RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Quiz: Vem är du i syskonskaran - enligt din personlighet?

15 jul, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Är du storasyster, men beter dig i själva verket som ett "typiskt mellanbarn"? Gör vårt test för att få reda på vad din personlighet säger om din plats i syskonskaran!
Annons

Bossig storasyrra, rebellisk lillebror eller medlande mellanbarn? Forskare och psykologer har länge studerat sambandet mellan din plats i syskonskaran och din personlighet, där det finns många olika typer.

Psykoterapeuten Alfred Adler var under 1900-talet en av de första att presentera teorin om att ställningen i syskonskaran är med och formar vår personlighet. Sedan dess har mängder av forskning gjorts, vissa stödjer teorin, andra inte.

En av dem som tittat närmre på sambanden är beteendevetaren Elisabeth Schönbeck. Hon har bland annat undersökt astronauters syskonplacering, där det visade sig att av de 23 första som åkte ut i rymden var 21 av dem storasyskon. Vilket även vår svenske astronaut Christer Fuglesang råkar vara.

Det finns även forskning som visar på uttrycket ”mellanbarnssyndrom”, där det mellersta barnet i syskonskaran blir mer trotsig och utåtagerande i sina försök att få uppmärksamhet.

Nyfiken på vad din personlighet säger om din placering i syskonskaran? Gör vårt test för att få reda på om teorierna kring sambandet mellan personlighet och syskon, stämmer in på dig eller inte.

Foto: TT

FLER QUIZ:

Quiz: Hur bra koll har du egentligen på din ekonomi?

Quiz: Vilken av de 6 sömntyperna är du? Testa dig här!

Quiz: Vad kan du om landmärken jorden runt?

Annons