Vad är magmigrän? Läkaren om okända sjukdomen & symtom

21 sep, 2022 
Kvinna håller sig för magen / professor Mattias Linde
En plötsligt och dov magsmärta kan vara en form av migrän.
– Bukmigrän är ett dolt problem som många inte känner till. Det kan därför finnas ett mörkertal vad gäller antalet drabbade, säger professor Mattias Linde. Här är symtomen du bör känna till.
Annons

–Migrän har kanske de flesta koll på. Men nu hör vi allt mer om magmigrän, eller egentligen bukmigrän. Vad är egentligen det? Det börjar ofta som en plötsligt och dov magsmärta.

– Bukmigrän är ett dolt problem som många inte känner till. Det kan därför finnas ett mörkertal vad gäller antalet drabbade, säger professor Mattias Linde.

Se även: 8 tips för att förebygga migrän

Förebygg migrän – 8 tips
Förebygg migrän – 8 tips

Magmigrän/bukmigrän – här är symtomen

Migrän är inte bara en sjukdom utan flera. Det finns 13 olika slags migrän och en av de minst kända är bukmigrän, eller abdominal migrän.

– Bukmigrän är en föregångare till vanlig migrän med huvudvärk. Det drabbar mest barn men sjukdomen förekommer också hos vuxna, säger Mattias Linde, som är specialist på huvudvärk och ordförande i Regionalt Processteam Migrän vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Annons

Vanliga symtom på att migränen sitter i magen är att man får rejält ont i navelområdet.

– Det är en dov smärta som kan sitta i från några timmar till några dygn. Ofta är man blek när migränen pågår och man kan bli illamående och kräkas. Bukmigrän håller sällan i sig mer än tre dygn.

Tillhör du den dryga miljon svenskar som lider av migrän då och då?

Bukmigrän förväxlas ibland med glutenintolerans

Ofta har den som drabbas en nära anhörig, till exempel en förälder, som har migrän. Sjukdomen förväxlas ibland med gluten- och/eller laktosintolerans och det finns drabbade som hamnar i en ond cirkel av årslånga utredningar.

– Det kan vara förödande, särskilt för barn.

Men hur hänger egentligen magsmärtor ihop med migrän, som i de flesta fall förknippas med svår huvudvärk? Man brukar ibland tala om att vi har en hjärna i magen också, som kallas det enteriska nervsystemet. Och vår maghjärna kommunicerar med hjärna med hjälp av nerver och signalsubstanser.

– Signalsubstanserna serotonin och CGRP finns på både i mage-tarm och i hjärnan. Vi vet att CGRP är en kraftigt inflammatorisk substans som kopplas till migrän. Bukmigrän utvecklas med tiden till en migrän med huvudvärk hos de flesta drabbade, men vissa fortsätter att ha buksmärtor hela livet, säger Mattias Linde.

kvinna med bukmigrän
Bukmigrän kommer ofta plötslig och sitter kvar i allt i från timmar till dygn.

Bukmigrän är än så länge en ganska okänd sjukdom

Man vet inte exakt hur många som lider av bukmigrän. Sjukdomen är både bortglömd och okänd, menar Mattias Linde:

Annons

– Inte ens alla läkare känner alltid till den, säger han.

Bukmigrän är inte farligt men sjukdomen kan få konsekvenser som att man blir sängliggande och undviker vissa situationer.

– Till exempel kan barn som drabbas undvika att gå till skolan, förklarar Mattias Linde.

Han tycker därför att det är viktigt att få en diagnos, om man misstänker bukmigrän.

– Det betyder jättemycket! Jag har haft patienter som gråter av lättnad när de får diagnosen. Men det är också viktigt att man utesluter andra sjukdomar.

Bukmigrän kan triggas igång av stress och hormoner

Idag finns ingen bra behandling mot bukmigrän. Det man kan göra är att försöka föra dagbok över när symtomen kommer och vad som kan ha utlöst den. Precis som vid traditionell migrän kan bukmigrän triggas igång av exempelvis stress, viss mat och hormoner.

– Behandlingen handlar till stor del om att undvika triggers, säger Mattias Linde.

3 ovanliga former av migrän

  1. Bukmigrän är föregångare till vanlig migrän. Symtom är återkommande episoder av illamående och kraftiga buksmärtor. Smärtan sitter oftast runt naveln, men den kan också vara diffust lokaliserad. Anfallen kan variera mellan en timme och tre dygn. Andra symtom är ansiktsrodnad följt av blekhet, illamående, ljus- och ljudkänslighet. Yrsel kan också förekomma. Drabbar ofta barn.
  2. Hemiplegisk migrän är en sällsynt form av migrän med aura som påminner om stroke. Symtom är svaghet och förlamning på ena sidan av kroppen, domningar, stickningar i ansikte, armar och ben, synproblem, talsvårigheter och förvirring.
  3. Basilarismigrän är en typ av migrän med aura. Symtomen kan till exempel vara yrsel, balanssvårigheter, dubbelseende, förändringar i tal och hörsel och känselbortfall i ena ansiktshalvan. Ofta, men inte alltid, följs symtomen av svår huvudvärk.

Källor: Huvudvärksförbundet

Annons