RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

6 faktorer som avgör om en dålig relation går att rädda

14 jan, 2021 
Par som är seriösa på en strand.
Oavsett om någon av er varit otrogen eller om ni bara hamnat i en dålig spiral finns det några faktorer som behövs för om ni ska kunna rädda upp relationen igen. Här listar relationesexperten Seth Meyers sex viktiga punkter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021Brand logo
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021

Det finns relationer som är dömda att ta slut redan innan de börjat – men det finns också en del som bara behöver en knuff i rätt riktning för att hålla för evigt.

Psykologen och relationsterapeuten Seth Meyers skriver i ett inlägg på Psychology Today att han under sina 20 verksamma arbetsår samlat på sig mängder med anekdotiska data från bra och dåliga förhållanden. Därifrån har kan kunnat lista sex faktorer som kan vara avgörande för om ett förhållande går att rädda – eller om den kommer att krascha.

Ökad självmedvetenhet

Den första pusselbiten till att rädda en relation som börjat gå åt fel håll, är en ökad självmedvetenhet, gärna från bägge parter.

Ställ dig själv frågor som "vad hade jag för del i det här bråket?", "vad i min personlighet kan såra min partner?", "vad i mitt förflutna har fått mig att agera som jag gör i relationer?" eller "vad har jag lärt mig om mig själv från tidigare förhållanden?".

Annons

Att vara självmedveten är en viktig grundsten i en kärleksrelation, för det är ett krav för känslomässig intimitet. Och vad är viktigare för känslomässig intimitet än att kunna vara sårbar och känna tillit för någon annan?

Mer empati

En av de viktigaste delarna för att kunna rädda ett trasigt förhållande är en större dos empati, förmågan att visa förståelse för någon annans känslor. Vi vet idag att empati är något vi lär oss tidigt i barndomen, och huruvida vi får empati från våra föräldrar kan avgöra om vi blir empatiska mot andra människor i vuxen ålder.

Empati är oerhört viktigt i en vuxen relation, för att båda ska känna sig tillfredsställda och få sina känslomässiga behov mötta. Men i en dysfunktionell relation är det vanligt att en eller båda parter visar brist på empati.

Äldre par som kramas.
Visa att du bryr dig – det är en bra början för att försöka laga en relation.

För att rädda förhållandet krävs då att ni försöker hitta mer empati. Försök sätta dig in i hur din partner känner och upplever situationen. Finns det rädsla, osäkerhet, ilska, avundsjuka eller kanske besvikelse där?

Annons

Ju mer du försöker sätta dig in i din partners känslor desto större blir chansen att du lyckas hitta beteenden som är mer empatiska, förstående och respektfulla – och i längden mer kärleksfulla.

Tänk på tålamodet

Att tålamod är en dygd vet vi sedan länge, och det gäller inte minst i relationer. Om en relation behöver förbättras eller lagas måste det komma från bägge håll, men det är inte självklart att insikterna infinner sig samtidigt.

Ofta när man vill göra en förändring i sin relation vill man gärna att ens partner också ska vara redo för det samtidigt. Men bara för att du insett vad du har gjort fel i relationen och bestämt dig för att satsa, innebär inte att din partner kommit till samma insikt precis då.

Då är det viktigt att vara tålmodig, om du verkligen vill ge relationen en chans. Om du är den som gjort fel kan det ta ett tag innan din partner är redo att förlåta dig, och det måste du acceptera.

Annons

Ökad omtanke

Omtanke kanske är en förlängning av första punkten om empati. Omtanke handlar om att bry sig om den andre och hjälpa den tillgodose sina behov.

När en relation av någon anledning blivit skadad är en del av problemet ofta att en eller båda parterna sätter sitt eget missnöjde framför sin önskan om att den andre ska må bra och vara lycklig.

Vill du rädda relationen i det här läget är en bra start att ägna dig åt omtanke för den andre. Det kan handla om att erbjuda dig att ta hand om disken, ge en massage eller komma hem med blommor till din partner. Något som kan ses som att du gjort en uppoffring för att din partner ska må bra eller för att hen ska få en mindre belastning.

Förutsägbarhet

En stabil och långvarig relation kräver tillit, och tillit kommer från förutsägbarhet, alltså att din partner kan förutse hur du kommer att bete dig.

Par som bråkar.
Kom ihåg att alla kan göra misstag – även din partner.

Om du försöker ändra ditt beteende, till exempel genom att börja komma i tid om du alltid är sen, och lyckas till 90 procent – ja, då kommer din partner med största sannolikhet fokusera på de 10 procenten när du är sen.

Annons

Därför är det viktigt att du visar till 100 procent att du förändrat dig och att du är seriös med din vilja till förändring, och därigenom visar dig vara pålitlig.

Var snällare

Vad det innebär att vara snäll kan du få hundra olika svar på om du frågar hundra olika personer, men de flesta skulle exempelvis hålla med om att vänliga handlingar räknas dit. Men det kan handla om förståelsen för att olika människor har olika behov och känslor, och att alla relationer fungerar bäst om man visar ömsesidig respekt.

Vänlighet är också att inse att alla har olika starka och svaga sidor, men att vi ändå är lika mycket värda, även om man gör misstag ibland – och att visa förståelse för att ens partner kan göra fel.

I en relation vill många att ens partner ska vara tillåtande och förstående, när man spenderar hela dagarna på ett hårt och stressat jobb och i en värld med så många krav. Och det kan vara det som behövs i ett förhållande som behöver lagas.

Foto: TT

Annons