4 säkra råd för härligare sex – hämtade från vetenskapen

par som haft sex

Vi blir överösta med tips och råd från alla möjliga experter om vad vi ska göra för att hotta till sexlivet. Men vad säger egentligen vetenskapen? Här är några knep att ta till för att höja nivån på sexlivet, enligt forskning och Illustrerad Vetenskap.

1 Ta in dina sinnen – inte minst doft

Dina sinnen väljer vem du ska ha sex med innan du ens förstår det själv. De talar om ifall du tänder på hur din partner ser ut, låter, doftar …

Sinnena kommunicerar med hjärnan som tolkar informationen, och blandar in hjärnans belöningscentrum och humörs-centrum. För att du ska kunna gå igång ordentligt behöver sinnen och hjärnan samarbeta.

Ett av sinnena är lukt. Din näsa kan känna vilken typ av så kallade HLA-1-proteiner en potentiell partner ha. Proteinerna finns bland annat A-, B- och C-varianter och du kommer att falla för personer som har en annan än du själv. Det här har att göra med evolutionen, du vill inte ha barn med någons om är för lik dig själv.

Hur som helst – du kommer att välja sexpartners på doft som du tycker är mer attraktiv och sex med dessa personer är, enligt studier, mer tillfredställande.

2 Förbered hjärnan med förspel

Om du ska kunna få orgasm så måste inte bara kroppen vara mottaglig för beröring utan även hjärnan måste vara mottaglig. För att bli det kan du använda dig av flera olika sinnen.

Musik du slappnar av till, mysigare belysning som får dig ner i varv och fokuserad på vad som händer just nu. Det kan också hjälpa att få höra att den man är med älskar en, det gäller både män och kvinnor, visar en studie.

3 Hitta rätt rytm i samlaget

Det finns massor med tips om hur vi ska njuta som mest av ett samlag och nå orgasm. Allt ifrån att ollon och klitoris, som innehåller tusentals nervändar, ska stimuleras till att många kan få orgasm av stimulerad g-punkt eller anus.

Under samlaget tar hjärnan emot intryck från hela kroppen men extra fokus ligger på könsorganen. Men det är inte bara var man stimulerar som är nyckeln till härligare sex. Även rytmen verkar ha stor betydelse, enligt forskning.

Rytmen gör att nervsignaler från hela kroppen synkroniseras och hjärnan kan sjunka in i en slags trans, där allt annat än det som händer i stunden glöms bort. Fram till att signalerna når en gräns och du når orgasm.

4 Tänk variation och ärlighet

Studier visar att få kvinnor får orgasm enbart av penetrering, däremot säger 73 procent att de kommer om de samtidigt stimuleras med fingrarna. Många par kan vara hjälpta av att byta sexställning och prova något nytt.

En annan sak som garanterat gör sex bättre är kommunikation. Alla har olika väger till orgasm och till att njuta och chansen att du når dit ökar stort om du talar om hur du vill ha det. Det håller även forskningen med om.

Källa: Illustrerad Vetenskap Foto: TT

LÄS MER:

10 frågor om sex som alla undrar över – men ingen vågar ställa

Ny studie: Därför slutar vi ha sex – vanligaste orsakerna

Det avslöjar er favorit-sexställning om er relation