RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Psykologen: Det här bör du hålla hemligt för din partner

07 jul, 2022 
Par som ler mot varandra.
I ett förhållande så ska man berätta allt för varandra och dela minsta lilla sak! Eller? I grund och botten ska det vara så enligt psykologen, men det finns undantag. Det här bör du aldrig avslöja för din partner.
Annons

Man brukar säga att par ska dela allt med varandra och inte ha några hemligheter. Men är det klokt att ständigt lägga exakt alla kort på bordet?

Psykologen och parterapeuten Eva Tryti menar att det faktiskt kan vara bra att i alla fall hålla detaljerna kring en del saker för sig själv.

– Vi tror att vi vill veta allt men så är det oftast inte, säger hon till vår systersajt Kk.no.

Se också: 9 tips för en lyckad relation under semestern

9 tips för en lyckad relation i sommarBrand logo
9 tips för en lyckad relation i sommar

Kan sätta käppar i hjulen längre fram

Genom att berätta för lite för sin partner är risken att konflikter uppstår. På samma sätt kan det faktiskt också uppstå konflikter om man berättar för mycket.

Enligt Eva Tryti finns det några saker som återkommer hos par som söker hennes hjälp i terapirummet, även om det såklart inte finns några regler för vad man ska prata om och inte.

Annons

Därför tycker hon att det kan vara klokt att låta bli att berätta om följande saker för en lång och lycklig relation. Det handlar egentligen inte om några förfärande saker utan snarare detaljer som kan sätta käppar i hjulen i framtiden trots att de kanske inte märks av nu.

Tidigare partners, känslor och sex

När ett förhållande är nytt går man ofta in i det med en förväntan om full öppenhet och att man ska leva tillsammans som en.

– Men det är också under den här perioden som vi vet minst om vem den andra är, säger Eva Tryti.

Det innebär att vi inte alls vet hur en person kan tänkas reagera på det vi berättar, varken initialt eller hur denne kan komma att påverkas framöver. För att undvika problem i framtiden avråder hon från att avslöja detaljer kring följande saker:

  • Antalet tidigare sexpartners
  • Sexuella upplevelser
  • Känslor du haft för andra
  • Äventyr med tidigare partners
  • One night stands

Målar upp bilder i huvudet

Även om det inte har varit någon känsla involverad i det du berättar kan svartsjuka fortfarande uppstå hos din partner.

Annons

Berättar man de här sakerna som nykär och partnern är svartsjuk så finns det en risk att det märks av och återkommer längre in i förhållandet då man landat mer i relationen.

Men även om partnern är en person som i vanliga fall inte blir svartsjuk kan det vara svårt att hantera bilder som lätt målas upp i huvudet om vi får för mycket detaljer kring någonting. Det riskerar att förfölja framåt.

Det är bättre att tänka att "nu är det vi och vi bryr oss inte om det förflutna ur dessa aspekter".

– Även om vi insisterar på att få veta så är vi människor sårbara och vill oftast inte ha saker från förr beskrivna för oss, säger Eva Tryti.

Inte bara sexuella ting som kan vara bra att hemlighålla

Det finns också andra saker som kan vara bra att vara försiktig att tala om med varandra. Även en partner som lovat att inte berätta något kan med vilja eller av oaktsamhet avslöja känsliga uppgifter till någon annan. Det finns fall där partners och älskare avslöjat allt från statshemligheter till ett missbruk för andra.

Det kan vara klokt att fundera kring vad man avslöjar för saker kring familj, vänner, barn, kollegor och jobb när man är ny i förhållandet. Frågan man bör ställa sig själv är kort och gott: ”tål jag att det här jag berättar om förs vidare till andra om det i värsta fall händer?”. Där bör man sätta gränsen för sig själv.

Källa: Kk.no

Foto: TT

Annons