tros delvis vara en kombination av ärftlighet och negativa erfarenheter eller stress. Många som lider av tvångssyndrom har haft det sedan barndomen eller tonåren, men det kan också bryta ut i de tidiga vuxenåren.

Annons

Forskning visar att alla har samma typer av tankar, med eller utan OCD. Men har man tvångssyndrom agerar man på tankarna, man tycker att de är verkliga och skrämmande och vill bli av med den ångest de framkallar. Personer utan OCD fäster ingen uppmärksamhet vid tankarna, utan de försvinner snabbt.

Om dina tvångstankar och tvångshandlingar hindrar dig från att leva som vanligt är det viktigt att du söker hjälp. Det går att bli av med tvångssyndrom. KBT, kognitiv beteendeterapi, är den vanligaste och mest effektiva behandlingen. Man får med hjälp av en psykolog analysera sina tvångstankar och tvångshandlingar.

Behandlingen går bland annat ut på att man stegvis utsätter sig för de ångestväckande tvångstankarna utan att sedan göra ritualer. Behandling med antidepressiva läkemedel (så kallade serotoninåterupptagshämmare), SSRI, har visat god effekt vid tvångssyndrom, i kombination med KBT.

Tecken på relations-OCD

1. Du har påträngande tankar om din relation eller din partner.

2. Du är alltid orolig för om din partner verkligen älskar dig.

3. Du har överdriven oro över din partners lycka eller välbefinnande.

4. Du tänker alltid på din partners brister. Du kan fastna i vissa mindre viktiga ”fel” i din partners utseende eller fysik.

5. Du tänker att du kunde ha hittat en annan bättre partner.

6. Du söker ständigt trygghet från din partner.

7. Du är upptagen med mycket små detaljer som får dig att ifrågasätta allt om din relation.

8. Du tänker gång på gång på din partners egenskaper, personlighet och intelligens.

9. Du skapar regler för dig själv eller din partner som känns viktiga att leva upp till.

Av: Margareta Eldh

Foto: TT

Annons