HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Att hålla inne pruttar kan skada tarmen – Cara fick opereras

08 apr, 2022 
kvinna håller för rumpan samt Cara i sjukhussängen
Håller du ofta inne med dina gaser? Gör inte det – förutom att du får magknip kan konsekvenserna vara allvarliga. Det fick 19-åriga Cara erfara efter att inte pruttat på två år.
Annons

Att släppa sig är ofta pinsamt och inte särskilt populärt socialt. Därför håller många av oss inne med våra pruttar när vi tycker det känns olägligt att lätta på trycket.

Varför fiser vi?

Fisarna uppstår i matsmältningsprocessen, då bakterier i tjocktarmen bildar gaser som metan, väte, koldioxid och svavelväte. Gaserna ökar trycket i tarmen, och vi behöver släppa ut dem regelbundet för att jämna ut trycket. I genomsnitt fiser vi 5-15 gånger om dagen. Ibland mer rejält och ibland mindre.

Vad vi äter har också stor påverkan på vår fiskvot. Är man överkänslig mot något kan magen få jobba hårdare och viss mat gör också att det automatiskt bildas mer gas, såsom lök, bönor och kål.

Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblemBrand logo
Magdoktorn: Så tar du hand om dina magproblem

Fisarna kommer ut genom munnen

Håller vi tillbaka fisarna kvarstår det ökande trycket vilket kan resultera i obehag, rapar, uppblåsthet, magsmärta och ibland okontrollerat pruttande. Till slut måste det ju ta vägen någonstans, och då är det det som gäller – alternativt genom munnen.

Annons

Ursäkta? Jepp, du läste rätt.

När analkanalen är avspärrad frisätts gaserna via en annan rutt. Det förhöjda trycket i tarmen pressar ut gaserna genom tarmväggen, in i blodcirkulationen. Därifrån skickas de upp till lungorna, så att fisarna till slut hamnar i din utandningsluft.

Att inte prutta när du behöver kan orsaka allvarliga besvär

Allt för regelbundet tillbakahållande av fisar har även föreslagits som en betydelsefull faktor för utvecklingen av divertikulit – en tarmsjukdom som ger inflammation i fickor på tjocktarmen. Forskare har dock inte lyckats dokumentera sambandet fullt ut.

Cara och pojkvännen samt på sjukhuset

Det kan även ge andra akuta besvär, såsom i fallet med 19-åriga Cara Clarke, som under två års tid vägrade fisa inför sin pojkvän.

Annons

Häromveckan fick Cara nämligen till slut så svåra kramper i magen att hon var tvungen att åka in till akuten, rapporterar Irish Mirror.

– Jag hade så ont att jag inte kunde hålla tillbaka tårarna, säger hon till tidningen.

19-åringen fick veta att de tillbakahållna fisarna under lång tid byggt upp ett högt tryck i tarmen, vilket skadat den så pass att hon till slut drabbats av blindtarmsinflammation, som nu var nära att brista.

Efter operationen har Cara Clerke lovat att hon hädanefter kommer hon att ”släppa på trycket” – även inför sin pojkvän.

Hon har delat sin upplevelse på TikTok och klippet har blivit viralt med över två miljoner visningar i skrivande stund.

Källa: Illustrerad vetenskap/Aftonbladet

Foto: TT/TikTok

Annons