8 annorlunda spartips – som maxar din ekonomi

Joanna Törngren Redebrant och en plånbok

41-åriga entreprenören Joanna Törngren Redebrant från Billdal i Göteborg var mitt uppe i en tidskrävande kometkarriär när hon en dag kände att det var någonting som saknades i livet. För några år sedan kom hon på ett sätt att kombinera karriären med småbarnslivet – och att kunna njuta av 20 veckors semester om året.

Joanna: Så gör jag för att kunna ha 20 veckors semester om året

I dag driver hon sitt egna bolag Nyfikna investerare och skriver böcker. Dessutom är hon en riktig fena på att maximera pengar och få dem att växa.

Entreprenören Joanna Törngren Redebrant.

Entreprenören och investeraren Joanna Törngren Redebrant ger tips på hur du får pengarna att växa.
Foto: Christoffer Duff

Günther är ekonomiskt oberoende – därför väljer han bort ett liv i lyx

Joannas bästa spartips – så maximerar du dina pengar

  1. Vad lägger du dina pengar på? Vad kan du dra ner på? Inte köpa kaffe ute och ta med lunchlåda exempelvis. Köp på rea i stället för fullt pris och eliminera onödiga utgifter. Jag har till exempel sagt upp billeasing och kör en enklare bil för att kunna investera de pengarna nu när börsen och fastighetspriserna går ner.

  2. Bli bättre på att förhandla. Hantverkare, banklån, elen: Undersök fler alternativ, inte bara ta första bästa. Och var inte rädd för att förhandla innan du signar upp dig som kund.

  3. Löneförhandla. Lägg tiden på det som du tjänar pengar på. 20 procent av jobbet ger 80 procent av resultatet – överarbeta inte om du inte får betalt. Är du anställd, fokusera på det chefen/bolaget vill du ska göra och vad de är beredda att betala dig för. Är du företagare så lägg tiden på det som du kan fakturera.

  4. Följ med i nyheterna. Just nu är elpriser och räntehöjningar i inflationens spår på allas läppar. Men glöm inte att när det är sämre tider och priser på bostäder och börsen faller – då får du faktiskt mer för dina pengar, och det är bättre att köpa nu än på toppnivåer som det har varit de senaste åren.

  5. Lägg inte alla ägg i samma korg, utan sprid risken! Spara lite på kontot, lite på börsen och kanske lite genom att amortera på din bostad. Har du dålig koll på börsen eller inte är så intresserad, kan du prata med din bank så hjälper de dig. Är du intresserad av börsen och investeringar och vill lära dig mer så skaffa konto på exempelvis Avanza och följ deras nyhetsflöde för att lära dig mer. Om du inte äger ditt boende kan det vara ett spännande tillfälle att ta sig in på marknaden som förstagångsköpare när priserna har gått ner lite.

  6. Förebilder: Vilka beslut och beteenden har de som inspirerar – och de som inte inspirerar? Hitta förebilder och ta reda på hur de gör.

  7. Mål och uppföljning – sätt budgetar och sparmål! Belöna dig själv när du når dem!

  8. Titta på dina föräldrar och närmsta släktingars beteenden, vilka har präglat dig? Vilka beteenden vill du ha kvar och vilka vill du inte föra vidare till nästa generation? Vi är präglade av våra föräldrars beteende. Det kan vara bra, men också en last.

Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor
1:01

Efter reklamen: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

(1:01)

Slå på ljud

Utvald läsning