5 sätt du förändras av att leva i en giftig relation

Kvinna ensam efter giftig relation.
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa
Slå på ljud

Att vara i en skadlig, giftig relation förändrar dig. Ju längre du stannar i relationen, desto större är risken att det kommer att påverka din självkänsla, självbild och inte minst framtida relationer.

Giftiga relationer bygger ofta på ingredienser som kontrollerande beteende känslomässiga spel och olika former av utnyttjande. Det är lätt att tro att en skadlig relation är en våldsam relation – men det finns så många andra delar som ska göra skada. Här är exempelvis 9 kompromisser du aldrig ska behöva göra i en relation.

Det behöver heller inte vara att den andra personen är en dålig människa, en psykopat eller narcissist – det kan vara att ni tillsammans är en kombination som tar fram det sämsta ur varandra.

11 tecken på att kärleken har gått över till vänskap

Här är några exempel på hur du påverkas av att vara fast i en giftig relation.

Du blir paranoid

En aspekt där giftiga relationer överträffar alla andra är att de frammanar paranoia och misstro.

Exempelvis kanske din partner använder sig av så kallas gaslighting mot dig. Det innebär att hen får dig att tvivla på din verklighet och förnuft genom att ifrågasätta dina sanningar. Att ständigt bli utsatt för gaslighting kan leda till ångest, depression, misstro och en känsla av att det är så här alla relationer är.

Det är också lätt att få en känsla av att alla vill utnyttja en, som ens partner gör, och att man tappar tron på att människor kan vara goda. Man blir ständigt så sin vakt mot manipulation, vilket också gör att det blir svårare att skapa nya relationer.

Den här typen av paranoia är en skyddsmekanism som gör att man läser in mer i folks handlingar och ord än vad som kanske finns där, och den har en förmåga att hänga kvar långt efter att den giftiga relationen tagit slut.

Se ocksåtecken på 7 giftiga personlighetstyper du vill undvika.

Du undviker intimitet

Den som varit i en intim men giftig relation börjar ofta associera intimitet med något skadligt och farligt. Intimitet blir ett sätt att visa sig sårbar och öppen för exploatering och utnyttjande.

En giftig relation har en förmåga att få varje minne av intimitet att förvridas till något som lett till smärta och skam. Då är det inte konstigt om den logista reaktionen blir att undvika intimitet till varje pris.

Många som kommit ut ett giftigt förhållande håller sig borta från att vara intima med någon väldigt länge, ibland för alltid. I deras huvuden är den enda personen de verkligen kan lita på de själva.

Du börjar tvivla på dig själv

I många giftiga relationer får ena parten hör att allt dåligt är den personens eget fel. Att man inte duger eller är bra nog, att man är svag eller dum eller att man gjort då många misstag. Det är vanligt att den giftiga personen gör det tydligt att den andre får skylla sig själv för alla elakheter den utsätts för.

6 faktorer som avgör om en dålig relation går att rädda

Det här är tyvärr ett tankesätt som kan sätta spår lång efteråt, att man förtjänar att bli behandlad illa för att man är sämre än andra. Detta kan smitta av sig i ens föräldraskap, i karriären eller bilden man har av sitt utseende.

Personer som levt i giftiga förhållanden känner ofta att de inte är bra nog, och det kan hindra en i ens val i livet. Kanske vågar man inte söka jobb som man egentligen skulle passa för, på grund av att man inte tror på sig själv, eller undviker att gå till stranden för att man inte vill visa sig i baddräkt.

Du tror att undergången nalkas

Många som levt i giftiga relationer är övertygade om att det värsta fortfarande ligger framför dem. Den känslan av att allt snart kommer att gå åt skogen kan leda till depression, hopplöshet och en ångest som blir svår att leva med.

Efter att ha anpassat sig efter en skadlig relation är det lätt att bara se det negativa i varje situation, även framtida situationer, och i kombination med sina självtvivel tror man lätt att man förtjänar det.

Relationsexperten: Så undviker du att fastna i en ojämställd relation

Det här kan vara några av de av de svåraste tankarna att bli av med efter att en giftig relation tagit slut.

Du blir cynisk

Har du levt i en relation där du blivit utsatt för ständig gaslighting, känslomässig misshandel och mentala lekar är det inte konstigt om du får en cynisk bild på människor. Det kommer dock att komma i vägen när du vill hitta en ny partner (om du någonsin kommer vilja det).

Cynismen blir en skyddande sköld när du tror att alla människor gör vad som helt för att få som de vill. Men den kommer också att få dig misstolka andras intentioner, skapa konflikter i onödan och eliminera chanserna att få lättsamma och avslappnade samtal och relationer.

Dessa punkter visar att det finns en fara i att tro att så fort man kommer ur en giftig relation blir allt bra igen, att allt går tillbaka till det normala, för det går det kanske inte. Men självklart går det att läka från sina dåliga relationserfarenheter – och en bra start är att kartlägga det man varit med om. Och framför allt: Ta dig ur en giftig relation om du lever i en – så fort som möjligt.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Utvald läsning