Hur säger jag till min man att han luktar illa?

30 sep, 2022 
olycklig kvinna med man i bakgrunden
De har varit lyckligt gifta i 20 år men nu har Ellys man "börjat gå ner sig". Han sitter mest i soffan, tar inga intiativ och bryr sig inte om sin hygien. Psykoterapeuten Nathalie Siljerud Joo, specialiserad på parterapi, råder henne att gå försiktigt fram.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna som varit gift i 20 år. I början av vårt förhållande var vi båda aktiva och hittade ofta på roliga saker ihop. Men de senaste 10 åren har min man börjat gå ner sig mer och mer.

Jag tränar regelbundet och försöker hålla mig fräsch och piffig. Han däremot struntar i vad han äter, rör sig helst inte, sitter oftast i soffan i mysbyxor. Detta gör honom både plufsigare, tröttare och mindre attraktiv som person i mina ögon. Han slarvar också mer med hygienen, duschar mer sällan och håller inte alls efter saker som öronhår eller liknande. Det händer också att han fiser trots att jag är i samma rum som honom.

Han kanske bara har blivit bekväm, men jag tycker det är väldigt störande och tråkigt. När jag försöker prata med honom om det här blir han sur och kränkt och vill inte prata vidare om det, han tycker att jag överdriver. Därför blir det heller aldrig någon förbättring.

Vad ska jag göra? Jag vill inte skiljas, för vi har ändå mycket som är fint att försöka hitta tillbaka till.

Annons

/Elly, 56

Parterapeuten Nathalie Siljerud Joo svarar:

Jag får flera tankar när jag läser ditt mejl och jag hade gärna velat fråga dig mer om hur ert liv ser ut tillsammans. Vad är det som fungerar i relationen och vad är det som fungerar mindre bra?

Jag skulle också vilja veta mer om hur du upplever hans mående. Du skriver att han är trött och att han struntar i vad han äter och att han helst sitter i soffan. Orkeslöshet och brist på hygien skulle kunna vara ett tecken på depression. Om det är så att han upplever sig nedstämd kan han behöva hjälp utifrån. Det är inte alls säkert att det är så i det här fallet, men jag tänker på att det är bra att fundera i vidare termer. Kanske är bristen på hygien ett symptom på något annat.

Recept.se Nyhetsbrev
"Cilla" tar alla initiativ i sitt äktenskap och är trött på att vara projektledare åt sin passiva man. Parterapeuten Nathalie Siljerud Joo ger råd.

Det är lätt att förstå att det känns tråkigt för dig att han inte bryr sig om sitt yttre när du lägger tid på att hålla dig fin. För de flesta är det viktigt att känna attraktion till sin partner och en vilja att vara fysiskt nära. Du skriver att han kanske bara har blivit bekväm. Ja, kanske är det fallet.

Annons

Jag tror inte att det är ovanligt att vi börjar bry oss allt mindre om vårt yttre när vi är i långa relationer och att det är lätt att ta för givet att partnern ska älska en för ”den man är”.

Det behöver inte bara handla om det yttre, utan det kan också handla om att saker som att man slutar anstränga sig i den verbala kommunikationen, gör allt mindre fina små handlingar mot varandra i vardagen och tar allt färre initiativ till sexuell kontakt.

Video: 6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det

6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det
6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det

En relation kräver arbete

Jag tänker att varje relation kräver ett arbete. Ett arbete som måste pågå varje dag i en kärleksrelation. När ens partner slutar att göra det arbetet är det lätt att känna sig frustrerad, men också ledsen.

Annons

Du beskriver att din man har blivit sur och känt sig kränkt när du har tagit upp detta. Om du går till dig själv, finns det något du kan göra för att du ska kunna nå fram till honom? Jag säger inte att så är fallet, men kan det vara så att du någon gång har blivit kritisk i koppling till hans hygien och kommit med kommentarer som kan ha sårat? Då kan det bli spänt när ämnet kommer på tal. I sådana fall kanske det är bra att börja med att reflektera över sitt eget beteende och be om ursäkt.

Undersök vad han känner i ämnet attraktion

En idé kan också vara att närma sig ämnet hygien genom att gå ut lite bredare och försöka ha ett samtal om ert förhållande. Du kan säga att du vill att det ska utvecklas och att du är orolig över att det går åt fel håll. Fråga honom vad han tycker behöver bli bättre och vad han tycker är bra. Berätta sedan om dina behov av att få känna attraktion och varför du tycker att det är viktigt. Undersök vad han känner i ämnet attraktion och hur hans behov ser ut.

Annons

”Det finns inget bättre sätt att ändra ett beteende än att uppmuntra det positiva”

Sedan tänker jag att du kan säga att det skulle hjälpa dig att känna attraktion om han tänker mer på sina kläder och på att duscha. Hjälp honom på traven med att berätta saker som ”jag tycker att du är så snygg i den blå skjortan” eller ”jag känner mig extra sugen när du är nyklippt och fin”. Det kan du göra både i samtalet ni har med varandra och i vardagen. Det finns inget bättre sätt att ändra ett beteende än att uppmuntra det positiva.

Se verkligen upp med att bli kritisk. Även om du inte får den responsen tillbaka som du vill ha av honom – gå inte in i den fällan. Det är ett stort övertramp att komma med dräpande kommentarer om sin partners utseende. Det kan påverka personens självkänsla och sexualitet. Här handlar det alltså om att uttrycka sina egna behov mer än personens yttre.

Du skriver att det finns mycket som är fint i er relation. Beskriv vad det är med honom som du tycker om och stärk honom även i det. Jag tänker också att alla människors kroppar förändras med tiden och det är naturligt att det inte finns samma ork med åren att ta hand om sitt yttre. Vi blir sjuka, får kanske problem med knäna och ser allt sämre framför spegeln. Det måste finnas en acceptans och förståelse för det. Det är en annan sak att helt ge upp sitt yttre genom att sluta duscha, fisa öppet och helt glömma bort hur attraktion påverkar en relation.

Foto: TT

Annons