4 myter om romantik som kan förstöra ditt förhållande

par på date

Här slår vi hål på några av de mest utbredda myterna och inbillningarna om kärlek.

Myt 1: Kärlek vid första ögonkastet

Är det rätt så vet man direkt – det säger bara klick. Eller? Trots att vi vet att kärlek uppstår på andra sätt går många av oss kärleken förbi, eller ger inte vår nuvarande relation en ärlig chans – för det sade inte klick, utan det växte fram på andra sätt. Och eftersom äkta kärlek bygger på att connecta själsligt är det egentligen omöjligt att hitta kärlek vid första ögonkastet, eftersom du inte vet något om personens värderingar och personlighet genom att bara se på dem. Attraktion ja, sann kärlek, nej. Sen kan omedelbar attraktion i vissa fall absolut utvecklas till sann kärlek – men den kan också växa fram.

5 oväntade tecken på att du har hittat din soulmate
1:24

Efter reklamen: 5 oväntade tecken på att du har hittat din soulmate

(1:24)

Slå på ljud

Myt 2: Långa förhållande är sinnebilden av sann närhet

Absolut – så länge man jobbar på dem, hela tiden. Har man varit tillsammans länge känner man varandra utan och innan, men det är ingen garanti för att det finns närhet och intimitet. Ibland kan det, som vi alla vet, växa både bitterhet och dålig stämning istället.

Många stannar för länge i olyckliga relationer för att man tror att det är så det ÄR när man varit ihop länge, eller av ren bekvämlighet eller rädsla för att bryta upp. Ger inte ditt förhållande dig närhet, och varken du eller din partner verkar intresserade av att hitta den igen – då är det dags att finna lyckan någon annanstans.

Myt 3: Det finns någon där ute som är din andra hälft – alltså någon som är ännu bättre

”You complete me” – klyschan som fått förhållanden världen över att gå i kras, helt i onödan. En hälsosamt förhållande bygger på två människor som mår bra i sig själva, även utan någon vid sin sida. I stället för att söka efter den romantiska drömmen att det finns någon som är din saknade pusselbit – jobba på dig själv. Det är det bästa receptet för att få en lycklig relation, och ökar dina chanser till ett harmoniskt förhållande – och med det antalet potentiella partners.

Myt 4: I lyckliga förhållanden är det alltid bra

Ett välmående förhållande ska bygga på en lycklig grund, och skänka mer lycka än bekymmer. Men alla relationer har sina utmaningar och toppar och dalar. Skillnaden är att lyckliga par oftast kan överkomma sina meningsskiljaktigheter och använda insikterna till något som tar dem framåt i relationen.

Källa: Psychology Today, Lifehack

Foto: TT

Utvald läsning