RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Forskning: Insidan räknas inte längre – så har vår syn på relationer förändrats

12 jul, 2021 
Ett par som tar en selfie på en segelbåt.
I dag bryr vi oss mer om utsidan samtidigt som vi ställer högre krav på relationer och allt fler äldre skiljer sig.
Så här säger forskningen om hur synen på dejting och relationer har förändrats de senaste årtiondena.
Annons
5 tips hur du går vidare när din relation tagit slutBrand logo
5 tips hur du går vidare när din relation tagit slut

Det finns i dag oerhört mycket mer att förhålla sig till för att relationer ska fungera, saker som man inte alltid kunde ta i beaktning förr.

Världen har kommit allt närmre i och med digitaliseringen och sociala medier är en stor del av mångas liv.

Men om vi börjar från början – hur påverkar detta vårt allra första möte med en potentiell partner?

Dejtingsidor leder oss fel i sökandet efter kärlek

De olika dejtingsajterna och dejtingapparna leder oss ofta fel i vårt sökande efter kärlek, enligt Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet.

– Kärlek är förmågan att vila i den andra. Men många kan inte, för vi vet inte vem den andra är. Vi är fullt upptagna med att förverkliga oss själva och klå grannarna med finare hus och större pool, som vi kan fota oss själva vid och visa på sociala medier, säger hon till forskning.se.

Annons

Det är svårt att fatta välgrundade beslut med både känsla och förnuft i ett stressat samhälle. Speciellt när det ska ske i ett flöde av tusentals konkurrenter.

Inte insidan som räknas längre

Om man redan lever ett stressigt liv med höga prestationskrav är det inte heller ovanligt att det också utmynnar i en kravlista som ska uppfyllas av partnern. Men även om vi har en sådan fungerar den sällan digitalt.

När man gjort forskningsförsök på nätdejting har det visat sig att försökspersonerna nästan alltid väljer personer som de finner attraktiva före personer som de anser mindre attraktiva – trots att de uppfyller deras kravlista.

Sårbarhet och svaghet – en förutsättning för relationer

I dag kan en relation ta slut när som helst, kvinnan är inte längre ekonomiskt beroende av mannen, löften om evig kärlek har blivit omoderna och ett äktenskap är inte längre någon garanti.

Det har gett plats åt nya normer kring relationer som smyger sig på.

Annons

– Framför allt kvinnor idealiserar depressiv kärlek, att bara den som sörjt på riktigt kan älska på riktigt, säger Emma Engdahl.

Det innebär inte att förutsättningen för verklig kärlek är lidande, utan att det är förmågan att visa sig sårbar och svag. Det är i dag en förutsättning för verklig kärlek enligt den sociologiska forskningen.

Inte längre normbrytande att avstå giftermål

I dag är det vanligast att vara sambo. Benägenheten att gifta sig har svängt sedan millennieskiftet.

I början sågs en stor ökning i antalet giftermål för att sedan 2008 plana ut. Men nu är giftermålen på nedgång igen och det började redan innan coronaviruset härjade.

Det kan bero på att det i dag finns en större variation för samlevnad och att det inte längre är en stor sak att välja att inte gifta sig.

Högutbildade kvinnor mer benägna att gifta sig

När det gäller högutbildade par är det ofta kvinnans vilja som väger tyngst när det gäller att gifta sig. För par med lägre utbildning är det oftare mannens.

Annons

Det har Ann-Zofie Duvander, professor i demografi och sociologi vid Stockholms universitet och Mittuniversitetet, sett i sin forskning.

– Det är jätteintressant! Man kan tänka sig att det vore lågutbildade kvinnor som skulle ha störst anledning att gifta sig, av ekonomiska skäl. Men samtidigt har de kanske mindre att säga till om i ett förhållande. Vi tror ofta att jämställdheten ser ungefär likadan ut i olika grupper men så är det inte alltid, säger hon till forskning.se.

Vi lämnar varandra i större utsträckning – trots att par lever längre

Om man är missnöjd med hur ansvaret fördelas i hemmet har man en större benägenhet att lämna en relation i dag, visar forskning, oavsett äktenskap eller inte.

Och även allt fler äldre par väljer att skilja sig, trots att det sedan länge är känt att de som lever tillsammans med någon blir ett par år äldre.

Upp till 50-årsåldern har antalet skilsmässor legat ganska stabilt över tid, men bland personer över 60 år har de ökat de senaste 20 åren. I dag har de flesta ganska många friska år kvar och kvinnorna har bättre ekonomi än förr.

– De som har energi och kraft ser ingen anledning att stanna kvar i något som inte är bra: ”Måste jag sitta och glo på den här människan dagarna i ända?”, säger Ann-Zofie Duvander.

Nycklarna till en långvarig relation

Enligt den sociologiska forskningen krävs detta för att relationen ska hålla, berättar professor Emma Engdahl för forskning.se:

  • Ett jämställt förhållande med god maktbalans.
  • Ömsesidigt ansvarstagande.
  • Att ömsesidigt ge uttryck för sin sårbarhet.
  • Frivilligt och intresserat lyssna på den andra.
  • Att tillsammans komma på kreativa lösningar.
  • Svara positivt på partnerns idéer fem av sex gånger och att komma med konstruktiv kritik den sjätte gången.
  • Man måste ”idealisera” varandra.

Källa: Forskning.se

Foto: TT

Annons