Sexologen Linn Heed: "Ligg innan semestern"

Par som pussas i solnedgången
VIDEO: 9 tips för en lyckad relation i sommar
1:39

Efter reklamen: VIDEO: 9 tips för en lyckad relation i sommar

(1:39)

Slå på ljud

Romantiska kyssar i solnedgången eller en snabbis bakom ladugårdsknuten ... Nja, det kanske inte alltid blir som vi föreställer oss. Dessutom finns det en del yttre faktorer som kommer i vägen. MåBra pratade semestersex med legitimerade psykologen, legitimerade psykoterapeuten och sexologen Linn Heed.

Under sommaren ökar både lusten men också förväntningarna på sex. Nu har man äntligen tid för relationen och varandra. Bara det att man lätt glömmer bort allt det andra som hör semestertider till.

Linn Heed

Det är lätt att semestern inte alls blir det som man har längtat efter, menar legitimerade psykologen och sexologen Linn Heed.

— När solen och ljuset stimulerar våra hormoner så blir vi mer sexuellt orienterade och lättare upphetsade. Det hänger också ihop med att många är mer avslappnade under sommaren; man kan släppa vardagskrav och måsten. Däremot finns det risk att slå knut på sig själv och trissa upp förväntningarna inför det stundande semestersexet. Då kan det vara bra att ha rimliga förväntningar, menar Linn Heed.

Förväntningar och krav är faktorer som direkt tar udden av sexlusten.

Intimproblem ökar under sommaren

Värmen kan också ställa till det för oss. Har man till exempel lätt för att få underlivssvamp så ska man vara försiktig.

— Värme och fukt ökar risken för bakterier, så tänk klokt. Blöta badkläder bör bytas direkt. Kissa efter bad är ett annat tips. Försök också att passa på att lufta underlivet, genom att gå utan trosor under kjol och klänning. Detta kan även kännas sexuellt upphetsande vilket kan bli ett bra förspel för senare aktiviteter under eftermiddagen eller kvällen, tipsar Linn.

Därför blir du extra ligg-sugen efter ett hårt träningspass

Sex utomhus - att tänka på!

Hon passar också på att skicka med några användbara råd för de par som får till en romantisk stund under bar himmel.

— Mygg är en riktig erotikdödare! Se även till att ha med våtservetter, för att lätt kunna fräscha till dig. En filt är aldrig fel, även om klipporna ser inbjudande ut. Ett lite mjukare underlag ger möjlighet till både mer avslappnat och varierat sex.

Linn Heed har även ett annat tips för de som längtar efter erotik under kommande semesterveckor:

— Ligg innan semestern är mitt råd. Då blir det inte så uppblåst, utan då har ni redan kommit igång. Att dela en liten lyhörd sommarstuga med barn och släktingar är ofta inte optimalt, utan försök i så fall vara innovativa: Smit iväg och ha sex i bilen eller på morgonpromenaden när alla sover.

Foto: TT

SE OCKSÅ: Så förändras sexlusten - ålder för ålder
1:15

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Så förändras sexlusten - ålder för ålder

(1:15)

Slå på ljud

Utvald läsning