RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Psykologen: Sakerna du inte ska hemlighålla för din partner

20 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Alla har vi friserat sanningen någon gång för att skydda oss själva eller vår partners känslor. Men vad bör du inte ljuga om för din partner? Vi listar 4 saker.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på att du ha träffat den rättaBrand logo
5 tecken på att du ha träffat den rätta

De flesta människor har något som de föredrar att hålla för sig själva och väljer att dölja för sin partner. Det kan vara allt från att ljuga om hur många människor du faktiskt har legat med, vad den nya klänningen du köpte kostade eller hur många drinkar du drack ute på stan med tjejgänget i helgen.

Men är dessa ”ofarliga” lögner verkligen bra för förhållandet? Och vad ska man inte ljuga om för sin partner?

– Vi döljer alldeles för mycket, och det krånglar bara till det för oss, säger psykologen Ingeborg Reber till vår norska systersajt Kk.no.

Även parterapeuten och familjerådgivaren Kari Erøy tycker att vi ska se upp med små vita lögner.

– En liten lögn kan vara ett större problem för förhållandet, om partnern upptäcker att du inte talar sanning. Det kan få din partner att undra vad du döljer eller ljuger om, säger Kari.

Hemlighåll inte detta

Naturligtvis kan det vara trevligt att hålla tillbaka några saker – särskilt tidigt i förhållandet. Men det finns faktiskt några punkter du helst bör ta itu med inom ett år, det menar psykologen Nicole Issa.

Annons

Hennes ”ljug inte för din partner-lista” ser ut så här:

1. Var du helst vill bo i framtiden

Kanske har du planer på att flytta tillbaka till din hemstad eller drömmer om att bo i ett helt annat land än Sverige. Detta är något som naturligtvis inte behöver förstöra förhållandet, men du bör prata om din bostadssyn tidigt i förhållandet.

– Ett stort misstag som många gör är att de tror att det bara ”ordnar sig” senare, och att den andra förmodligen ändrar sig och att ni kommer överens i slutändan – men det händer inte så ofta. Tro inte att din partner kommer att hålla med dig utan att du har berättat om dina tankar, säger hon.

2. Hur ofta du vill ses (egentligen)

Vissa människor måste vara med andra människor ”hela tiden” och de blir snabbt rastlösa när de är ensamma. Andra känner behovet av att ”tanka energi” och vara ensamma. Om du är den typ som föredrar alternativ två, bör du klargöra detta ganska tidigt. Om du plötsligt säger nej till saker som din partner föreslår och säger att orsaken är att du vill vara för dig själv, kanske hen tror att du inte längre är intresserad. Hemlighåll inte dina behov.

Annons

Ulla Aasland, sexologiska rådgivare anser att egentid är direkt nödvändigt för ett hälsosamt förhållande.

– Du måste få nya intryck för att ha något att kommunicera om i förhållandet, säger Ulla Aasland.

3. Hur du mår innerst inne

Att berätta om ditt psykiska mående kanske inte är något du tar upp på en första dejt, men det finns ett antal fördelar med att vara öppen om hur du känner dig mentalt. Bland annat kommer du troligtvis att möta större förståelse från din partner än om du plötsligt uppträder ”konstigt” en dag.

– Jag rekommenderar att du berättar om några psykiska ”plågor” eller andra problem som tynger dig, efter att ni har varit ihop i några månader. När du säger något så personligt låter du personen lära känna dig på riktigt, säger psykologen Nicole Issa.

4. Problem i tidigare relationer

Alla tycker inte att det är okej att varken prata om sitt eget ex eller höra om sin partners ex, samtidigt kan det vara en fördel att vara öppen om du har upplevt något svårt i tidigare relationer. Och ärligt talat – även om vi inte gillar att erkänna det, är vi förmodligen alla intresserade av att veta om vår älskades förflutna – trots att det vi hör inte alltid är det vi vill höra.

– Att berätta för din partner om det förflutna, dela både upp- och nedgångar och berätta om tidigare relationer, är en del av att lära känna varandra och komma ännu närmare känslomässigt, säger psykoterapeuten Kate Elin Søyland.

Av: Silje Helgesen Källa: KK.no Foto: TT

LÄS MER:

8 saker du och din partner borde prata om – regelbundet

7 enkla småsaker som kan stärka er kärleksrelation

Par som visar att det finns äkta kärlek även i Hollywood

Annons