11 tecken på att kärleken har gått över till vänskap

Par som sitter med sina mobiltelefoner.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vänskap är en viktig del i alla långvariga och lyckliga relationer – men det räcker inte med bara vänskap. I en kärleksrelation behöver vi mer än så, och då pratar vi inte bara om sex och fysisk beröring, utan om en starkare känsla av åtagande och samhörighet. Du vill säkert känna att din partner kommer att finnas där för dig även när ni möter motgångar i livet, och inte ger upp så fort det blir lite jobbigt.

Samtidigt håller inte förälskelsefasen i sig för evigt – enligt neurologen och författaren Fred Nour brukar den passionerade fasen sträcka sig över max två eller tre år.

– Romantik håller aldrig under en hel livstid. Du måste acceptera att bli kär är en fas som kommer att gå över. Om du accepterar det kommer du genomgå färre separationer och bli en lyckligare människa, säger Fred Nour till Today.com.

Ska ni vara ett par – eller bara vänner?

Känns det som att ni bara är vänner nu för tiden? Det behöver inte betyda att relationen måste ta slut – inte om ni båda är villiga att kämpa för att återfå passionen. Känner du däremot att du inte är så sugen på att kämpa för att ni ska bli kära i varandra igen, eller om responsen från din partner är sval när du tar upp frågan – då kanske det är dags att gå vidare.

Här är några saker som kan avslöja om er relation mer liknar vänskap än kärlek. Och här kan du göra ett quiz, som kan visa om du verkligen träffat ditt livs kärlek!

11 tecken på att kärleken gått över till vänskap

1. Ni är som syskon

I en långvarig relation är det inte konstigt om man kommer varandra närmare än någon annan person, och lär sig detaljer om varandra som ingen annan vet. Ni är antagligen väldigt avslappnade med varandra och samlar under årens gång på er en massa internskämt som ingen annan förstår.

Men kanske blir ni lite för bekväma med varandra och delar fler pruttskämt än kramar? Det kan vara ett tecken på att ni helt saknar romantik i er relation och just nu är mer som syskon än som älskande.

2. Ni delar ingen passion

Har ni slutat hålla handen, sitta nära varandra i soffan eller pussas i förbifarten? Minns du inte ens när ni hade sex senast?

Om det inte beror på att någon har en depression eller att något annat har hänt, kan den här bristen på intimitet och passion betyda att ni har mer en vänskap än en kärleksrelation.

Ingen passion i relationen?

Har ni slutat känna passion i relationen? Kanske är ni mer som vänner?

3. Bara en av er anstränger sig

Att vardagspusslandet och tristessen tar över efterhand är bara naturligt, men känner du att det bara är du som försöker hålla gnistan vid liv genom att boka in middagar, fixa resor och mysiga kvällar? Då kan det vara ett tecken på att i alla fall din partner ser dig mer som en vän, eller någon att ta för given och har en annan bild av relationen än du.

4. Ni bara är

Kanske har ni slutat prata med varandra och fråga hur dagen har varit, ni äter ihop men under tystnad, delar inte tankar och funderingar, tittar på tv i olika rum eller gör över huvud taget ingenting ihop annat än att bo under samma tak?

Är det verkligen det du vill ha ut av din relation?

5. Ni kommunicerar ytligt

Vänner ses och tar ett glas vin, slår en signal och säger hej ibland och visst kan man prata om problem och funderingar med sina vänner – men inte på samma nivå som med sin partner.

Ni ska kunna gå på djupet med problemen och verkligen lyssna på varandra och kommunicera på riktigt, inte bara småprata. Kanske har kommunikationen hamnat på en ytlig nivå, och då är risken även att resten av er relation gör det också.

Vänner eller kära? Så vet de.

Är er kommunikation ytlig, eller kan ni prata på djupet?

6. Ni har slutat vara ett team

Den här känslan av åtagande och laganda, att det är ni två oavsett vad som händer – den är viktig för att man ska känna sig trygg i relationen. Om du inte upplever att din partner skulle stötta dig i en svår situation så kanske det är lika bra att ni bara är vänner?

7. Ni har ingen romantik

Romantiken och passionen är som sagt något som svalnar över tid för de flesta par. Men om ni helt har slutat ha sex eller vara intima är det ofta ett tecken på att ni snarare än vänner än älskande. Och känns sexet och pussarna som ett "måste" eller en syssla, då är det verkligen dags att ta en djupdykning bland dina känslor och ta reda på vad du vill i framtiden.

8. Du vet inte om hen ens är intresserad av dig

Om du undrar om ni är mer vänner än kärlekspartners, då kanske tanken slår dig att du inte vet om din partner faktiskt älskar dig eller inte? Enligt experter visar en sann kärlekspartner sina känslor genom sina ord eller sina handlingar. Om du inte märker av de små (eller stora), kärleksfulla handlingarna längre kanske ni blivit mer som ett par polare?

9. Du är osäker på dina egna känslor

Du kan ha tvivel på din partners känslor för dig – eller så kan du ifrågasätta vad du själv verkligen känner för relationen. Kanske är du kvar för att du VILL vara kär snarare än för att du verkligen känner det? Eller för att det är praktiskt och enkelt att fortsätta som ni gör nu? Att försöka övertala dig själv till att stanna i en relation med någon du bara är vän med kanske stoppar er båda från att finna äkta kärlek framöver?

10. Ni är inte varandras förstahandsval

Ni kanske är i en monogam och långvarig relation, men ändå ringer du hellre mamma eller bästa vännen när du har något stort att berätta, och kanske känner att din partner inte är så intresserad, eller förstår dina känslor i dessa lägen. Ett tydligt tecken på att din partner inte är den som står dig närmast.

11. Ni planerar framåt utan varandra

Om ni båda tackar jag till utekvällar och middagar och fester och resor, med mer, utan att kolla med den andra först och utan tanke på att hen skulle följa med – ja då beter ni er inte direkt som ett team. Om ni vill leva liv utan varandra, då kanske ni ska gå vidare som vänner istället?

Foto: TT Källa: Bustle, Aftonbladet, MåBra

Redaktionens tips

5 subtila tecken på att du börjar tappa känslorna för din partner

Hur högt RQ har du? (Är du romantiskt intelligent?)

Quiz: Får du 25 rätt eller mer har du (antagligen) träffat ditt livs kärlek

Dela på: