RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Ny studie: Att hålla handen betyder mer än vi trott

29 jun, 2017 
Om den du älskar har ont kan du hjälpa personen om du håller hens hand – åtminstone om du är empatisk, visar ny forskning
Annons

Att hålla någon i handen, kanske din partner eller ditt barn, är en kärleksfull gest som vi ofta gör att för att visa att vi tycker om någon. Nu visar forskning att det kan göra större skillnad att hålla någons hand än vi kunnat ana.

Tanken på studien började när Pavel Goldstein, professor i kognitiv neurovetenskap vid University of Colorado Boulder, bevittnade sin dotters födelse.

Läs också: Så kan du dansa bort din smärta!

– Min fru hade ont, och allt jag kunde tänka på var ”Hur kan jag hjälpa henne”. Så jag tog tag i hennes hand – och det verkade hjälpa. Sedan ville jag testa det i labbet – kan man verkligen minska någons smärta med beröring, och i så fall hur? skriver han i studien.

Han samlade ihop 22 heterosexuella par i åldrarna 23-32. De fick uppleva olika scenarion som skulle likna en förlossningssituation, där kvinnan fick genomgå en smärtsimulering i underarmen. I ett test fick paret sitta nära varandra och röra vid varandra, i ett annat fick de inte röra varandra och i ett tredje satt de i olika rum men kunde se varandra.

Annons

Läs också: 3 råvaror som kan ge dig smärta i lederna

Inför testen fick paren träna sig på att synka genom att försöka spegla varandra, exempel härma varandras sätt att prata, kroppsspråk och rörelser. Den här typen av spegling kan leda till att man synkar bland annat andning och hjärtfrekvens – vilket paren också gjorde vid tillfället för testen.

Resultaten visade att synkningen upphörde så fort smärtsimuleringen startade – och det enda sättet att få igång synkandet igen var genom beröring. Synkandet gjorde att kvinnans smärta började avta.

Forskarna upptäckte också att det kunde vara avgörande hur empatisk mannen var – ju mer desto bättre mot kvinnans smärta, på grund av att synkningen funkade bättre.

Läs också: 5 otippade sätt att lindra smärta

Förhoppningen är att studier som denna ska kunna leda till smärtbehandling utan opiater i framtiden. Men eftersom denna studie inte säger något om samkönade relationer eller vad som hände rom mannen utsätts för smärta behövs ytterligare forskning.

Men Pavel Goldstein kan ändå ge ett råd till blivande pappor: Se till att finnas nära och var redo att hålla en hand under förlossningen!

Källa: Science Daily   Foto: IBL

 

Därför är kärlek bästa medicinen

Gör förhållandet bättre

Läs också: Därför är kärlek bästa medicinen

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons