RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Är det okej att fisa framför sin partner? Relationsexperterna svarar

02 nov, 2022 
Par som håller för näsan då någon fisit.
Vi får tidigt lära oss att det inte är trevligt att släppa väder framför andra människor. I en fungerande relation är det dock viktigt att man är bekväma med varandra. Men riktigt hur bekväma är frågan? Så här säger relationsexperterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En del människor har väldigt lätt för att släppa ut gaser framför andra människor så fort de känner sig bekväma, medan andra aldrig ens skulle tänka tanken oavsett vem som är i närheten.

Några av oss tycker säkerligen att fisar är något av det mest naturliga som finns och andra kan säkerligen äcklas av både ljudet och lukten. Bland det viktigaste i en relation är att våga prata om hur man känner kring olika situationer och saker – där ingår även gaser.

Se också: Magdoktorn: Så tar du bäst hand om din mage

Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Då kan det vara ett bra tecken att fisa framför partnern

Redan som små får vi ofta höra att det är opassande att fisa framför andra, vilket ofta får som följd att vi håller inne på gaser i sociala situationer. Det kan dock vara skadligt att för ofta välja att inte lätta på trycket.

Annons

Egentligen är det ingenting man ska behöva skämmas för, i alla fall inte med en partner. Människor som är i en hälsosam relation är precis som alla andra levande och då och då pruttande människor.

– Att våga fisa framför varandra är ett hälsosamt tecken, säger Gary Brown, relations- och familjeterapeut, till Huffpost.

Enligt Shannon Chavez, psykolog och sexterapeut, kan en sådan bekvämlighet med varandra också bidra till ett bättre sexliv. Ju mer vi kan normalisera och sluta skämmas desto bättre menar hon.

– Det här paret har antagligen underbart sex eftersom de är bekväma med sina kroppar och vad de gör och är mer benägna att uppskatta olika typer av stimulering och att gå in med färre hämningar, rädslor och osäkerheter, säger hon till Huffpost.

Då kan det vara ett dåligt tecken att fisa framför partnern

Men det finns ju aldrig bara en sida av samma mynt, vilket innebär att det givetvis också kan vara ett dåligt tecken att fisa framför sin partner.

Annons

I en fungerande relation måste det finnas respekt gentemot varandra. Det finns därmed en del tillfällen då det inte bara är ett tecken på acceptans och mognad att fisa framför varandra – utan i stället ett tecken på själviskhet och obetänksamhet.

Låt oss säga att en partner jämt och ständigt släpper väder och att du säger åt personen att det gör dig obekväm eller till och med får dig att må illa. Då kan det vara ett dåligt tecken om partnern inte ens försöker att respektera dina önskningar.

– Om din partner inte anstränger sig alls för att kontrollera det hela genom att gå en bit ifrån dig eller säga ”ursäkta mig”, så är det ett exempel på en respektlöshet som kan finnas även kring andra saker i relationen, säger Kurt Smith, familjeterapeut som specialiserat sig på rådgivning för män, till Huffpost.

Fritt fram att fisa – men med ömsesidig respekt

I grund och botten kan det alltså vara nyttigt att inte behöva skämmas över sina fisar i en sund relation. Men det måste också handla om ömsesidig respekt när det kommer till hur nära varandra man fiser eller hur uppenbart man gör det.

Det bästa är helt enkelt att våga prata om det och att göra det på ett sätt som inte är dömande eller skuldbeläggande. Vem vet, kanske öppnar det även upp för att våga prata om annat som känts stigmatiserat förut?

Källa: Huffpost

Foto: TT

Annons