5 otippade sätt att lindra smärta

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Svär bort eländet

En vanlig reaktion på oväntad smärta är att svära. Och nästa gång behöver du inte lägga band på dig. De fula orden fyller nämligen en viktig funktion. Enligt en brittisk undersökning ökar svordomarna din smärttröskel.

När en testgrupp fick ha sina händer hinkar fyllda med isvatten, noterade forskarna att personer som använde ”fula” ord kunde hantera obehaget bättre. I snitt höll de kvar händerna 35 procent längre i det kalla vattnet, jämfört med de deltagare som led i det tysta.

Bläddra i fotoalbum

Om du står inför kommande obehag, till exempel ett tandläkarbesök eller en vaccination, kan bilder på nära och kära ha en smärtlindrande effekt.

Kvinnor som fick titta på fotografier av sina partners innan ett smärttest upplevde mindre smärta än de som tittat på bilder på främlingar. Forskarna tror att bekanta ansikten hjälper till att frigöra hormoner som motverkar smärtimpulser i hjärnan.

Sniffa på ett grönt äpple

Begynnande huvudvärk? Sträck dig efter ett grönt äpple i fruktskålen, eller tänd ett ljus med samma doft.

Enligt amerikanska studier har doften från gröna äpplen förmågan att mildra smärtan vid en migränattack. Doften från gröna äpplen har tidigare använts för att dämpa ångest och oro.

Låt smärtan smaka på annan smärta

Damma av spikmattan! En grupp på 35 personer med långvarig smärta på grund av muskelspänningar fick ligga på spikmatta varje dag i tre veckor.  Personerna fick en signifikant lindring av de värsta smärttopparna. Däremot hade mattan ingen lindrande effekt på den kroniska smärtan eller på sömnproblem.

Sjung dig smärtfri

Det är sällan en sång bjuder på ilska, de flesta som sjunger ut känner istället glädje och lycka, känslor som dämpar smärttriggande oro och stress. Må bra—hormon som oxytocin och dopamin ökar när du sjunger, samtidigt som blodtryck och vilopuls sänks. Extra stark effekt får du om du väljer att sjunga i kör tillsammans med andra.

Källa: Karlstads universitet. Prevention


Redaktionens tips
Dela på: