RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

5 saker om pengar ni bör ta upp – innan ni gifter er

21 feb, 2023 
Splitbild: Frieri och ett par som sparar pengar
När bröllopet närmar sig finns det saker som bör redas ut innan ni säger ”ja”.
Hur oromantiskt det än må vara är det ett nödvändigt ont att prata... pengar.
Sajten Well and good har tagit fram fem frågor att ställa din partner innan ni gifter er.
Annons

Att gifta sig innebär mycket mer än ett bubblande kärleksliv ihop. För många väntar kanske en framtid av bostadsköp, barn och pensionssparande – och därmed är det oundvikligt att pengafrågor kommer att dyka upp.

Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

När du har träffat din framtida hälft som du ska gifta dig med, kan det vara bra att tänka till kring några punkter när det kommer till ekonomi. Hur oromantiskt det än kan kännas kommer du att tacka dig själv senare.

Viktiga frågor om pengar att ställa före vigseln

Nedan har Well and good listat fem viktiga saker att fråga din partner innan det är dags för er att tåga uppför altaret.

1. Hur har din uppväxt sett ut rent ekonomiskt?

Hur vi tänker och beter oss kring pengar har vi ofta med oss från uppväxten. Föräldrarna har en stor inverkan på hur vi hanterar pengar i vuxen ålder. Stäm av med din partner om hur förhållningssättet till pengar ser ut i dag.

Annons

Till exempel kan man vara bättre på att spara, än att spendera, om man har vuxit upp i ett hem med åtstramad ekonomi. Eller så har man fått för många ”nej” som barn vilket i sin tur har lett till att man som vuxen satt på sig spenderarbyxorna.

I vilket fall är det bra att lära känna din partnerns ekonomiska vanor, även ovanor, för att lättare kunna få en bild av det som kommer att bli er ekonomiska framtid ihop

2. Har du några skulder?

Även om du inte blir ansvarig för de skulder din partner har sedan tidigare, kan det vara praktiskt att få ett hum om vilka typer av skulder det rör sig om, och hur mycket pengar det är som ska betalas av. Men också för att veta hur skulderna kan komma att påverka era framtida planer på gemensamma lån.

3. Hur ska vi dela upp ekonomin oss emellan?

Delad ekonomi eller inte är någonting ni behöver komma överens om. Här finns inget rätt eller fel, utan det är i slutändan ett personligt beslut, skriver Well and good. Huvudsaken är att ni kommer fram till ett gemensamt beslut, och gärna innan ni gifter er så att ni är överens.

Annons

4. Vad har du tänkt kring budget?

För att kunna sätta upp en gemensam månads-eller årsbudget (om det är aktuellt så klart) är det bra att höra hur din partner vanligtvis sätter upp sin budget. Kanske är den noga kalkylerad, eller tvärtom så finns det ingen plan. Genom att prata om en framtida budget kan du själv understryka vad som är viktigt för dig, vad du värdesätter och vad du är villig att spendera liksom lägga undan.

5. Vad har du för ekomiska drömmar och mål?

Är det ett lantställe? En trygg och bra pension? Fråga din bättre hälft vad det finns för ekonomiska mål och drömmar i livet. Kanske kan ni slå era drömmar ihop och ha ett gemensamt mål med pengarna. Oavsett vad det är kräver stora drömmar en omfattande ekonomisk plan som i slutändan kommer att påverka hur ni spenderar och sparar pengar som ett gift par.

Annons