Andra blev miljonär som 20-åring: "Framgången en revansch på mobbarna!"

Unga Andra Farhad i Fittja, utanför Stockholm, var trött på att det ständigt var ont om pengar hemma, trots att båda hennes föräldrar ofta jobbade dubbla skift för att få det att gå runt. Dessutom var hon mobbad i skolan, och när lärarna valde att titta bort

slutade hon för en tid att gå dit.

Andra var 15 år när hon insåg att det var upp till henne själv om hon skulle lyckas bryta mönstret av fattigdom i familjen. Ingen annan skulle komma till hennes hjälp och hennes framtidsutsikter som andra generationens invandrare från förorten var inte direkt guldkantade.

Läs också: Tobias Karlsson: ”Jag blev starkare av mobbningen”

– Jag satte mig vid datorn och googlade på hur man tjänar pengar snabbt och fick en massa träffar på börsen och aktier. Jag hade aldrig hört talas om någotdera.

Lärde sig om ränta och analys

Hon satte igång att läsa på om strategier, ränta på ränta-effekt, återinvestering och fundamental analys. Hon följde kunniga personer på nätet och låtsashandlade aktier för att bli varm i kläderna.

Och så var äntligen dagen kommen. 16 år gammal tog hon alla sina besparingar, cirka 20 000 kronor i födelsedagspengar med mera, och satsade i ett bolag inom stålindustrin.

– Mamma och pappa visste ingenting, men jag hade bestämt mig: Det var allt eller inget!

Fyra månader senare sålde hon med 30 procents vinst.

Läs också: Efter uppväxten på polska barnhemmet – nu hjälper Natalia andra

– Det var jättestort, helt fantastiskt. Min spontana känsla var: ”Är det så här lätt att tjäna pengar – varför har ingen berättat det?!”

En intensiv period av handel med aktier följde. Ibland kammade hon hem rejäla vinster, så pass att hon vid 20 års ålder var miljonär.

Vid mindre lyckade investeringar hände det att hela kapitalet gick upp i rök och hon tvingades ta dubbla jobb för att få ihop till nya investeringar. Men aldrig någonsin under denna tid hade hon tankar på att sluta.

– Absolut inte. Jag blev bara ännu mer triggad att lära mig mer, men det var inte lätt. Jag gjorde vad jag kunde för att lära av dem som satt inne med mycket kunskap, men de var alla män som inte alls var intresserade av att hjälpa en ung tjej som bad om råd.

Jag blev helt ignorerad.

Lär kvinnor om aktier

Ungefär här föddes idén till Börshajen, ett anonymt Instagramkonto som på bara två månader lyckades få 6 000 följare. Minnet får Andra att le.

– Utan att avslöja vem jag var la jag ut analyser och tips, och det dröjde inte länge förrän killarna på chatten började föra en livlig diskussion om vem ”han Börshajen” egentligen var. Det var en rätt härlig känsla. Nu var det mina råd de ville åt.

I dag är hennes största passion att visa kvinnor och unga att aktiemarknaden inte är något som är förbehållet män i kostym.

Läs också: Julia, 101, började springa förra året – nu har hon världsrekord!

Börshajen består numera också av en kostnadsfri utbildningsplattform som erbjuder utbildningar fokuserade på sparande och investeringar.

– Jag drivs av att ständigt anta nya utmaningar och överträffa mig själv. Och visst är Börshajens framgångar på sätt och vis en revansch – på samhället, mobbarna och de vuxna som alltid valde att titta bort.

Vill minska kriminaliteten

I dag behöver Andras mamma och pappa inte längre jobba dubbla skift, och därmed är det allra första av hennes pengarelaterade mål uppnått.

Hon bor kvar i sin förort där hon känner sig hemma, och brinner för att åstadkomma skillnad bland de många andra som lever det liv hon själv en gång gjorde.

Läs också: Halima tvingades fly sitt hemland – idag är hon supermodell

– En stor del av kriminaliteten i förorterna hänger ihop med att ungdomarna vill hjälpa till att skapa drägliga förhållanden hemma. Jag vill tala om att det finns ett annat sätt.

Andra Farhad tar emot stipendium av kungen.

Förra året tilldelades Andra kungens stipendium Kompassrosen på Stockholms slott.

– Det var en stor ära. Och när jag tänker på vad jag, trots fel namn, fel kön, fel ålder och postadress, lyckats åstadkomma så känns det stort.

 

Andra Farhad

Ålder: 24.

Yrke: Driver Börshajen AB.

Bor i: Fittja utanför Stockholm.

AV: Camilla Borgström FOTO: Niklas Björling och Kungahuset.se

 

Utvald läsning