Jag ska bli mormor – men är orolig att själv bli uppbunden!

En mormor som ligger i gräset
Experten svarar

Fråga: Jag kommer bli mormor inom närmsta året och det känns så roligt. Min dotter är enda barnet och hon och jag levde ensamma då hennes pappa försvann ur bilden. Det var tufft men gick bra och jag satsade allt på henne. Trots att vi levt så nära varandra har hon blivit helt olik mig. Det är OK men det gör det ibland svårt för mig att veta hur hon tänker och jag oroar mig.

Kändisarna som ska få barnbarn 2022
0:49

Efter reklamen: Kändisarna som ska få barnbarn 2022

(0:49)

Slå på ljud

Min dotter har gjort alla rätt och studerat, skaffat utbildning, jobb, träffat en man och nu väntar de alltså barn. Allt är så välordnat och det är ju bra. Men jag undrar hur det lilla barnet ska få plats. Båda arbetar mycket och är uppe i sina karriärer. När jag frågar min dotter hur hon tänker kring detta och hur de tänker göra så säger hon bara att det ordnar sig. Hon säger också att: - Vi har ju dig! Detta gör mig orolig för självklart vill jag bli en stor del av mitt lilla barnbarn som jag kommer älska. Men jag vill inte heller bli helt uppbunden och ha massa ansvar. De måste ju själva ta huvudansvaret men hur ska de få tid?

Jag oroar mig så och har så svårt att förstå hur detta ska fungera. Jag vill gärna vara mormor och delat genom att passa och ibland hämta på dagis. Men jag vill inte vara uppbunden av massa tider och ansvar. Är jag dum som tänker så här? /Snart mormor

Maria Jacqueline Bratt

 • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
 • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
 • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.

Socionomen och familjerättsexperten Maria Jacqueline Bratt svarar:

Grattis till att bli mormor! Det blir verkligen en helt ny värld som öppnar sig för dig. Liksom med allt nytt så kan man oroa sig lite och det kan ta tid att hitta fotfäste i en helt ny roll. Så du är inte dum som tänker och funderar men jag tycker du ska försöka sluta oroa dig så mycket i förväg. Det är säkert helt i onödan.

Pernilla Wahlgren starka ord om att bli farmor: “Mitt mål i livet”

Jag tror att din dotter och hennes man har full koll på hur de tänker kring sitt framtida liv med barn. Så mycket som man kan ha koll på livet med barn innan man har barn. För de allra flesta upplever att det man tänkt innan inte gäller längre när barnet väl kommit. För det är svårt att föreställa sig den stora omställningen det innebär att bli förälder. Inte minst tidsmässigt. Men din dotter och hennes man måste göra sina egna erfarenheter och upptäckter.

”Du bestämmer själv gränserna”

Det är många föräldrar idag som bollar med tid, karriärer, arbete etc. och alla hanterar det olika. Jag tror inte att din dotter tänker att du ska ha huvudansvaret för deras barn. Och om det skulle visa sig att hon gör det så får du säga nej till det. Men den tiden den sorgen.

Självklart räknar din dotter med dig, det är inget konstigt med dig. Men det är väl som ett par extra händer som kan hjälpa till ibland precis som du beskriver. Och framförallt som ett extra hjärta som kommer att älska deras lilla barn innerligt och vilja finnas där som en viktig person i barnets liv. Du bestämmer själv gränserna. Gläd dig och njut och ta inte ut någon oro i förskott!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

Utvald läsning