Relationsexpertens viktigaste råd: Så skapar ni livslång kärlek

21 maj, 2018 
Att vara vän med sin partner är viktigt, menar relationsexperten.
Tror du att kärlek ska kännas som en evig förälskelse? 
Det kan göra att du missar den viktigaste ingrediensen i en lång och lycklig relation. Här berättar psykologen vilken det är.
Annons

Vill du att kärleken ska blomstra? Fokusera på hur du kan vara en bättre partner – träna på att visa tacksamhet, att värdesätta och bekräfta varandra. Och framför allt: var vänner.

Det ökar chansen för att kärleken ska bli långvarig, enligt psykologen Mattias Stølen Due.

Varför är det viktigt att också vara vänner?

– Visst är det så att en kärleksrelation i början handlar mycket om passion och begär, men i det långa loppet är det vänskapen som är avgörande för om man vill stanna kvar tillsammans. Vänskapen är något värdefullt i parförhållandet och inte bara näst bäst. Vissa människor går isär eftersom de känner att de ”bara är vänner”, men att vara vänner är inte något man ”bara” är. En vänskap ska vårdas och uppfattas som ett privilegium.

Läs också: Osund relation till kärlek? Här är 8 tecken

Och om man inte tänder på sin partner längre?

– Det beror förstås på hur gammal du är och om ni har barn, men om du inte tänder på din partner längre och saknar det så tycker jag att du ska prata med honom eller henne om det och om hur ni kan göra något åt det. Här är det viktigt att ärligt kunna säga: ”Jag skulle tända mer på dig om du tog lite bättre hand om dig själv, om du var mer intresserad av mig som person”, eller vad det nu skulle kunna vara.

Annons

Det kan också handla om dig själv, framhåller Mattias Stølen Due.

– Innan man kommer dit tycker jag att man ska fråga sig själv om man har för höga förväntningar. Det är givetvis en fördel om man i en kärleksrelation vill ligga med sin partner, men det är få i längre relationer som går runt och tänder spontant på varandra i vardagen.

Men kan inte ett parförhållande också bli för tryggt och tråkigt?

– Det beror på dina förväntningar. Om du förväntar dig stor spänning, passion och begär kan det bli för vardagligt och tråkigt, men generellt trivs vi människor bäst med det stabila och trygga, att ha en bas att komma hem till.

Oförutsägbarheten kan man nå på andra sätt, kanske genom att åka på en spännande resa, lära sig ett nytt språk tillsammans, utöva en sport ihop eller kanske göra något var för sig, så man får en chans att sakna varandra.

Läs också: 10 viktiga steg till en lycklig relation

– Det är en paradox när man gärna vill ha både det trygga och det oförutsägbara, och för många skulle det bli lättare om de gjorde upp med sig själva om vilket som är det viktigaste för just dem.

Annons

Är trygghet viktigare än den berömda gnistan? Romantiken då?

– Eftersom vi hela tiden ska prestera och vara den bästa versionen av oss själva – på jobbet, i sociala medier och i vår umgängeskrets – behöver vi först och främst en trygg hamn att komma hem till, där vi är älskade för den vi är. Det är ju så ett parförhållande i bästa fall ska vara.

– Det innebär inte att man inte kan bryta av med något romantiskt, som att klä upp sig och gå ut och äta, lämna mellanmjölksvardagen en stund. Det är något jag verkligen rekommenderar.

Det sägs att man ska hitta det man saknar i sig själv, inte i sin partner.

– Jag tycker inte att man ska leta efter fel vare sig hos sig själv eller hos den andra, utan i stället fråga sig vad det är man bidrar med. De flesta problem handlar om samspelet, men om du bara skyller på din partner kommer det att sluta i krig. Om du till exempel tycker att din partner är frånvarande och instängd så fråga dig själv om det kan vara en följd av något du gör.

Annons

Läs också: Experten: Frågorna som ger en starkare relation

– Vi kommer ingenvart om vi tänker att allt är den andras fel, men om vi funderar över vad vi själva bidrar med i relationen kan vi lösa många problem.

Vad är det allra viktigaste för parrelationen?

– Det absolut viktigaste är att vi är engagerade i att vara något för varandra, att vilja vara tillsammans och att vilja den andra väl. Det handlar om att vara intresserad av och nyfiken på den andras perspektiv, gå på upptäcktsfärd i den andras värld och ge den andra lov att tänka och känna som han eller hon gör.

 

4 steg till kärlekslycka…

Stärk vänskapen i kärleksrelationen

 • Tänk igenom vad en god vän är.
 • Är du en sådan vän till din partner?
 • Är du med och skapar en trygg och säker bas för din partner?
 • Hur stöttar du din partner när han eller hon har det svårt?
 • Hur kan du ge din partner en upplevelse av att ”komma hem” när ni är tillsammans?

Skapa vardagsglädje

 • Kom ihåg att varje dag avsätta fem minuter till att fråga din partner vad han eller hon har gjort under dagen.
 • Kom ihåg att varje dag säga tack för något – det räcker med ett sms, inget är för litet.
 • Kom ihåg att regelbundet säga något snällt. Det kan, men måste inte, vara en komplimang. Det kan också bara vara något i stil med ”vilken mysig promenad vi tog ihop i går”.
 • Lev ut kärleken varje dag med symboliska handlingar som att diska, kramas och visa intresse.

Läs också: 5 tecken på att du har sönder er relation 

Lös konflikter utan krig

 • Ta en timeout och ett djupt andetag.
 • Fundera på om det är värt att tala om problemet meddetsamma, eller om ni ska vänta till senare.
 • Bestäm vem som ska prata de närmaste minuterna när ni satt er ner tillsammans. Den andra ska då lyssna och ställa frågor utan att sätta fokus på sina egna åsikter. Byt sedan.
 • Släpp tanken att ni ska hitta en lösning. I första vändan handlar det om att förstå varandras perspektiv. Även om det handlar om ett praktiskt problem kommer det att hjälpa er båda att tala om varför det betyder något, dels för dig, dels för den andra. Ni kommer att märka att den andra har goda avsikter med det han eller hon gör, och då blir det också enklare för er att få allt det praktiska på plats.

Behåll lugnet när partnern är irriterande

 • Låt bli att angripa din partner.
 • Berätta i stället vad som pågår inom dig själv.
 • Ha utgångspunkt i din egen sårbarhet och visa att du inte kommer med kritik. Då ökar du chanserna för att din partner faktiskt lyssnar på det du säger.

Källa: Psykolog Mattias Stølen Due

Läs också: Forskare: De 3 viktigaste sakerna i en relation 

Lycka är att vara gift med en vän

Människor som lever i en relation mår bättre än singlar. Det visar en kartläggning av engelska hushåll. Personer i parrelationer har dessutom en mer stabil lyckokurva, som inte dippar lika mycket i mitten med tiden. Det innebär att de löper mindre risk att drabbas av en rejäl medelålderskris, tror forskarna. Allra bäst klarade sig de par som dessutom sa att deras partner var deras bästa vän.

Annons

Källa: Modern Psykologi

Av: Pia Melander Guilbert  Översättning: Sarah Fridlund Bearbetning: Anki Sydegård  Foto: IBL/Shutterstock

Annons