RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Psykologparet kan förutspå skilsmässa på bara några minuter

29 maj, 2024 
brustet hjärta och vigselringar
Efter mer än 40 års forskande på kärlekspar menar psykologerna John och Julie Gottman att de kan förutspå risken för att ett äktenskap slutar i skilsmässa på bara några minuter. Här är varningssignalerna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Psykologen John Gottman är i folkmun mest känd för boken Sju gyllene regler, där han listar sju beteenden som ökar chansen till ett lyckligt äktenskap.

Bland de som inte följt dessa regler (eller andra kloka relationsråd) och hamnat i destruktiva mönster, menar han att det går att förutspå sannolikheten för skilsmässa bara genom att iaktta ett par i några minuter. Åtminstone i vissa situationer.

Genom att övervaka hur 130 par löste sina diskussioner och problem, kunde han och hans fru och partner Julie Gottman nämligen på bara 15 minuter se sex tydliga mönster som senare visade ha stark korrelation med skilsmässa.

Sexologen svarar: Kan relationen överleva när den ena har tappat sexlusten?Brand logo
Sexologen svarar: Kan relationen överleva när den ena har tappat sexlusten?

Sex varningstecken för skilsmässa

1. Bråkets början

Hur en konflikt (och i förlängningen, även äktenskapet) slutar är starkt relaterat till hur det börjar, menar John Gottman. Enligt honom kan han 96 procent av alla gånger förutspå utkomsten av en diskussion inom tre minuter, baserat på hur det startar. Om det inleds med kritik eller sarkasm slutar det sällan bra.

Annons

2. Kärleksapokalypsen

Vissa former av negativa beteende är extra toxiska för kärleken. Dessa är kritik, förakt, försvarsställning eller att helt enkelt ge partnern kalla handen och inte ge något gensvar alls i diskussionen. När dessa beteende framträder återkommande är utsikterna för äktenskapet mörka.

3. Överväldigande

Framförallt om kritik, försvarsställning eller förakt ofta kommer plötsligt och är överväldigande för en av parterna, är detta ett tydligt tecken på att relationen är på väg åt fel håll.

4. Kroppsspråk

En hetsig diskussion känns, och märks i hela kroppen. Hjärtfrekvensen ökar, liksom blodtrycket och adrenalinet. Detta gör det nästintill omöjligt att föra en konstruktiv diskussion. Så om man ofta drabbas av denna reaktion vid en konflikt är det ett tydligt tecken på att äktenskapet är på väg utför. (Denna stress kunde paret Gottman mäta genom pulsmätare under projektet).

Annons

5. Misslyckade försök till reparation

Det kan räcka med att överhöra en enda diskussion för att förutsäga vilka konfliktmönster parterna ofta följer. Om försöken att förhindra att bråket eskalerar gång på gång misslyckas är det tydliga varningstecken, menar John Gottman.

6. Dåliga minnen

I lyckliga äktenskap minns parterna tillbaka på den första tiden tillsammans med värme. De minns pirret, passionen och och beundran de hade för varandra. De ser också styrkan i att de övervann jobbiga perioder snarare än de bakomliggande problemen. Är referenserna istället tvärtom är det ett tydligt tecken på att relationen kommer få det svårt framöver.

Annons