RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Evig singel? Så hittar du den rätta!

21 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
En man och kvinna tittar kärleksfullt på varandra och skrattar.
Att dejta kan vara lite av en djungel, speciellt i dessa tider där det första kontakten oftast sker online. Det finns dock några tips som gör det enklare att hitta kärleken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 knep som får dig att verka mer attraktivBrand logo
6 knep som får dig att verka mer attraktiv

För en del är singellivet härligt, självständigt och exakt vad man behöver för stunden. För andra är det en ständig jakt. Men även om man kanske drömmer om att möta sitt livs kärlek sådär spontant i mataffären så börjar de flesta relationer med onlinedejting, uppstryka blinddejter eller på krogen. Men hur hittar man då rätt? Här är några tips som kan hjälpa dig i jakten på kärleken.

Vanligaste misstagen vi gör när vi dejtar

Linnea Molander är psykologisk coach och dejtingexpert. I sin podd Happy Dating hjälper hon ofrivilliga singlar att hitta kärleken. Enligt henne finns det några vanliga fällor som singlar ofta fastnar i. Hon menar att det inte är ovanligt att singlar håller tillbaka sina känslor för att undvika att bli sårad. Något som kan sätta käppar i hjulet för att faktiskt hitta någon.

– De saker vi gör som blir fel är ofta ett försök att skydda hjärtat som att till exempel övertänka i stället för att känna efter eller jaga bekräftelse för att det är jobbigt med ovisshet. Många ser dejtandet som en prestation och försöker imponera i stället för att vara sårbara och flirta och då uppstår fel typ av kontakt, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Så blir du bättre på att dejta online

Eftersom mycket av dagens moderna kärleksromanser sker online har spelreglerna ändrats lite för dejting världen. Nu kan du sitta hemma i soffan och scrolla förbi ett flertal potentiella partners inom loppet av några minuter. Något som också gör det svårare att sticka ut i mängden. Det blir därför viktigt att allt du lägger upp på din profil verkligen speglar dig som person och vad du är på jakt efter. Förutom att bilderna är oerhört viktiga är det också noga att man lägger tid på att skapa en bra och intressant profiltext.

– Att byta app när dejtandet strular är som att byta gym när träningen går dåligt, det är förmodligen inget fel på gymmet och det hjälper inte att göra samma misstag på ett annat gym eller en annan app. Ta i stället reda på hur du skriver en intressant profiltext, och lär dig att skapa personlig och flirtig kontakt direkt i chatten, säger Linnea.

Annons

Så lyckas du med dejtandet – expertens 4 bästa råd

1. Jobba aktivt

Förlita dig inte på att "händer det så händer det" utan jobba aktivt för att lära känna nya personer och våga testa nya sätt i din jakt på kärlek. Kanske har din kompis någon arbetskollega som du verkligen skulle klicka med? Testa dig fram och våga ta kontakt.

2. Skaffa dig kunskap om kärlek

Läs på om anknytning och dejtingpsykologi. På så sätt kan du identifiera din egna problem och hur du löser dem. Dessutom samlar du på dig kunskap som även går att applicera på andra relationer i livet. Win-win!

3. Våga prata om dina känslor

Även om du i tidigare relation kanske haft svårt för att visa och prata om känslor så kan det vara dags att ändra på de gamla mönstren nu. Finns det någon du är intresserad av – våga berätta det. Ta första steget – även om det kan vara skrämmande.

4. Var snäll mot dig själv

Vissa kämpar mer med dejtandet än andra. Kom ihåg att alltid vara snäll mot dig själv. Det kan ta tid att hitta din person i livet men när du väl gör det så kommer du vara glad för att du inte var nöjd med något som bara kändes okej.

Källa: Aftonbladet Foto: TT

Annons