RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Studie visar: Så här träffas par som skiljer sig mer än andra

01 nov, 2021 
Två personer håller på fyller i skilsmässopapper
Statistiskt sett så har par som träffats på nätet så mycket som sex gånger så hög risk att skiljas inom de tre första åren – jämfört med par som träffats via gemensamma kontakter. Här är anledningen.
Annons
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässaBrand logo
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

Att träffa sin partner genom en dejting-app eller annat online forum har nu gått om mer traditionella mötesformer och är nu med sina 28 procent det absolut vanligaste. Det visar en brittisk undersökning utförd av Marriage Foundation, som involverat över 2000 gifta personer i åldrarna 30–80.

Men det kommer med en viss risk – samma studie visar nämligen att risken för att skilja sig inom de tre första åren hos dessa är så mycket som sex gånger högre jämfört med par som träffats genom familj eller vänner.

Par som träffas online slutar oftare upp i skilsmässa – tidigt i relationen

Undersökningen visar som nämnt att par som träffats online i det korta loppet tenderar att skilja sig betydligt oftare än par som träffats på andra ställen. Men risken verkar försvinna när paret varit gifta i över tre år, något en av de ansvariga bakom studien kommenterar så här:

Annons

– Det här tyder på vikten med socialt kapital och att kunskap, visdom, kärlek och säkerhet till sin partner kan valideras av nära och kära. Om du träffar någon på nätet så har du färre källor som kan bekräfta att personen du gifter dig med är pålitlig, säger forskningschefen Harry Benson till brittiska Independent.

När tre år gått kan det vara så att denna yttre bekräftelse på att ens partner är ok inte behövs på samma sätt. Värt att tilläggas här är att undersökningen inte skiljer på mer seriösa dejtingsidor eller appar som Tinder eller Grindr, som generellt är mer för lättsamt dejtande.

Efter 10 år skiljer sig de som träffats på jobbet mest

Om man tittar längre fram i tiden ändrar sig dock dessa siffror. Då är det inte längre de som träffats online som har högst skilsmässotal.

”Efter 10 års giftermål så har de som träffats via jobbet högst skilsmässotal med en procent på 24 procent, följt av 20 procent av de som träffats online, 19 procent av de som träffats i bar eller restaurang, och 15 procent av de som träffats via familj, vänner eller grannar”, framgår det i studien.

Källa: Marriage Foundation, Independent.
Foto: TT

Annons