SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

3 råvaror som kan ge dig smärta i lederna

27 mar, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Lider du av ledont? Vissa livsmedel kan förvärra smärtan. Här är tre vanliga livsmedel som du med artrit bör undvika.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du ont i lederna? Det finns ingen mat som kan hjälpa dig att bli kvitt smärtan helt och hållet men vi vet att en del råvaror kan underlätta. Fet fisk, nötter och olivolja är alla tre kända för att vara antiinflammatoriska. Däremot finns det andra råvaror som istället kan försämra ditt ledont. Tre stycken, för att vara specifik.

1. Tomater

Tomater brukar vanligvis vara en antiinflammatorisk grönsak men för de som har en speciell typ av artrit, gikt, kan den röda grönsaken istället trigga igång ledont. Enligt en undersökning där man frågade 2051 personer med gikt sa 20 procent att de fick mer ont efter att ha ätit tomater. Forskarna analyserade sedan data från 12720 personer utan gikt och kunde se att tomater ökade nivåerna av urinsyra i blodet. En hög nivå av urinsyra är en stor underliggande orsak till just gikt. Vill du ändå äta tomater? Gör det i liten mängd och komplettera gärna med medicin mot urinsyra.

Läs också: Studie: Tomaterna är inte lika nyttiga längre

2. Majsolja, solrosolja, sojaolja och bomullsfröolja

Omega 3 och omega 6 är bra oljor – så länge du äter rätt mängd av dem. Omega 6 är bara dåligt om du äter mer av det fettet än omega 3.

Annons

Majoriteten av halvfabrikatet som säljs i livsmedelsbutiker innehåller ofta sojaolja vilket är en stor källa till omega 6. Äter du ofta halvfabrikat finns det en risk att du får i dig mer omega 6 än omega 3 vilket i sin tur kan leda till smärta i dina leder. Om ration är större än 10-1 (du äter 10 gånger mer omega 6 än omega 3) ökar risken för astma, hjärt- och kärlsjukdomar och inflammation i kroppen. Forskare föreslår att alla med gikt ska försöka ha en ratio på 2-1.

Läs också: Guide: Så väljer du rätt olja till matlagningen

3. Läsk

Lightläsk har sina nackdelar. Men även sockerläsk har en negativ påverkan på din hälsa. Förutom att läsk ökar risken för diabetes och hjärtsjukdomar kan sockerkonsumtion trigga igång cytokiner vilka kan, om de får verka under en lång tid, utveckla inflammationer i kroppen enligt American Journal of Clinical Nutrition. När forskare analyserade data från två stora studier som löpte över 30 år hittade de en länk mellan läskkonsumtion och risk att drabbas av artrit. Kvinnor som drack mer än en burk läsk per dag löpte 63 procent större risk att drabbas av artrit än de som inte drack läsk alls.

Läs också: 8 anledningar att sluta dricka läsk!

Källa prevention.com

Foto: Thinkstock

 

Är du drabbad av artros utan att veta om det

Läs också: Är du drabbad av artros utan att veta om det

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons