RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Allt fler kvinnor tvivlar – om de har råd att lämna relationen

06 mar, 2023 
Anna-Lena Wretman, vd på Fundler till vänster. Kvinna som oroar sig till höger.
Den ekonomiska oron hos kvinnor som lever i en relation har ökat markant de senaste åren.
Tre av fem kvinnor i Sverige i dag är tveksamma om de skulle ha råd att göra slut eller skilja sig, enligt en ny undersökning gjord av Ipsos.
Samtidigt har det visat sig att kvinnor är riktiga börshajar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att flytta isär eller skilja sig kan bli en kostsam historia som många kanske drar sig för av bara den anledningen.

Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Och det visar sig att svenska kvinnor tvivlar allt mer på sin ekonomiska självständighet, enligt en ny undersökning gjord av Ipsos på uppdrag av investeringstjänsten Fundler.

Där har tre av fem kvinnor, hela 58 procent, svarat att de ställer sig tveksamma till om de skulle ha råd att lämna sin relation, och samtidigt kunna leva ett gott liv efter separationen, i dag. Det är en markant ökning med 16 procent från förra året då samma typ av undersökning gjordes.

Det tuffa ekonomiska läget försvårar

Anna-Lena Wretman
Anna-Lena Wretman, vd på Fundler, betonar vikten av att ha en egen buffert och spara pengarna smart.
Foto: Fundler.

Varför den ekonomiska ökar bland kvinnor kan ha med det tuffa ekonomiska läget som råder i de svenska hushållen med stigande inflation, höga boräntor och skenande elpriser, menar Anna-Lena Wretman, vd på Fundler.

Annons

– Samtidigt vet vi att män generellt sett tjänar bättre och att fler kvinnor är låginkomsttagare, säger hon.

Smartaste sättet att spara pengar på

Enligt Anna-Lena Wretman är det viktigt att ta personlig ansvar för sin ekonomi –oavsett om man lever i en relation eller inte.

Hon betonar även vikten av att ha en egen buffert och att sätta in pengar på börsen i stället för att ha sparpengarna på ett bankkonto där de tappar mycket värde just nu.

Också att det är viktigt att ta upp frågor som rör ekonomin tillsammans med din partner, understryker vd:n.

– Vi behöver också våga prata om pengar vår relation och kompensera varandra för föräldraledighet, deltidsarbete och inkomstskillnader, säger Anna-Lena Wretman.

Kvinnor presterar bättre på börsen än män

Om möjligheten finns är det en god idé att våga satsa på börsen.

Enligt studier har kvinnor jämfört med män sämre självförtroende när det kommer till att investera på börsen. Men när kvinnor väl tar klivet ut på börsen har det också visat sig att de är riktiga börshajar – både privat och som förvaltare.

Annons

Aktier, fonder, placeringar, risker, vinst och förluster. För den som är nybörjare är det inte lätt att veta var man ska börja. Om du känner dig osäker prata med en kunnig vän eller läs på om hur du bäst kommer igång hos din bank.

Sparekonomen: 5 enkla tips för kvinnor att våga ta plats på börsen

Sharon Lavie, sparekonom på SAVR, ger sina bästa råd för kvinnor som är redo att ge sig ut på börsen – på hur de investerar säkert.

 • Börja med småsteg – spara i din egen takt
  Att kvinnor är underrepresenterade kan bidra till att trösklarna in på börsen upplevs som högre än för män.
  ”Du behöver inte doktorera i ekonomi för att kunna ta del av god utveckling på börsen”. Identifiera dina hinder, öppna ett ISK (investeringssparkonto) och starta med en global aktiefond med så låg avgift som möjligt. Om du väljer att månadsspara fördelar du risken automatiskt. Börja med små belopp för att lära känna marknaden.

 • Sätt upp en plan utefter din lön
  Hur stor en buffert bör vara beror på dina månadskostnader. Om du inte har någon buffert alls är det bra att börja på exempelvis 70% av ditt sparande, för att senare öka på med tiden, om möjligt. Om du exempelvis vill kunna klara dig i tre månader (om något oförutsett skulle ske) bör du multiplicera dina månadskostnader med tre för att räkna ut hur stor din buffert bör vara.

 • Våga välj börsen, inte sparkontot
  Det optimala är att spara både hos banken och på börsen; en krigskassa om något skulle inträffa, och ett sparande som genererar pengar på sikt. På sparkonto med ränta riskerar man att gå miste om avkastning. Ha som regel att inte placera pengar du behöver i närtid på börsen, medan pengar du sparar för framtiden kan placeras på börsen.

 • Våga lita på dig själv
  Se det som ditt personliga ansvar att intressera dig för din egen ekonomi. Det för att kunna fatta bra beslut för dig i din vardag, men också för att du ska göra investeringar för en trygg framtid. Läs på och framförallt bilda din egen uppfattning utifrån oberoende information och statistik. Learning by doing, menar Sharon Lavie.

 • Jämställd relation är lika med jämställd ekonomi
  Enligt SCB (Statistiska centralbyrån) står kvinnor fortfarande för en stor del av det obetalda arbetet, vilket i sin tur bidrar till mindre tid över för att sköta privatekonomin. Se därför till att sysslor fördelas jämnt med din partner och prata ihop er om föräldraledighet och VAB, och att de eventuella inkomstbortfall fördelas lika.

Källa: Sharon Lavie, sparekonom, SAVR.

Annons