RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Svenskar sämst i Europa på att dejta – här är 5 sätt att bli bättre!

19 okt, 2017 
Går det dåligt med dejtandet? Släng ett öga mot spanjorerna så – de är nämligen bäst i klassen när det kommer till dejtande och självförtroende! Svenskarna däremot har en del att lära.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Svenskar är kanske inte kända för att vara det mest varma och sociala folket – särskilt inte i storstäderna. Och det verkar även ha påverkat våra kärleksliv!

Sverige är ett av världens singeltätaste länder – men vi är också sämst i Europa på att dejta, visar en ny undersökning som dejtingsajten Match.com beställt av TNS.

Undersökningen, som gjordes i Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien och Spanien, visar att en tredjedel av svenskarna aldrig ens varit på en dejt. Det kan jämföras med vinnarlandet Spanien – där bara en av tio inte har dejtat.

Läs också: Första dejten: Det här ska ni INTE prata om

– Det kan verka läskigt till en början, men att gå på en dejt är både roligt, spännande och en stor självförtroendeboost. Jag är säker på att vi svenskar skulle må bra av att lära oss lite från våra sydeuropeiska grannar i det avseendet, säger Linnéa Rinäs, marknadschef på Match.

Annons

Nästan hälften av svenskarna i undersökningen svarade också att de känner sig osexiga. Samma siffra i Spanien var bara en fjärdedel av de svarande.

– Vi ser ett tydligt samband mellan dejtingfrekvens, självuppfattning och hur sexig en person känner sig. Om fler svenskar vågar ge sig ut på dejtingscenen är det därför troligt att de både ökar chansen att träffa en ny partner och förhoppningsvis får bättre självförtroende på köpet. Så, dejta mer, säger Linnéa Rinäs.

Läs också: Ny statistik: Det gör vi helst på första dejten

Är du singel och känner igen dig i svenskarnas problematik? Här har Match.com listat 5 tips för att göra dejtandet roligare:

Dejta mer!

Det heter att övning ger färdighet, och så även i dejtingvärlden. En dejt behöver inte vara rosor och tända ljus. ”Dinner and a drink” kan lika gärna vara en kort promenad eller en snabb kaffe. Avdramatisera dejten för att våga testa och hitta ett format som passar dig!

Annons

Välj en plats där du känner dig hemma

Om du känner dig avslappnad kommer det smitta av sig på din dejt, och vice versa. Välj den sunkiga baren där du vågar vara dig själv över den snofsiga cocktailbaren där du knappt kan uttala namnen på drinkarna.

Kom ihåg att din dejt också är nervös

Du kanske aldrig har träffat din dejt förut, men i så fall har din dejt aldrig träffat dig heller. Kom ihåg att ni båda är nervösa, men framförallt att ni båda är nyfikna på varandra. Ni är där för att lära känna varandra, inte för att döma varandra.

Läs också: Horoskop: Så ska ditt stjärntecken dejta 2017

Våga lita på personkemi – it takes two to tango

Träffar du en person för första gången och du fattar tycke för hen, känner antagligen din dejt detsamma. Samma sak gäller om du inte alls känner att det klickar. Att ha det trevlig på en dejt är ömsesidigt och om du känner att ni har roligt, känner antagligen din dejt det också.

Annons

Dress for success

Gör dig fin. Men gör dig inte fin för någon annan, gör det för dig själv och din egen skull. När du känner dig fin kommer du att känna dig säkrare på dig själv och då spelar det ärligt talat ingen roll vad din dejt tycker. Vems omdöme bryr du dig mest om – en persons som du aldrig träffat eller ditt eget? Just det.

 

Fakta om undersökningen

LoveGeist är den årliga europeiska referensstudien om singlar och dejting. Undersökningen genomfördes av TNS på uppdrag av Match.com från den 26 oktober till 17 november 2016. 9610 singlar mellan 18 och 65 år i sju europeiska länder tillfrågades (Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien och Spanien). 1 000 svenskar har blivit intervjuade. Singlar definierades som personer som inte är i en engagerad relation, oberoende av civilstatus. Vid analysen har data noga mätts för att reflektera kompositionen av antalet singlar per land utifrån ålder och kön. Vid beräkning av statistik på en europeisk nivå har ländernas storlek och invånarantal tagits i åtanke.

Källa: Pressmeddelande från Match.com  Foto: IBL

 

Annons