RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

9 viktiga frågor att reda ut innan ni gifter er

02 nov, 2021 
Par som gifter sig och håller varandra i handen
Stora frågor som barn, ekonomi, sex, boende, karriär – ser ni likadant på det? Om inte, kan ni tänka er kompromissa? Här är nio viktiga punkter att reda ut innan ni tar beslutet om att gifta er.
Annons
9 viktiga frågor att reda ut innan ni gifter erBrand logo
9 viktiga frågor att reda ut innan ni gifter er

Man vet aldrig vad som händer i livet och oavsett hur väl man känner sin partner så finns det så klart alltid en risk att äktenskapet slutar upp i skilsmässa. Men man kan åtminstone försöka minimera risken för otrevliga överraskningar genom att säkerställa att man är hyfsat överens om livets stora frågor.

Här är nio viktiga frågor ni bör ha diskuterat innan ni förlovar er – eller gifter er.

Frågor att ställa varandra innan giftermål

1. Vill ni båda ha barn?

Givetvis en viktig fråga att reda ut tidigt, eftersom det sällan är en punkt någon vill kompromissa på om man inte står eniga. Undersök också hur många barn ni vill ha – samt när i tiden ni tycker det känns rimligt att börja försöka skaffa barn.

Annons

2. Om ja, hur ser ni på barnuppfostran?

Det kan vara väldigt påfrestande för par i relationer där man har helt olika syn på hur ett barn ska uppfostras. Att det finns skillnader i personligheter och tycken i småsaker är inget att oroa sig för, men om man har vitt skilda åsikter om stora frågor inom detta ämne kan man nästan räkna med att det kan komma att bli bråkigt senare.

3. Vart vill ni bo och i vad för slags hem?

Om en ser sig själv i en lägenhet i någon storstad och en verkligen vill bo på en gård på landet kan det bädda för framtida konflikter.

4. Hur högt prioriteras karriär hos er?

Hur mycket tid och engagemang varje part tycker är rimligt att lägga på sitt arbete kan vara bra att reda ut för att undvika framtida missnöje och bråk.

5. Hur ser ni på hushållssysslor?

En fråga som ibland kan vara förankrad till punkten om karriär. Om en lägger väldigt mycket tid på sitt jobb – ska den andra då göra mer i hemmet? Säkerställ att ni har en plan ni båda tycker känns rättvis. Diskutera också hur ni ser på städning och renlighet – hur vill ni bo och hur mycket tid är ni villiga att lägga på att hemmet ska hållas i det skicket?

Annons

6. Hur viktigt är sex och intimitet för er?

Människor har olika behov till sex och intimitet, något som kan vara bra att prata om innan giftermål – men också regelbundet under relationens gång. Hur mycket vill man ha sex och på vilket sätt vill man ha sex? Kan man tänka sig ha ett öppet förhållande eller är det inte alls på kartan? Så klart ändras människor lust genom åren men det kan vara bra att i alla fall börja på hyfsat snarlik grund.

7. Hur ser ni på ert förhållande om 10 år?

En person man ska gifta sig med vill man så klart se en framtid med. Hur ser den ut hos er båda? Gillar ni framtidsdrömmarna er partner har eller verkar ni vilja sträva åt väldigt olika håll?

8. Vill ni ha delad eller separat ekonomi?

Inte så romantiskt och kul att diskutera men ack så viktigt. Hur stor insyn i varandras ekonomi vill ni ha? Ska ni dela på allt eller ska enbart era gemensamma kostnader delas lika på? Här kan också vara bra att prata om äktenskapsförord och vad som händer om den ene parten blir skuldsatt eller dylikt.

9. Hur spenderar ni helst en semester?

Vad gör ni helst när ni är lediga? Gillar den ena en semester där man ligger och dricker drinkar i solen medan den andra föredrar att bestiga berg i fjällen? Det behöver inte nödvändigtvis vara ett problem men det är alltid bra att veta vad man ger sig in på.

Så vet du att du är redo att gifta dig

Här finns mer läsning och checklistor kopplat till äktenskap, giftermål, frierier och förlovningar:

Annons