RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

3 typer av utbrändhet som inte är jobbrelaterade

17 nov, 2021 
man och kvinna osams/mamma med ledset barn
Utbrändhet kan utlösas av andra faktorer än bara arbete. Ett dåligt äktenskap, en sjuk släkting eller ens eget föräldraskap kan också leda till klinisk utmattning.
Annons
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattningBrand logo
Är du farligt stressad? 10 tidiga tecken på utmattning

Utbrändhet relateras nästan alltid till arbete, men det finns faktiskt andra anledningar till att vi hamnar i ett utmattat tillstånd. Kännetecknen på dessa typer av utbrändhet är precis detsamma: utmattning, avståndstagande och känslomässig obalans.

3 typer av utbrändhet som inte är jobbrelaterade

1. Utbrändhet relaterad till föräldraskapet

Att vara förälder tar enormt mycket av ens tid, uppmärksamhet och energi. Det är naturligt och så vill de flesta att det ska vara. Vad vi missar är att vi tror att det finns samma kapacitet som för arbete, hem och umgänge som innan man fick barn. Det är här vi går bet. Ingen lan leverara hunda procent på samtliga delar i livet. Föräldrars utbrändhet kännetecknas av en känsla av utmattning i sin föräldraroll, trötthet och känslomässigt avståndstagande gentemot sitt barn. I efterdyningarna av pandemin upplever många föräldrar en näst intill kronisk stress över hur de ska få ihop tillvaron. Den stressen går i sin tur ut över sömnen, vilket påverkar humöret och ens tålamod som förälder.

Annons

2. Utbrändhet relaterad till vård av anhörig

En dement pappa, ett barn med en funktionsnedsättning, en äldre släkting. Att på regelbunden basis ta hand om eller vårda en anhörig har enligt studier visat sig leda till sämre hälsa, mental såväl som fysisk.

Det finns en tydlig ökning av den här typen av vård, så konsekvenserna av det förtjänar att uppmärksammas. Ofta inser man inte hur mycket energi det tar att ansvara för en anhörig och vilka effekter det har på ens eget välmående.

3. Äktenskaplig/relationsbaserad utbrändhet

En studie från 2021 gjord på heterosexuella gifta par kan den här typen av utbrändhet/utmattning orsakas av långvariga konflikter som i sin tur påverkar kvaliteten på relationen. Enligt studien kan äktenskaplig utbrändhet också öka aggressivt beteende och minska kärleken mellan parterna. Lösningen är att schemalägga kvalitetstid för dig och din partner för att återknyta kontakten och förtroende med partnern. Ibland behövs parterapi och om inget tycks hjälpa kan man behöva överväga om det är en relation värd att stanna i.

Källa: Wellandgood

Foto: TT

Annons