Så får du bättre sex efter 40 – sexologernas bästa tips

bättre sex efter 40

Videon kunde inte hittas

Att sexlivet inte alltid kan vara på topp, vet de flesta som lever i längre förhållanden. Ibland torkar det ut helt – och för en del kan de sexlösa perioderna dra ut i månader och till och med år. Att sexlusten minskar kan bero på många orsaker men stress är enligt sexologen Kalle Norwald den vanligaste faktorn.

– Vi fyller våra dagar med så otroligt mycket att den sexuella lusten inte får utrymme att vare sig finnas inom oss eller ageras ut, säger han till Expressen.

Grunden till en bristisande sexlust i ett förhållande tror sexologen Kalle Nordwald beror på en obalans av lust, där den ena vill mer än den andre.

– Ofta får den med högre lust per automatik rätt, på grund av det sexfokuserade samhälle vi lever i. Ofta på bekostnad av den som har låg lust, som liksom måste ställa upp ändå. Där kan det uppstå en konflikt. Och det blir man inte kåt av, konflikter, säger Kalle Norwald.

Kommunicera med positiva budskap

En annan sexolog som håller med i den analysen är Eila Onsjö. Hon har ofta par som besöker henne med önskemål och preferenser om hur sexlivet ska vara. Hennes tips för att lösa problemen är enkel – prata om det.

– Kommunicera, kompromissa och var öppna för att pröva något nytt! Om man är i 40-årsåldern och har en relation som pågått länge, bör man kunna prata med varandra öppet om detta, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Men man måste ha ett positivt budskap och inte anklaga varandra. Man kan inte gå till sin partner och säga att ”du vill ju aldrig ligga med mig, vad är du för en vekling”, utan man får mycket hellre säga att ”jag längtar efter att ha sex, för tidigare hade vi det, men nu har vi inte haft det på ett tag, skulle vi kunna…”

Pulshöjande aktivitet kan hjälpa lusten

Eila Onsjö bästa tips för att bevara sexlusten i en relation är att prioritera sexstunderna och att ta ansvar för att det blir ”läge för sex”. Lusten brukar komma under tiden och känns ofta bra efteråt. ”Man måste gå ned i kajaken för att börja paddla”.

Hon menar samtidigt att man inte behöver oroa sig över att sexlivet inte är lika närvarande och frekvent när man blir äldre. Hon menar att det är helt naturligt eftersom produktionen av testosteron och östrogen minskar.

– Då får man inte de här starka signalerna på samma sätt längre och sexbehovet går ner. Det kan kännas som om man inte har så mycket lust. Men den man har kanske räcker, det finns ju mycket annat roligt att göra också, säger hon.

Att kroppen inte längre producerar lika mycket hormon behöver dock inte betyda att sexlusten för evigt är som bortblåst. Det finns flera sätt att öka produktionen av könshormon och lustarna. För de med erektionsproblem är viagra kanske det mest kända. Men faktum är att det går att boosta hormonerna naturligt.

– Man kan lite humoristiskt säga att det som är bra för hjärtmuskeln också är bra för genitalierna, säger Kalle Norwald.

– Det räcker med 20 minuter pulshöjande aktivitet varje dag, så kommer man se goda effekter, både på hjärta och kön.

Kalle Norwalds bästa tips för att kickstarta sexlusten

Intimitet

Kramas, pussas, killa i håret och smek över en naken underarm. Det behöver inte vara ett sexbeteende med fokus på genitalier, utan fokusera på intimiteten.

Reflektion

Det första tipset är att tänka efter, vill jag ens ha sex? Om man inte vill det, så kan man behöva tänka ut något annat.

Fantisera

Hjärnan är vår mest erogena zon och då ska vi använda oss av det. Ta en lite längre kisspaus på jobbet, slut ögonen och fantisera om sex, exempelvis

Onani

Sex börjar med en själv. Det gäller både för den med hög såväl som låg lust. Det är viktigt på olika sätt, men för den med låg lust, kan det vara ett sätt att kicka i gång någonting, som en förlängning på fantasispåret, fast man nu också måste agera. Onani är ett sätt att i alla fall få njutning för sig själv.

Källa: Expressen Foto: TT

Läs mer:

Sexterapeuten svarar: 10 vanliga saker som par bråkar om

4 säkra råd för härligare sex – hämtade från vetenskapen

Ny studie: Därför slutar vi ha sex – vanligaste orsakerna

Utvald läsning